Mes turime 367 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1855
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18056
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94086
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Per pelkes stato pontoninius tiltus, o Bažnyčios skersgatvis skęsta paplavose

2018 m. rugpjūčio 4 d., šeštadienis Nr.57 (1781)

Švenčionių rajono savivaldybė vykdo projektą „Ryto gatvės rekonstravimas Švenčionėlių m.“ . Ryto gatvėje, kurios ilgis 0,637 km ir plotis 6 m. nuo Žilvičių g. iki Ateities g. bus įrengta 5 metrų pločio asfaltuota važiuojamoji gatvės dalis, nuo Ateities g. iki Pašto g. dėl gyventojų sklypų ji siaurės iki 3 metrų. Visoje gatvėje bus klojamas 1,5 metro pločio vienpusis betoninių trinkelių šaligatvis, nutiesti 710 m lietaus nuotekų ir 706 m gatvės apšvietimo tinklų. Bus įrengiama asfalto danga, pagrindai, įrengiamas vienpusis pėsčiųjų takas, bordiūrai, atnaujinamas gatvės apšvietimas ir tinklai, paviršinio vandens surinkimo sistema. Projekto vertė – 339 305,13 Eur

Darbų vadovas pabrėžė, kad jis vykdo rekonstrukcijos projektą tik Ryto g., o į mūsų klausimus, kas bus su Bažnyčios skersgatviu, į kurį plūsta lietaus nuotekos iš pusės miesto, jis negalėjo atsakyti. Ir vis dėlto apsižvalgę įsitikinome, kad darbai vyksta ir Mokyklos gatvėje. Kaip vėliau pavyko išsiaiškinti tarybos nariui Kęstučiui Trapikui, Mokyklos gatvėje įrengiama infiltracinė duobė (atvira, vanduo susigeria į gruntą), į kurią bėgs lietaus nuotekos iš Ryto g. Kodėl būtent čia įrengiama duobė, niekas negalėjo pagrįstai atsakyti. Tiesiog čia ir viskas. Kodėl projekte neminima Mokyklos gatvė, jeigu ardoma jos danga, įrengiama 40 kub. metrų talpos duobė? Ar Mokyklos gatvės gyventojai neturėjo būti apie tai informuoti? Į šiuos klausimus atsakyti niekas nesivargina... Tuo tarpu gyventojai kankinasi nežinioje ir bijo, kad nebūtų dar blogiau. Štai senyva Mokyklos gatvės gyventoja prasidėjus darbams gatvėje net pas medikus atsidūrė – iš nervų pakilo kraujospūdis.

Kas laukia dalies Mokyklos gatvės ir viso Bažnyčios skersgatvio, kuris grioviais išvagotas pliaupiančio liūčių vandens su, kaip sako žmonės, įvairiais paplavų duobių teršalais ir net lauko tualetų fekalijomis? Liūčių vanduo plauna net pamatus, užtvindo kiemus, rūsius.

Tarybos narys Kęstutis Trapikas mano, kad įrengiama infiltracinė lietaus nutekų surinkimo duobė padėties neturėtų pabloginti, atvirkščiai, turėtų bent kiek pagerinti. Iš inžinerinių pozicijų žiūrint – taip turėtų būti. Tuo tarpu žmonės tvirtina, kad ta duobė per gerą liūtį dešimtadalio vandens nesurinks, o jeigu užsikimš, vanduo su dar didesne jėga plūstelės į tą varganą skersgatvį. Pasak gyventojų, čia suplaukia ne 40 kubų vandens, o gal visi 400. Galim ginčytis kiek nori, bet ginčais problemos neišspręsi. Gyventojų interesų ginti stojęs Kęstutis Trapikas mato vienintelį sąžiningą sprendimą – kuo skubiau padėti Bažnyčios skersgatvio gyventojams: parengti lietaus nuotekų tinklų projektą ir įrengti tinklus. Tam prireiktų apie 300 tūkst. eurų, tokią sumą rajono perpildytame biudžete visada galima surasti, tik reikia noro. „Tą reikia daryti skubiai“, - pabrėžė K. Trapikas.

Iš tikrųjų finansiškai savivaldybė šiuo metu negali skųstis – seniai biudžetas bebuvo toks gausus. Šalyje stebimas ekonomikos augimas neaplenkia ir pakraščių – ketvirtus metus į rajono biudžetą šimtais tūkstančių eurų plaukia viršplaninės lėšos, bet apie jų panaudojimą valdantieji pusei rajono tarybos narių net informacijos neteikia, ką jau kalbėti apie gyventojus.

Jeigu rajono valdžiai iš tikrųjų rūpėtų žmonės, ne pontoninius tiltus ręstų užžėlusiose Žeimenos pakrantėse, o pirmiausia sutvarkytų tokius objektus kaip Bažnyčios skersgatvis miesto centre.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis