Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2863
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19064
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95094
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių pašonėje - tiksinti ekologinė bomba

2018 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis Nr.61 (1785)

Net po dviejų kilusių gaisrų nepasimokė – toliau verčia visų rūšių atliekas  apleistuose pastatuose

Prieš trejus metus Švenčionėlių miesto teritorijoje Pušų g. esančiuose apleistuose pastatuose gyventojų dėka buvo aptiktas nelegalus sąvartynas, kurį supylė savivaldybės įmonė „Švenčionių švara“. Suprantama, ne be rajono valdžios žinios.  Jau ketvirtus metus laikinai einančiu direktoriaus pareigas laikomas Juozas Šiaudinis kone kasdien mina savivaldybės slenkstį, nors jo veiklą prižiūri iš savivaldybės valdininkų sudaryta valdyba, kuriai vadovauja pats administracijos direktoriaus pavaduotojas A.Čenkus. Pradžioje net tarybos nariai bandė užtarti direktorių prieš rajono valdžią – ragino pagaliau jį paskirti tikru direktoriumi, o ne laikyti visą kadenciją laikinai einančiu pareigas, bet jaunasis meras pareiškė, kad nemato skirtumo tarp vadovo ir laikinai einančiojo... Kadangi šįkart mus domina šiukšlės, o ne mero kompetencija, nesiginsime, kodėl „Švenčionių švarai“ vadovaujantis Juozas Šiaudinis nuo 2015 m. gegužės mėn. iki šiol yra laikinai einantis pareigas. Bet kad tai atsiliepia įmonės veiklai, akivaizdu pagal rezultatus. Šaltinių teigimu, ši įmonė pasmerkta nuo pat rajono valdžios atėjimo ir laikinojo vadovo paskyrimo. Netekusi visų  veiklų, „Švara“ dabar išgyvena pagrinde iš atliekų surinkimo. Netrukus greičiausiai neteks ir to. Valdžios kuluaruose atvirai kalbama, kad atliekų tvarkytojo konkursą laimės Pabradės komunalinis ūkis. Politikai kalba, kad tik  ant to reikalo ir laikosi Klipčiaus koalicija su lenkais. Kiek tame tiesos, parodys laikas, o dabar apie tai, kas darosi Švenčionėlių pakraštyje Pušų gatvėje, kuri  yra miesto teritorijoje. Visus metus, taip pat ir per karščius, čia pūva mišrių buitinių atliekų krūvos, suvežtos iš viso rajono, išskyrus Pabradę, kur tvarkosi kita komunalinė įmonė. Kvapai ir gyviai praneša apie save... Tokiomis antisanitarinėmis sąlygomis galimai nelegaliai dirba žmonės – rūšiuoja atliekas.

Arčiau buvusios pramoninės zonos gyvenantys švenčionėliškiai, išsigandę tokios kaimynystės ir pastebėję daugėjant graužikų, ne juokais susirūpino ir kreipėsi pagalbos į įvairias tarnybas, Seimo ir rajono tarybos narius, Aplinkos ministeriją. Neteisėta savivaldybės įmonės veikla pasidomėti teko vietiniams gamtosaugininkams, nors be didelio entuziazmo. „Švaros“ vadovui buvo skirta bauda, bet tuo „rūpestis“ gamta ir aplinka ir baigėsi. Gamtosauga pasirodo tik priverstinėmis aplinkybėmis – kai pasipila skundai arba kyla gaisrai. Jeigu gamtosaugininkai savo pareigas vykdytų sąžiningai,  tokia nelegali atliekų rūšiavimo vieta seniai būtų panaikinta. Na, rajono ekologas, suprantama, beteisis, nes jo darbdavys – savivaldybė. Kodėl valdiškiems šiukšlintojams neprispaudžia uodegos Aplinkos apsaugos departamento  Švenčionių agentūros vadovas M.Kriaučiūnas - štai kur klausimas.

Po dviejųgaisrų, kurių gesinimas kainavo tūkstančius, o žalos gamtai ir žmonėms niekas net neįvertino. Po 2015 m. kilusio gaisro išvadų nepadarė nei patalpas neteisėtai veiklai suteikęs verslininkas J.Fedorovičius, nei savivaldybė, nei gamtosauga. Po metų nelegaliame sąvartyne vėl šėlo liepsnos. 2016-ųjų gaisro metu dalis Švenčionėlių skendėjo nuodinguose, dvokiančiuose dūmuose, kliuvo net Platumų kaimui.  Be dvokiančių  mišrių buitinių atliekų, tuose pastatuose laikomos ir tokios toksiškos medžiagos kaip asbestinis šiferis  ir padangos (užfiksuota). Kadangi niekas nepareikalavo kaltininkų atsakomybės, neteisėta veikla tęsiasi iki šiandienos.  

Iš kur toks savivaldybės įmonės atkaklumas ir įžūlumas? Neturi kitos išeities, nes iki šiol nėra atliekų perkrovimo ir rūšiavimo aikštelės, nors įvedant rinkliavą viskas buvo numatyta.Pusę nustatyto rinkliavos už atliekų surinkimą ir tvarkymą mokesčio sudaro pastovioji dalis, skirta infrastruktūrai kurti. Paprasčiau sakant, iš šių lėšų turi būti statoma atliekų perkrovimo aikštelė, atitinkanti europinius reikalavimus. Rinkliavą gyventojai moka, o aikštelės kaip nėra taip nėra. Negana to, iš žmonių surinkusi pinigus, savivaldybė net keliskart buvo prasiskolinusi Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui(VAATC), į kurį vežamos šiukšlės.

Kur dingo mūsų sumokėti pinigai, skirti atliekų perkrovimo aikštelės statybai? Klauskite rajono valdžios, kai tik ims girtis „nuveiktais darbais“...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

2018-08-22

 
Reklaminis skydelis