Mes turime 245 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5369
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30499
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77825
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rugsėjo danguje – trys planetos, ryškus Paukščių takas ir padūmavusi kometa

2018 m. rugsėjo 19 d., trečiadienis Nr.69 (1793)

Paukščių takas taps kelrodžiu

Vėstant orams ir ilgėjant naktims rugsėjo dangus pildysis žvaigždėmis. Vakarais viena pirmųjų aukštai pietuose Lyros žvaigždyne išsiskirs Vega. Į rytus nuo jos švytės Gulbės žvaigždės su ryškiuoju Denebu. Jaučiaganis su šviesiuoju Arktūru svirs link vakarų horizonto. Dešiniau nuo jo spindės Grįžulo ratai. Palei šiaurinį horizontą slinks Vežėjo žvaigždynas su šviesiąja Kapela. Pietuose aukštokai pakilęs spindės Erelio žvaigždynas su šviesesniu Altayru. Rytuose kils Pegaso kvadratas su į kairę besidriekiančia Andromedos žvaigždžių eile, virš kurios tarp Paukščių tako žvaigždžių švytės „W“ raidės pavidalo Kasiopėjos žvaigždės. Paukščių takas drieksis šiaurės-pietų kryptimi tarsi kelrodis išskrendančių paukščių voroms. O žemai palei horizontą, tarp rytų ir pietvakarių, galima bus atrasti zodiakinius Šaulio, Ožiaragio, Vandenio, Žuvų, Avino žvaigždynus, o nuo 23 val. ir Tauro žvaigždyną su įspūdinguoju Sietynu.

 

Spindės trys planetos

Venera-Vakarinė su Mergelės žvaigždynu po saulėlydžio skubės leistis paskui Saulę, tad ją pastebėti galima bus tik labai trumpai pirmoje mėnesio pusėje ir tik ten kur bus visiškai atviras vakarų horizontas. Antroje mėnesio pusėje ji pradings Saulės spinduliuose.

Jupiteris vakarais dar spindės prie pat pietvakarių horizonto Svarstyklių žvaigždyne, tačiau skubės leistis paskui Vakarinę.

Saturnas vakarais švytės pietuose Šaulio žvaigždyne.

Marsas vakarais bus matomas neaukštai virš pietų horizonto Ožiaragio žvaigždyne. Jo šviesis diena iš dienos sparčiai blės ir mėnesio pabaigoje, lyginant su rugpjūčio mėnesiu, sumažės beveik 4 kartus. Rugsėjo 19-20 d. virš Marso praslinks priešpilnis Mėnulis.

Merkurijaus nematysime.

 

Tarp žvaigždžių slypėjo kometa

Rugsėjo 10 d. arčiausiai priartėjusi prie Saulės ir Žemės (už 58 milijonų km) Džakobinio-Cinerio (21P/Giacobini-Zinner) kometa pamažu tolsta nuo mūsų. Pro žiūronus ir nedidelius teleskopus ją galima buvo matyti kaip 8 ryškio padūmavusį šviesulį slenkantį iš Vežėjo į Dvynių žvaigždyną (tiksliau žr.: www.cometwatch.co.uk/wp-content/uploads/2018/08/21p-finder-chart5_neg.jpg).

Ši trumpaperiodė kometa buvo atrasta 1900 m. 1985 m. pro ją praskriejo NASAir ESA erdvėlaivisISEE-3, ištyręs kometosir Saulės vėjosąveiką.

 

Prasidės astronominis ruduo

Rugsėjo 22 d., 4 val. 54 min., įvyks rudens lygiadienis, tuomet Saulės disko centras atsidurs dangaus pusiaujo ir ekliptikos sankirtos taške – Saulė pereis į dangaus pietų pusrutulį ir mūsų šiauriniame pusrutulyje prasidės astronominis ruduo. Po kelių dienų dienos bei nakties trukmė trumpam susilygins. Nuo šiol naktys bus ilgesnės už dienas iki pavasario lygiadienio.

Jonas VAIŠKŪNAS

2018-09-19