Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2872
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19073
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95103
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Linksmorijų“ autorės vasara Švenčionėliuose: karšta, linksma, įdomi ir įkvepianti kūrybai

2018 m. liepos 28 d., šeštadienis Nr.55 (1779)

Su jaunąja rašytoja Inga Kanišauske susipažinome prieš gerą mėnesį, kai Švenčionėlių bibliotekos kiemelyje skambiu pavadinimu „Pelėdos dvaras“ vyko jos pirmosios vaikiškos knygelės „Linksmorijos“ pristatymas ir kūrybinės dirbtuvėlės vaikams.

Ir štai besibaigiant karščiu alsuojančiai liepai vėl prisėdome tame pačiame jaukiame Švenčionėlių bibliotekos kiemelyje pasišnekučiuoti su Inga, kuri kartu su tuoj trejų sulauksiančia dukrele Tėja vasarą smagiai leidžia Švenčionėliuose pas močiutę.

 

Lietuvių kalbos tvirti pagrindai

Žinoma, pirmiausia kalba krypsta link knygų ir rašymo. Inga Kanišauskė (buvusi Rimšelytė) – švenčionėliškė, visada labai mėgusi skaityti, rašyti ir kūrybiškai žvelgti į gyvenimą. Jauna moteris džiaugiasi, kad savo laiku besimokant Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje teko sutikti puikių bendraklasių, su kuriais iki šiol bendrauja, ir profesionalių mokytojų. Itin šiltais žodžiais Inga mini dabartinę gimnazijos direktorę – tuometinę jos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoją Daivą Veroniką Gaidamavičienę, kuri buvusi gana reikli, todėl padėjusi mokiniams suformuoti tvirtus gimtosios kalbos žinių pagrindus. Inga sakė jau tuomet, kai egzaminui reikėjo pasiruošti kalbą, ji nupiešė lietuvių kalbos mokymosi nuo kūdikystės žemėlapį ir pristatė jį vertinimo komisijai. Kai mergina baigė savo kalbą, mokytojos buvo sužavėtos jos idėjų ir jokių klausimų neturėjo. Inga juokiasi prisiminusi, kad nuskambėjo įvertinimas: „Dešimt su keturiais pliusais!“.

Mokykloje susikrautas žinių bagažas, pastabumas, laki vaizduotė, nuo vaikystės iki dabar skaitomos knygos jaunajai rašytojai padėjo gerai įvaldyti literatūrines išraiškos priemones. Jos sukurti personažai stebina ir juokina originaliais vardai, elgesiu ir gyvenimo būdu. Pasak Ingos, personažai atsiranda įvairiai: vieni sukuriami pagal jos aplinkoje gyvenančius žmones (pavyzdžiui, daug eilėraščių mokanti ir gerą atmintį turinti močiutė Eleonora ir vaistažolių žinovė močiutė Genutė), kiti atsiranda įkvėpti filmo, knygos, įvyko, o kartais... net paprasčiausio sulamdyto maišelio...

 

Emigrantų duona...

Kai Tėjai buvo pusė metukų, Inga su vyru Roku nutarė patys išbandyti gyvenimą užsienyje – juk tiek daug pasakojimų apie „svajonių šalis“. Inga galėjo lengvai keisti gyvenamąją vietą, nes kaip tik buvo vaiko priežiūros atostogose. Juolab, kad Vokietijoje gyvena ir dirba Roko mama, sesuo su vyru. Nuvykę į Frankfurtą Vokietijoje iš pradžių jauna šeima pagyveno pas artimuosius, vėliau įsikūrė atskirai. Vyras dirbo automobilių servise (taip pat kaip ir Lietuvoje). Šeima čia praleido beveik dvejus su puse metų, tačiau vis dėlto nusprendė toliau savo gyvenimą sieti su Lietuva. Vyras dar liko kuriam laikui pabaigti darbus, o Inga su Tėja jau parvyko su visam. Pasak Ingos, finansiniu požiūriu Vokietijoje buvo gerai, tačiau nebuvo lengva priimti kitokią kultūrą ir mentalitetą. „O gal čia ir auklėjimas prisidėjo, tvirti mano šeimos ir giminės tarpusavio ryšiai“, - sako Inga, kuriai nuo vaikystės seneliai ir tėvai diegė meilę gimtinei, šeimai ir artimiesiems. Pakeliauti po svečias šalis, žinoma, mėgsta, bet gyventi jiems geriausia Lietuvoje.

 

Linksmorijos atsirado iš meilės dukrai

Gyvenant Vokietijoje Inga gaudavo ir vadinamuosius vaiko pinigus, tačiau be jokios veiklos nenorėjo sėdėti. Besidžiaugiant augančia dukryte Tėja, reikėjo prigalvoti visokių užsiėmimų, veiklų, kad būtų įdomiau. Jauna moteris turėjo ir patirties, nes iki gimdymo dirbo Panevėžio moksleivių namuose neformaliojo ugdymo srityje, ir teorinių žinių. Be to, Inga labai palaiko vartojimo mažinimo, daiktų perdirbimo ir panaudojimo po kelis kartus idėjas, todėl mėgsta kūrybiškai panaudoti dėžutes, indelius, audinius ir kitus dalykus. Taip bežaidžiant su dukrele, beieškant idėjų internete, plėtėsi pažinčių ratas, atsirado poreikis pasidalinti savo atradimais ir su kitais. Taip gimė ir pirmoji knygutė „Linksmorijos“ (išleista Lietuvoje), tuo pačiu pavadinimu, kuris sudarytas iš dviejų žodžių linksmos istorijos, Inga sukūrė ir tinklaraštį. Savo sukurtomis istorijomis, kartu su Tėja atrandamais užsiėmimais ir kūrybiškais daiktų panaudojimais ar patobulinimais Facebook ir Instagram besidalinanti Inga sako susipažinusi su labai daug kūrybingų vaikučius auginančių mamyčių, kurios šį gražų laiką panaudoja ir vaiko gerovei, ir jų pačių tobulėjimui. Vienos siuva, kitos mezga, trečios piešia, ketvirtos gamina, Inga rašo, fotografuoja, filmuoja. Ir visos dalinasi, keičiasi, reklamuoja viena kitos kūrybos vaisius.

 

Knygos pristatymų maratonas

Greitai bėganti karšta vasara nenumaldomai artina laiką, kai Tėja keliaus į darželį, o Inga grįš į darbą Panevėžio moksleivių namuose, kur jie iki išvykstant į Vokietiją su vyru ir dukrele gyveno. Tačiau ir vasarą Ingai nėra kada nuobodžiauti ar tinginiauti. Supažindinusi mažuosius skaitytojus su savo knyga Švenčionėlių bibliotekoje, neseniai dalyvavo pristatyme Ignalinoje. Kaip ir Švenčionėliuose, Ignalinoje taip pat vaikams labai patiko netik Ingos sukurtos istorijos, bet ir pasiūlyti įdomūs užsiėmimai.

Rugpjūčio pradžioje Ingos laukia susitikimas su skaitytojais ir Pabradės bibliotekoje.

 

Vasara – ir rašymui, ir skaitymui

Ingos kompiuteryje vėl kaupiasi naujos istorijos su įdomiais personažais, turinčiais originalius vardus, gyvenančius neįtikėtiną gyvenimą ir patiriančius nepakartojamų nuotykių. Augant Tėjai „auga“ ir istorijos, sudėtingesni tampa ir darbeliai, kuriuos abidvi atlieka.

„Tai gal jau pamąstai ir apie naują savo knygą?“,- klausiu. Inga sako po truputį kaupianti istorijas, skaitanti, redaguojanti. Žinoma, ateis laikas ir kitai knygai, bet Inga yra labai reikli sau, tad nori viską parengti tinkamai.

O kokia vasara be knygų, kurių skaitymas – vienas iš mėgstamiausių Ingos laisvalaikio užsiėmimų. Ji nuolat skaito knygutes Tėjai, o ir pati dažnai taip pasineria į knygą, kad visi kiti darbai keliauja šalin... Pastarojo meto Ingos mėgstamiausių knygų sąraše Judith McNaught, Larso Keplerio kūryba.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis