Mes turime 277 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:171
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25301
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72627
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vaikų apklausose privalo dalyvauti psichologas

2018 m. spalio 17 d., trečiadienis Nr.77 (1801)

Nuo š.m. liepos 1-osios tiriant baudžiamąją bylą vaikai ir nepilnamečiai, jeigu jie yra nukentėjusieji ar liudytojai, privalo būti apklausiami dalyvaujant psichologui. Tokio priimto sprendimo tikslas – padėti vaikams apklausose, kad nusikaltimo tyrėjai ir teisėjai surinktų kuo objektyvesnę medžiagą, taip pat padėti sumažinti procese vaikų ir nepilnamečių patiriamą stresą.

Smurtą patyrę ar nuo kitų nusikaltimų nukentėję vaikai ar nepilnamečiai tiriant nusikaltimą privalo būti apklausiami dalyvaujant psichologui. Per šimtas psichologų visoje Lietuvoje jau sutiko padėti įgyvendinti šį sprendimą. Planuojama, kad psichologų sąraše turėtų būti ne mažiau kaip 140 specialistų pavardžių.

Psichologai žino, kaip bendrauti su vaiku, kaip jį prakalbinti, kaip gauti kiek įmanoma objektyvesnius parodymus, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir teisėjai surinktų patikimus duomenis. Be to, psichologas padeda vaikui pasirengti apklausai, sumažina tą stresą, kurį neišvengiamai patiria nukentėjusysis ar liudytojas, nes tenka prisiminti nemalonius, skausmą sukėlusius dalykus.

Psichologams atlyginimas mokamas už faktinį paslaugų teikimo laiką – pasiruošimą ir dalyvavimą apklausoje bei kelionę į apklausos vietą ir atgal. Numatytas valandinis įkainis – 13 eurų. Tiek pat mokama ir valstybės skirtiems advokatams. Kaip ir numato įstatymai, už darbą švenčių, ne darbo dienomis ar ne darbo valandomis mokama pusantro karto daugiau.

Psichologo dalyvavimas apklausose turėtų padėti ir vaikui, ir ikiteisminio tyrimo pareigūnams bei teisėjams. Žinoma, visiems teks išmokti dirbti kartu taip, kad rezultatas būtų kuo efektyvesnis.

Daug kur yra įrengtos specialios patalpos mažamečių apklausoms, kad vaikai jaustųsi patogiai, nebūtų papildomų įtampų. Apklausų kambaryje paprastai būna tik apklausiamas vaikas ir psichologas, o tyrėjai psichologui užduotis formuluoja per nuotolį, stebėdami apklausą kitoje patalpoje.

Priimtas sprendimas dėl psichologų dalyvavimo vaikų ir nepilnamečių apklausose kol kas susijęs tik su vaikais ir nepilnamečiais, kurie baudžiamojoje byloje yra nukentėjusieji ar liudytojai. Apklausiant būtent juos privalo dalyvauti ir psichologas. Jeigu nepilnametis baudžiamojoje byloje yra įtariamasis, ikiteisiminio tyrimo pareigūnas pats sprendžia, ar į apklausą kviestis psichologą.

Sistema dėl psichologų dalyvavimo baudžiamųjų bylų apklausose tik kuriasi, todėl tam reikalingas atitinkamas dėmesys. Kol kas psichologai neturi institucijos, su kuria galėtų konsultuotis, kuri galėtų juos apjungti, analizuoti realią situaciją, teiktų pasiūlymus sistemos tobulinimui. Kol kas iki galo nėra apibrėžtas psichologo vaidmuo apklausoje, jo privalomi veiksmai: ar jis turi būti aktyvus apklausos dalyvis, ar tik stebėtojas? Psichologai pastebi, kad kartais apklausa staiga dėl įvairiausių priežasčių yra nutraukiama, tai sukelia papildomą stresą vaikams, baimę dėl dar vienos būsimos apklausos. Psichologai pabrėžia, kad svarbiausia – neprarasti vaiko ar paauglio pasitikėjimo, tada galima tikėtis gerų rezultatų.

Parengta pagal VGTPT inf.