Mes turime 278 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2059
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12246
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88276
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lapkričio danguje – ryškiausia Aušrinė ir Leonidų meteorai

2018 m. lapkričio 10 d., šeštadienis Nr.83 (1807)

Lapkričio vakarais pirmosios sužimba šviesiausios žvaigždės: Vega – švyti vakaruose link horizonto bekrypstančiame Lyros žvaigždyne; Kapela – šiaurės rytuose, Vežėjo žvaigždyne; Altayras – pietvakariuose, jau pradėjusiame leistis Erelio žvaigždyne; Denebas – į vakarus nuo zenito pasislinkusiame Gulbės žvaigždyne; Aldebaranas – rytuose, Tauro žvaigždyne. Aplink jį išsidėstęs nepakartojamas žvaigždžių spiečius kartu su rausvuoju Aldebaranu, sudarantis ant kairiojo šono pavirtusios V raidės pavidalo ženklą – Hiados.  Aukščiau virš jo – rudens ir žiemos dangaus puošmena padrikasis Tauro žvaigždžių spiečius – Plejados, mūsuose nuo seno vadinamas Sietynu.

Ilgomis lapkričio ir gruodžio naktimis Sietynas seniau atstodavo  laikrodį. Žinota: kai Sietynas kyla į viršų – yra prieš pusiaunaktį, kai pakyla aukščiausiai – vidurnaktis, kai jau leidžiasi – greitai auš. Geru nakties laikrodžiu lapkritį yra Grįžulo ratai. Šiuo metų laiku Grįžulo ratų ieną sudarančios 3 žvaigždės rodo tiesiai į po horizontu Svarstyklių žvaigždyne esančia Saulę. Taigi vakare dangaus ratų iena būna nukrypusi į vakarus, vidurnaktį – į šiaurę, o paryčiui – į rytus.

 

Aušrinė taps ryškiausia
Venera-Aušrinė nuo mėnesio vidurio tekės Mergelės žvaigždyne ir žibės taip šviesiai, kaip dar šiais metais nė karto nežibėjo. Jos šviesis sieks -4,5 ryškio. Lapkričio 15 d. ji gana arti prisislinks prie ryškiausios Mergelės žvaigždės – Spikos ir žibės vos kiek kairiau ir žemiau jos neaukštai pietryčių padangėje.

Marsas iš Ožiaragio persislinks į Vandenio žvaigždyną ir po saulėlydžio sušvis apie 20 laipsnių pakilęs virš pietų akiračio. Lapkričio 15-16 d. augantis pusmėnulis švytės greta Marso – 15 d. kiek dešiniau, o 16 d. jau kairiau jo.

Saturną vis dar galima bus įžvelgti vakarais pietvakarių akiratyje besileidžiančiame Šaulio žvaigždyne. Lapkričio 11-osios vakare pro Saturną labai arti – mažesniu nei 2 laipsnių kampiniu nuotoliu - praslinks jauno Mėnulio pjautuvas.

Jupiterio nematysime, o Merkurijus lapkričio vakarais slėpsis Saulės spinduliuose palei vakarų horizontą.

 

Dangų skros Leonidai
Lapkričio žvaigždėto dangaus vaizdą pagyvins Leonidų meteorai, sužimbantys kasmet Žemei praskriejant pro kadai Templio-Tutlio kometos kosminėje erdvėje paskleistų dulkių juostą. Įskriejusios į Žemės atmosferą šios dulkės sudegdamos švysteli, o mes matome meteorą. Leonidais šis meteorų srautas vadinamas todėl, kad pratęstos meteorų trajektorijos kryžiuojasi būtent Liūto žvaigždyne. Susidaro įspūdis, kad visi šio srauto meteorai atskrieja nuo Liūto žvaigždyno.

Daugiausia meteorų laukiama naktį iš lapkričio 17-os į 18-tą. Nors meteorų stebėjimus tuo laiku apsunkins priešpilnio Mėnulio šviesa, tačiau apie 2 val. po vidurnakčio Mėnulis jau bus pakankamai nusileidęs po vakarų horizontu, tad jo šviesa nebestelbs įspūdingųjų Leonidų žybsnių. Srauto pagausėjimo metu šiemet galima tikėtis pamatyti apie 15-20 meteorų per valandą.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis