Mes turime 415 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4062
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14249
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90279
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kviečia teikti paraiškas daugiabučiams renovuoti. Žada,kad lėšų užteks visiems

2018 m. rugpjūčio 8 d., trečiadienis Nr.58 (1782)

Aplinkos ministerija paskelbė naują kvietimą senos statybos daugiabučiams, kurie norėtų dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje ir renovuotis. Kaip ir ankstesniame kvietime, prioritetas bus skiriamas daugiabučiams, įtrauktiems į kvartalus, o Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA) drauge su paraiška reikės pristatyti gyventojų sutikimu patvirtintą investicijų planą. Paraiškos laukiamos BETA regioniniuose skyriuose nuo lapkričio 1 d. iki gruodžio 1 d.

Parama energinio efektyvumo priemonėms nesikeičia Svarbiausioms priemonėms, padedančioms taupyti šilumos energiją, kaip ir šiemet, naujajame kvietime bus skiriama 30 proc. parama. Šią valstybės paramą bus galima gauti tokioms priemonėms kaip sienų ir stogų šiltinimas, langų, laiptinės durų keitimui, šildymo sistemos keitimas ir t. t. Numatoma, kad kitąmet bus renovuota ne mažiau 500 daugiabučių, atsiliepusių į naujausią kvietimą. Planuojama valstybės parama sieks 50 mln. eurų, bendra investicijų suma į modernizaciją pagal naująjį kvietimą numatoma 150 mln. eurų. Kaip ir ankstesniame kvietime, gyventojai gaus 100 proc. valstybės paramą renovacijos projekto rengimui, administravimui, statybos techninės priežiūros paslaugoms.

Jokių pokyčių nėra ir finansuojant modernizaciją nepasiturintiems gyventojams, turintiems teisę į šildymo kompensaciją – jiems valstybė 100 proc. apmokės visas modernizacijos išlaidas.

Šiemet prasidėjusi kvartalinė modernizacija, kai vienu metu renovuojama grupė namų sutvarkant ir šalia jų esančią infrastruktūrą – kiemus, apšvietimą, kelius, šilumos trasas ir t. t. pagal savivaldybės planus, tęsis ir naujajame kvietime. Pirmenybė bus teikiama daugiabučių, priklausančių kvartalui, paraiškoms. Kaip parodė šių metų patirtis, kai daugiau nei pusė daugiabučių, gavusių finansavimą, priklauso kvartalams. Dauguma savivaldybių jau turi pasirengusios kvartalinės modernizacijos projektus ir šiemet pradėjo juos įgyvendinti. Šių metų patirtis taip pat leidžia tikėtis, kad visi daugiabučiai, pateikę paraiškas dalyvauti modernizacijoje, gaus finansavimą. Šiemet būtent taip ir įvyko, kai vasarą buvo suteiktas finansavimas modernizacijai 214 daugiabučių, buvusiems rezerviniame sąraše. Nors investicijų projektai šiemet kiek brangesni nei anksčiau, nes  gyventojai renkasi brangesnes energinio efektyvumo priemones, lėšų pakako visiems.

Daugiabučiai, planuojantys modernizaciją, kartu su paraiška BETA turi pateikti ir 50+1 butų ir kitų patalpų savininkų balsavimu patvirtintą investicijų planą.  Su paraiška ir patvirtintu investicijų planu BETA vertinimui turi būti pateiktas ir daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų susirinkimo protokolas, kuriuo jie pritaria daugiabučio renovacijai, taip pat – pasirinkto renovacijos finansuotojo nustatytos formos protokolas dėl lėšų skolinimosi. Daugiabučių paraiškas BETA gali teikti savivaldybės, daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, asmenys, teikiantys daugiabučio renovacijos projekto įgyvendinimo administravimo paslaugas, savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

BETA inf.

 
Reklaminis skydelis