Mes turime 335 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6389
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28276
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72259
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Bevaldystė

2018 m. rugsėjo 12 d., trečiadienis Nr.67 (1791)

Šis pirmadienis, rugsėjo 10 d., prasidėjo bevaldyste Švenčionių socialinių paslaugų centre. Įstaigos direktorė, kaip jau įprasta, slapta ir tik slapta, pagaliau nusprendus, kad ir jai reikia atostogų, išėjo atostogų. Tiksliau pasakius, nuo rugsėjo 7 d. 11.30 val., nes jai jau atostogomis kvepia, tai reikia ir pradėti atostogauti. Žinoma, kad pagal galiojančius įstaigoje teisės aktus dėl direktorės pavadavimo ir kt. funkcijų atlikimo jai nesant (nedarbingumo, atostogų, komandiruočių ir laisvadienių metu) direktorę pavaduoja, o taip pat turi teisę surašyti ir pasirašyti apskaitos dokumentus, įsakymus, raštus ir kitus dokumentus pagal patvirtintą sąrašą direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams Svetlana Ryliškienė, t. y., aš.

Tačiau šį kartą buvo ne taip. Pirmadienį, rugsėjo 10 d., ir tik 9.18 val. elektroniniu paštu gautas bendro pobūdžio laiškas, kad direktorė nuo šiandien atostogauja, ir jos atostogų metu ją pavaduos socialinių programų koordinatorė Janina Grigorjeva (kurios naujas etatas įsteigtas nuo liepos mėn.). Darbuotojai, kurie tuo metu, kai atsirado šis etatas,  atostogavo, grįžę į darbą teiravosi, kas tai per žmogus ir kokias funkcijas atlieka mūsų įstaigoje, nes J. Grigorjevos darbuotojams niekas nepristatė.

Informaciją,kad direktorė atostogauja, išsiuntinėjo įstaigos vyriausioji specialistė. Paprašius Janinos Grigorjevos ir vyriausiosios specialistės pateikti potvarkį dėl pavadavimo, abi atsisakė tai padaryti. Patvirtintame sąraše dėl teisės surašyti ir pasirašyti ankščiau minimus dokumentus pakeitimų taip pat nebuvo, t.y. J.Grigorjevos jame nėra. O tai reiškia, kad dokumentai pasirašomi neteisėtai. Nuvykusi į savivaldybės Bendrąjį skyrių gavau atsakymą, kad potvarkis išsiųstas į įstaigos bendrą el.p., kuris yra ne visiems prieinamas. Man - tikrai ne. Teko kreiptis raštu. Laukiu.

Apie tai, kad pirmadienį 8.30 vyksta darbuotojų susirinkimas Senų ir neįgalių žmonių globos namuose, naujai iškeptos „direktorės“ irgi niekas neinformavo. Susirinkę darbuotojai klausinėjo, kur gi direktorė? Jie buvo pasiruošę jai užduoti labai daug rūpimų klausimų. Informacijos apie atostogaujančią direktorę niekas dar nebuvo gavęs. Tačiau paaiškėjus, kur direktorė ir kas ją pavaduoja, jei tai galima pavadinti pavadavimu, nes darbo telefonas taip ir liko direktorės užrakintame kabinete ir nuo pat ryto plyšo nuo skambučių (kiek leidžia spręsti situacija, skambino iš Socialinių paslaugų priežiūros departamento).

J.Grigorjeva paprašė tikros pavaduotojos Svetlanos Ryliškienės (manęs) papasakoti, apie ką buvo kalbėta susirinkime, padėti išrinkti socialinį darbuotoją, kurį teiksime apdovanojimui Socialinių darbuotojų dienos proga (su tokiu raštu irgi nebuvau supažindinta) ir t.t. Tai kaip suprasti? Paliko pavaduoti žmogų, kuris nieko nenutuokia apie įstaigos veiklą ir net nepažįsta joje dirbančių žmonių?

Manau, visuomenė turi žinoti, kas vyksta valdžios užkulisiuose. Labai jau direktorei J.Jurkevičienei ir tiems, kas yra aukščiau jos, norisi išgyvendinti S.Ryliškienę, dėl to imasi visų įmanomų ir neįmanomų, teisėtų ir neteisėtų veiksmų. Išnaršė mano asmeninį susirašinėjimą nežinia ko ieškodama, įkūrė naują etatą ir pasodino mano kabinete ant galvos žmogų, nors pilna laisvų patalpų, atostogų laikotarpiui pasiskyrė sau naują „pavaduotąja“. Kaip sakoma, fantazijoms ribų nėra. Bet trauktis aš niekur nesiruošiu. Turiu beveik dešimt metų darbo stažą socialinėje srityje, vyriausiojo socialinio darbuotojo kvalifikacinę kategorija, ketvirtus metus dirbu mėgstamą darbą Švenčionių socialinių paslaugų centre.

Malonu ir daug ką pasako tai, kad Dienos centrą „Šaltinėlis“ lankantys vaikai, sutikę tiek darbe, tiek mieste, iš tolo sveikinasi, apsupa, apsikabina. Atvažiavus į Senelių globos namus, laukia ir su šypsenomis visada pasitinka gyventojai ir darbuotojai. Visi centrą lankantys paslaugų gavėjai pakalbinti mielai pasidalina rūpesčiais, pasiekimais ir savo lūkesčiais. Nemažas įdirbis, profesionalumas ir patirtis leidžia analizuoti socialinių paslaugų teikimą, gerinti jų prieinamumą visiems rajono gyventojams kiek tai leidžia atliekamos mano darbo funkcijos. Centro darbuotojai visada kreipiasi su rūpimais klausimais, kartu sprendžiame iškilusias problemas, ieškome būdų patenkinti paslaugų gavėjų poreikius,  socialinių investicijų pritraukimą, kuriame ir įgyvendiname socialinius projektus, organizuojame paslaugų gavėjams renginius, išvykas, pramogas. Visada jaučiu jų palaikymą ir pasitikėjimą manimi (ir šiuo nelengvu laikotarpiu), už ką jiems esu labai dėkinga.

Esu atsakinga už patikėtų man darbo funkcijų atlikimą. Jas vykdau sąžiningai ir nepriekaištingai, ir joks psichologinis spaudimas, teroras, grasinimai susidoroti, darbinės informacijos blokavimas ar apribojimas, mistiniai pavaduotojai man nesutrukdys to daryti. Esu Švenčionių socialinių paslaugų centro darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė ir kartu su Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovais sieksime socialinės srities darbuotojų darbo sąlygų gerinimo ir darbo užmokesčio kėlimo.

Svetlana RYLIŠKIENĖ

Švenčionių socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams

2018-09-12