Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:74
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16275
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92305
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono valdžia švaisto biudžetą ir klaidina gyventojus

2018 m. rugsėjo 29 d., šeštadienis Nr.72 (1796)

Kaip patys pripažįsta, „nuo Vigelio laikų“ iki šiol rajoną valdančios galvos niekaip nesugebėjo skaidriai ir be pažeidimų įvykdyti Konkurencijos tarybos reikalavimo – surengti keleivių vežimo konkursą, todėl pažeidinėjo įstatymą trejus metus. Sutikit, reikia „drąsos“ tai prisipažinti. O gal kvailumo tuo girtis? Kaip sakoma, praleido progą patylėti. Nes labai magėjo pasidžiaugti, kad, nors vėl pridarę virtinę pažeidimų, „suėdė“ vietinę įmonę. Keleivius veža svetima įmonė, iš Vilniaus. Regis, rajono valdžia turėtų būti bent šiek tiek susikrimtusi – svetimos įmonės mokesčiai pildys ne Švenčionių rajono, o Vilniaus biudžetą.

Negana to, kad tie, į kurių rankas pateko rajono biudžeto milijonai, leidžia vėjais mokesčių mokėtojų pinigus, surengdami tikrą šou – savaitę nemokamo vežiojimo, tai dar ir gyventojams smegenis plauna, kad jie esą sutaupė. Negudrus duomenų paviešinimas viską atskleidžia: savivaldybės juristas pasakė, kad dėl keleivių vežimo rugsėjo mėnesį įvyko net trys konkursai, ir visi jie buvo nesėkmingi. Dėl vieno mėnesio paslaugų teikimo – net trys konkursai! Valdininkai tol „žaidė konkursus“, kol gavo norimą vežėją?

O dabar paskaičiuokime, kaip rajono valdžia „taupė“. Savivaldybė deklaravo turinti keleivių vežimui 80 tūkst. eurų mėnesiui. Mėnesiui todėl, kad „Transporto centras“ konkursą kažkaip laimėjo, bet keleivių vežti buvo nepasiruošęs (?). Todėl reikėjo kažkuo užpildyti tą mėnesį, kai „Svirkos“ sutartis baigėsi, o kitas vežėjas vis dar tik ruošėsi. Pirmajame konkurse UAB „Svirka“ pateikto pasiūlymo kaina buvo 130 tūkst. eurų – dviems mėnesiams. Vadinasi, vieno mėnesio kaina tik 65 tūkst. eurų. Įmonė siūlė vežti tol, kol užteks lėšų. Jeigu savivaldybė šioje vietoje būtų sustojusi, būtų tikrai sutaupiusi bent 15 tūkst. eurų. Matyt, tikslas buvo ne toks, tad toliau žongliravo konkursais, kol pagaliau, sukėlę visišką chaosą, kai nebebuvo kam vežti keleivių - su vienu sutartis pasibaigusi, kitas nepasiruošęs.

„Tada rajono valdžia per naktį sutarė sukviesti Ekstremalių situacijų komisiją ir paskelbti GALIMĄ SOCIALINĮ EKSTREMALŲ ĮVYKĮ, - pasakoja tarybos narys Vytautas Bulka. - Vyriausybės nutarimu patvirtintame ekstremalių įvykių sąraše tokio įvykio nėra, reiškia visi šie veiksmai buvo neteisėti. Kaip ir tolesni. Dalis komisijos narių tuo metu atostogavo – vietoj jų atėjo ne komisijos nariai, o tik įstaigų darbuotojai. Mes net nežinome, ar buvo kvorumas. Klausimas į rajono tarybos posėdžio darbotvarkę buvo įtrauktas neišlaikius 24 val. termino – neteisėtai. Tarybos posėdis su 1 val. 40 min. pertrauka, kurios prireikė I.Beinar atvežti, taip pat vyko neteisėtai, nes nelikus kvorumo posėdis negalėjo vykti. Viskas, kas buvo padaryta to pasėkoje – neteisėta.“

Valdžia – priešingai, giriasi „išgelbėjusi rajoną netradiciniais sprendimais“. UAB „Transporto centras“ mėnesį sutiko vežti keleivius už 80 tūkst. eurų, Kadangi vežėjas buvo nepasiruošęs darbui, iš biudžeto buvo skirta papildomai dar 7 tūkst. eurų, kad galėtų savaitę vežti be kasos aparatų, nemokamai. „Svirkos“ vadovas suskaičiavo, kad galutinai naujojo vežėjo paslauga su PVM kainavo apie 94,5 tūkst. Eur. Tai - 30 tūkst. eurų didesnė kaina, negu buvo pasiūlyta UAB „Svirka“ (65 tūkst. Eur). Jo įsitikinimu, rajono biudžetui padaryta 30 tūkst. eurų žala. Taip „taupo“ mūsų rajono valdžia.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

2018-09-29

 
Reklaminis skydelis