Mes turime 406 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3601
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19802
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95832
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

V. Uspaskich: „Koks atlyginimas priverstų sustabdyti emigraciją ir paskatintų grįžti į tėvynę?“

2018 m. rugsėjo 19 d., trečiadienis Nr.69 (1793)

Įdomu stebėti įvairius komentatorius, politologus ir ekonomistus, kurie šiandien kalba apie minimalų ir vidutinį atlyginimą bei tikina, kad juos reikia kelti, bet savo laiku už tokius pačius siūlymus mane vadino populistu.

Taigi reikia ar nereikia kelti atlyginimus, pensijas ir kiek juos galima kelti, kad nebūtų pakenkta smulkiam verslui, nesutrugdytų didelio, nesumažėtų eksportas ir dar mūsų Lietuva būtų patraukli investuotojams?

Žiūrint į šiandieninę ekonominę situaciją pasaulyje ir bendras vystymosi tendencijas Europoje, siekiant nors kažkiek neatsilikti bei sustabdyti emigraciją, be 1700 eurų vidutinio atlyginimo neišsiversime, nesudominsime žmonių, nesugrąžinsime emigrantų. Ir net tada mums bus toli iki tokių šalių kaip, pavyzdžiui, Vokietija, kur minimalus atlyginimas yra didesnis, nei mano siūlomas vidutinis Lietuvoje. Pavadins tai populizmu ar ne, bet reikia žiūrėti tiesai į akis – jei nesutvarkysime ekonomikos taip, kad pasiektume tokį vidutinį atlyginimą, nieko nebus. Ir kad minimalus atlyginimas nebūtų politikų populistiniu įrankiu rinkimuose, tokie buvo mano pasiūlymai rinkimuose į Seimą 2008 ir 2012 metais, paklausimai Europos Parlamento komisijai, bei siūlymai diskusijose komitetuose, frakcijose – kad jau laikas visoje Europoje padaryti vienodas sąlygas ir nustatyti tokį minimalų atlyginimą, kuris būtų ne mažesnis kaip 50% vidutinio šalies atlyginimo.

Apie tai jau pradeda kalbėti ir valdančioji dauguma Lietuvoje. O tai reiškia, pasiekus 1700 eurų vidutinį atlyginimą, minimalus atlyginimas šalyje turi siekti 850 eurų. Nes būtent tokia gaunasi aritmetika žiūrint į pasiūlymų tąsą.

Kaip to reikėtų siekti? Galbūt ne iš karto ir ne visose srityse, pradedant pamažu, bet politikai turi turėti drąsos ir nustatyti strateginę verslo sritį, kuri galėtų daugiausiai sukurti darbo vietų ir pritraukti darbuotojų. Verslo sritis turi būti pripažinta strategine sritimi, kurioje Lietuva turi daugiausiai išmanančių darbuotojų. Šiai sričiai turi būti sudarytos palankesnės negu aplinkinėse valstybėse investicinės sąlygos ir tuomet ledai pajudės. Bėda ta, kad valdžioje nėra specialistų, kurie užsiimtų procesu, o daugiausiai yra tokių veikėjų, kuriems būdingas sovietinis mąstymas – atimti ir padalinti. Laikas parodė, kad tokia politika veda šalį prie bankroto ir išstumia verslą iš valstybės.

Ir tam, kad mūsų žmonėms būtų įdomu ir naudinga gyventi čia bei neieškoti geresnio gyvenimo užsienyje, turi būti vykdoma aiški ir patraukli socialinė politika, garantuojanti padorų gyvenimą užsitarnautame pensiniame amžiuje. Pensija turi būti ne mažesnė nei 40–45% vidutinio atlyginimo. Kad žmonės ne tik galėtų suvesti galą su galu, bet ir leisti sau nors kartą per metus nuvykti į šiltus kraštus prie jūros bei nuvažiuoti į sanatoriją pataisyti savo sveikatos, atiduotos dirbant savo šaliai. Toks yra mano pasiūlymas ir klausimynas Europos Parlamento komisijai, kad Lietuvoje su 1700 eurų vidutiniu atlyginimu pensija siektų 680 eurų.

Kad žmones paskatintų dirbti, o nelaukti išmaldos iš populistu, turi būti aiškus skatinantis skirtumas tarp minimalaus atlyginimo ir socialinės pašalpos. Socialinė pašalpa neturi viršyti 40% minimalaus atlyginimo, kur absoliuti suma siektu 340 eurų. Tuomet esu įsitikinęs, kad kiekvienas pagalvos, jog dirbti naudingiau, nei laukti išmaldos.

Toks turi būti įteisintas ryšys tarp vidutinio alyginimo, pensijos, minimalaus atlyginimo ir socialinės pašalpos.

Toks artimiausiu laiku bus mano siekis dalyvaujant aktyvioje politikoje. Kad ir kaip tai vadintų oponentai, jeigu žmonės patikės man ir mūsų partijai sprendžiamąjį balsą, tai bus įgyvendinta, nes tiesiog kito kelio nėra, kitaip nebus išspręsta emigracija ir demografinė problematika.

Su pagarba

Europos Parlamento narys,
Darbo partijos pirmininkas
Viktoras Uspaskich

2018-09-19
 

 
Reklaminis skydelis