Mes turime 388 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1938
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18139
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94169
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajone yra dvi didelės bėdos - keliai ir kvailiai

2018 m. rugsėjo 5 d., trečiadienis Nr.65 (1789)

Kelių problemos – nuo pat projektavimo

Neseniai Susisiekimo ministerijos iniciatyva buvo pradėtas šalies valstybinės reikšmės kelių kokybės auditas. Atskleistas piktnaudžiavimo ir pažeidimų mastas - pribloškiantis. Ištyrus 33 skirtingus kelius nustatyta, kad kokybės reikalavimų neatitinka beveik 90 proc. tirtų kelių. Negana to, tyrimas atskleidė, kad, švelniai tariant, kompromisai kelių kokybei buvo daromi ne tik vykdant rangos darbus, bet ir projektavimo metu, siekiant sumažinti statybos kaštus. Kitaip sakant, siekiant sutaupyti. Iš čia – antroji antraštės dalis. Bet su išlyga, kad tie, kurie tokiu būdu taupė, nesuprato, ką darė. Antraip stačiokiškai turbūt tai galima vadinti tiesiog valstybės turto gadinimu ir lėšų švaistymu, o gal ir blogiau.

 

Gatvių asfaltavimo ypatumai: be kelkraščių ir net be pagrindo

Vietinės reikšmės kelių remonto kokybės kol kas niekas netyrė. Nepriėjo eilė, bet, tikėkimės, kada nors prieis. Gal tada išgirsime visą tiesą, kodėl rajone netyla gyventojų pasipiktinimas ir skundai ir po to, kai kokią gatvę ar kelią suremontuoja.

Kai suremontavo Miško g. Švenčionyse, po lietaus visi neužbaigti kelkraščiai suplaukė į kiemus - žmonės išvežinėjo smėlį karučiais. Smarkus lietus tada užklupo ne darbo eigoje – kelkraščių niekas ir nesiruošė tvarkyti. Gal sutaupė, o gal pritrūko pinigų – kas dabar atsakys...

Lygiai ta pati istorija po remonto nutiko su Turgaus, Žeimenos gatvėmis Švenčionėliuose. Gyventojai siuntė redakcijai nuotraukas, apie tai rašėme. Apie tokį patį darbų broką byloja ir Vidutinės kaimo gyventojų pastebėjimas – čia išasfaltuota Naujoji g. taip pat nepritempta iki bordiūro. Lyg tyčia!

Neginčijamai ryškėja charakteringa šios valdžios remonto darbų savybė – neužbaigti kelkraščiai. Arba jų sąskaita taupo, arba jiems pritrūksta lėšų, arba žiūrėkite antraštės antrą dalį...

Kol ministerija skaičiuoja nuostolius dėl nekokybiškai paklotų respublikinės reikšmės kelių, o jų apie 67 mln. eurų, savivaldybės toliau daugina broką, darydamos tuos pačius pažeidimus – nuo pat projektavimo. Jau šią vasarą rašėme, kad Adutiškio gyventojai griebėsi už galvų pamatę, kaip pas juos asfaltavo gatves. Be jokio pagrindo - liejo asfaltą tiesiai ant žvyro. Gyventojai pasakojo, kad Sodų gatvėje visi parengiamieji darbai prieš asfalto klojimą buvo šluota. Su paprasta šluota darbininkai pašlavė gatvę ir paklojo asfaltą. Žmonės neapsikentę nuėjo aiškintis su darbus vykdančia, beje, žinoma ir neblogai užsirekomendavusia firma. Tai, ką gyventojai išgirdo, tiesiog pribloškė. Pasirodo, pagal projektą paruošiamieji darbai nepriklausė.

 

Vieną gatvę sausina, kitą tvindo

Darbų nenuoseklumas – kapt ten, kapt šen – šios valdžios firminis ženklas. Nekalbėsime apie legenda tapusią Švenčionėlių kultūros centro renovaciją, kurio paliktas yrantis stogelis vėl graudena praeivius. Miesto šventė praėjo, kultūros darbuotojai Lietuvos vėliavą, kuri slėpė nebaigtą statybininkų darbą, susivyniojo. Dar vienas „paminklas“ rajono valdžiai Švenčionėliuose, laikomuose rajono valdžios citadele – Bažnyčios skersgatvis. Jeigu vieniems daro gera, tai kitiems vargus padvigubina. Remontuoja Ryto g., o tvanui jau ruošiasi žemiau esantis Bažnyčios skersgatvis. Iki šiol šį skersgatvį ir žmonių turtą siaubęs liūčių ir polaidžio vanduo tik stichiškai rasdavo kelią link Žeimenos. Gyventojai baiminasi, kad nukreipus pusės miesto lietaus nuotekas į Mokyklos gatvėje įrengiamą surinktuvą, kuris, jų įsitikinimu, vandens srauto nespės surinkti, vanduo su visais purvais ir net fekalijomis iš lauko tualetų pliūptelės į Bažnyčios skersgatvį su dviguba jėga.

Ką daryti? Apsilankęs šioje gatvėje tarybos narys Kęstutis Trapikas žinojo, ką daryti, bet, deja, sprendimai ir rajono biudžetas ne jo rankose. K.Trapiko nuomone, galimybė sutvarkyti skersgatvį iš ES lėšų jau praleista – į vykdomą projektą būtinai reikėjo įtraukti ir Bažnyčios skersgatvį. Nevėlu padėti žmonėms ir dabar, tik reikia skubiai parengti projektą ir finansuoti jį iš rajono biudžeto lėšų. Pasak K.Trapiko, rajono biudžete yra viršplaninių lėšų, tai būtų prasmingas jų panaudojimas. Manot, rajone kas nors išgirs protingą patarimą?..

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

2018-09-05

 
Reklaminis skydelis