Mes turime 380 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2074
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18275
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94305
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajone vyks akcija „Išsaugokime vyrus“

2012 m. kovo 24 d., šeštadienis Nr.24 (1167)

Rajono savivaldybėje lankėsi akcijos „Išsaugokime vyrus“ iniciatoriai – Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžių draugijos pirmininkas, Prostatos vėžio prevencijos paramos fondo prezidentas Gediminas Žižys ir projekto partneriai VšĮ Medicina Practica direktorius Svajūnas Barakauskas bei pavaduotoja Lina Kiesiūnaitė. Medicina Practica medicininių tyrimų laboratorija ant ratų, besirūpinanti Lietuvos vyrų sveikata, važinės ir po mūsų rajoną. Ypač skirs dėmesį kaimo vietovėms, kurių gyventojai mažiausiai rūpinasi savo sveikata. Susitikime, kuriame dalyvavo rajono meras Vytautas Vigelis, mero patarėjas Tadas Komaiška, administracijos direktorė Vida Rastenienė, PSPC vyr. gydytojas Vytautas Vaitkevičius ir VSB direktorė Daiva Vinogradova, aptartas šios subtilios problemos aktualumas ir bendradarbiavimo sąlygos. Vyrai dažnai drovisi apie tai kalbėti, bijo tyrimų, nes nežino, kad tai paprasčiausias kraujo tyrimas. Akciją koordinuoja Visuomenės sveikatos biuras. Gediminas Žižys džiaugėsi mero palaikymu: „Manau, akcija vyks sklandžiai ir sėkmingai, nes prasideda ji su mero iniciatyva ir palaikymu“.

Sergančiųjų draugijos prezidentas Gediminas Žižys neslėpdamas pasidalino asmenine patirtimi. Profilaktinio patikrinimo dėka prieš 10 metų jam buvo laiku diagnozuotas prostatos vėžys ir atlikta radikali operacija. Jau dešimt metų žmogus džiaugiasi gyvenimu, kupinas energijos ir nuoširdžiai ragina vyrus rūpintis sveikata – pasitikrinti profilaktiškai, nes prostatos vėžys ypač klastingas – besimptomis. Jau sirgdamas I ir II prostatos vėžio stadija žmogus absoliučiai nieko nejaučia, o šių stadijų gydymo rezultatai puikūs. Deja, daugumai ligonių konstatuojama III - IV stadijos, kai jau pradeda kamuoti skausmai, o pagalbos efektyvumas menkas, didžiausios sėkmės atveju lieka gyventi pora metų. Kad taip nenutiktų, patariama tirtis profilaktiškai. Tyrimas labai paprastas – reikia tik paimti kraujo iš venos. Būtent tokį tyrimą atlikti nemokamai rajono vyrams netrukus siūlys po rajoną važinėjanti mobili tyrimų laboratorija. Prevencinę programą 50 – 75 metų vyrams finansuoja valstybė, Medicina Practica suteikia tyrimams 50 proc. nuolaidą. Žmogui tai nieko nekainuoja – tereikia ateiti į akcijos autobusėlį, kurio maršrutus skelbsime laikraštyje, ir duoti kraujo iš venos. „Ir netapkite reklamos aukomis – maisto papildai skirti tik sveikiems žmonėms, jais neišsigydysit“, - perspėja Gediminas Žižys, neseniai netekęs gero draugo, kuris gydėsi vienu maisto papildu.
Tyrimų patirtis rodo, kad apie 12 - 14 proc. išsityrusiųjų turi padidėjusią prostatą, o pusei jų diagnozuojamas vėžys.

Į nemokamą prevencinę programą patenkančių 50 – 75 metų vyrų rajone yra 3898, į rajono medicinos įstaigas nemokamai profilaktiškai pasitikrinti atvyko tik 436 (11 proc.). Jeigu šeimoje yra buvę prostatos vėžio atvejų, nemokamai išsitirti kviečiami vyrai 45 m, nes paveldimumo rizika labai didelė.

Irena PALIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis