Mes turime 416 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4167
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14354
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90384
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rotanas – nesimpatiška, bet skani žuvis

2018 m. lapkričio 21 d., trečiadienis Nr.86 (1810)

Vis dažniau ir dažniau kalbame apie invazines ne tik augalų, bet ir žvėrių, paukščių rūšis. Besikeičiančios gamtos sąlygos leidžia invazinėms rūšims puikiausiai pritapti ir mūsų Lietuvoje. Prieš keletą metų imta kalbėti apie invazinę žuvų rūšį – rotanus. Pirmą kartą juos pagautus pamačiau per žvejų varžybas Beržuvio ežere. Nelabai jau simpatiškai jos atrodė... Vėl prisiminti rotanus paskatino Šventos kaime gyvenantis Povilas Vaitkus, parodęs didelio rotano nuotrauką.

Užaugęs prie Žeimenos upės, Šakališkės kaime, Povilas žvejoja nuo vaikystės. Štai ką jis papasakojo apie rotanų žvejybą netoli namų esančioje kūdroje:

- Kai rimtesnės žvejybos laikas baigiasi, visai smagu ir rotanus pažvejoti. Per valandą galima nesunkiai ir porą kilogramų prižvejoti. Kartais pagalvoji, kad jau bent kiek aš jų sumažinau, bet nueini – vėl kimba kaip pašėlę...

- Kada čia, šitoj kūdroj, jie atsirado?

- Maždaug tuo pačiu laiku, kaip ir Beržuvio ežere. Iki to laiko čia buvo daug karosų, tai šitie svetimšaliai greitai juos išnaikino, liko tik tie, kurių neįveikia. Kaip teko skaityti, Rusijoje rotanai išauga iki 1,5 kg svorio, o mano didžiausias sugautas irgi ne toks ir mažas – 680 gramų. Monstriukai gražūs... Dabar, kai likę karosai sulindo į dumblą, tai išbadėję rotanai kimba kaip pašėlę.

- Povilai, kaip sakai, kūdroje vandens nedaug, o kaip rotanai žiemą išgyvena?

- Jie šalčio nebijo. Rotanai gali išgyventi net vandens telkiniui išdžiūvus, įšalę lede. Pavasarį atšils, ir jie vėl gyvi.

- Ar skani rotanų mėsa?

- Labai skani žuvis. Ją pagal skanumą statyčiau po ungurio ir lyno. Kaulų nėra. Mėsa – balta. Fantastiška, labai skani žuvis. Bet jos išvaizda daugelį gurmanų tiesiog atbaido.

- Ar rotanų žvejyba turi kokių paslapčių?

- Kokios ten paslaptys... kai griebia, tai jau griebia. Tik reikia šiek tiek palaukti, neskubėti traukti. Reikia išlaukti, kol giliau praryja. Vasarą tai be pinceto neik žvejoti, nes kabliuko neiškrapštysi, o šiaip smagu šituos „nuodėgulius“ žvejoti, ir eiti toli nereikia, ir žuvies mėsa skani, - baigdamas mūsų pokalbį sako Povilas Vaitkus.

Tai, kad žuvis tikrai skani, galiu patvirtinti, nes Povilo dovanotus rotanus sušveičiau pirštus laižydamas.

Pabaigoje šiek tiek žinių apie rotanus. Labiausiai paplitusi ši žuvų rūšis Amūro baseino upėse: Usūryje, Sungaryje, Zėjoje, Tumen-Uloje, taip pat Chankos ežere. Kaip rotanai iki mūsų atkeliavo? Europinėje Rusijos dalyje pasirodė Antrojo pasaulinio karo metu, realiausia, kad jų ikrai atkeliavo su Tolimųjų Rytų žuvimis, panašiai, matyt, ir Lietuvą pasiekė. Kadangi jie labai gyvybingi, tai ir išgyveno, o dabar sėkmingai dauginasi.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis