Mes turime 355 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1755
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34131
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:115880
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Viltis Kaltanėnuose nesudegė

2018 m. lapkričio 24 d., šeštadienis Nr.87 (1811)

Beveik prieš tris metus, 2016 m. sausio 8 d., išgirdome skaudžią žinią - sudegė Kaltanėnų bendruomenės namai. Nelaimė sutelkė kaltanėniškius ir aplinkinių kaimų gyventojus - vieni aukojo lėšas ir medieną pastato atstatymui, kiti dalyvavo talkose ir po dviejų metų iškilo solidus naujas rąstinis namas. Beliko tik uždengti stogą ir atlikti apdailos darbus. Deja, baigėsi ir sukauptos ne tik vietinių, bet ir išvykusių iš šios parapijos aukotojų lėšos. Draudimo bendrovė neskuba kompensuoti patirtos žalos nuostolių, nes vyksta teisiniai ginčai.

Yra nerašyta liaudies taisyklė – pagal galimybes padėti padegėliui. Stogo uždengimo darbams reikia apie 10 tūkst. eurų. Man labai nesuprantama Švenčionių rajono vadovų pozicija, kad iki šios dienos šiam kilniam reikalui dar nepervesta ši suma, kuri sudaro tik apie 0,4 procento Švenčionių rajono biudžeto. Tos lėšos yra savivaldybės vietinio ūkio skyriaus rezerve – net 390 tūkst. eurų arba rajono Nevyriausybinių organizacijų rėmimo fonde. Šiam paramos veiksmui nereikia net atskiro savivaldybės tarybos sprendimo, reikia tik rajono vadovų geros valios, kurios laukia Kaltanėnų santūri bendruomenės vadovybė jau 10 mėnesių. Praėjo stogų dengimo darbų laikotarpis, artėja žiema ir rinkimai, tai meras jau po mano griežto pareiškimo šiuo klausimu paskutiniame savivaldybės tarybos posėdyje išstenėjo, kad pinigai bus pervesti. Kaltanėnų meistrai spręs, ar dengti stogą šiemet atšiauriomis sąlygomis ant permirkusių stogo grebėstų.

Prieš keletą metų prie Kaltanėnų bendruomenės namų ant trijų lauko akmenų buvo sumontuotas skurdo simbolis - didelis medinis kaulas. Mano nuomone, šis veiksmas nesiderino su kilminga tos erdvės istorine praeitimi, su daugumos parapijiečių įgimtu darbštumu ir jų pačių sukurta šeimos gerove. Bet gal šis kaulas simbolizuoja mero Rimanto Klipčiaus dvasinį skurdą? Nesuvokiu iki šiol, už ką jis baudžia kaltanėniškius? Su mero įgaliojimais buvo galima nedelsti ir operatyviai paremti ne savo asmeniniais, o visų mūsų – mokesčių mokėtojų – pinigais iš rajono biudžeto nelaimėn patekusią garbingą Kaltanėnų bendruomenę.

Kęstutis TRAPIKAS

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys