Mes turime 369 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5118
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30248
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77574
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ministerija pasirašė sutartį dėl Pabradės poligono plėtros, jame galės treniruotis brigada

2018 m. liepos 25 d., trečiadienis Nr.54 (1778)

Infrastruktūros darbams numatoma skirti apie 47 mln. eurų. Užbaigus plėtros darbus, poligono plotas padidės iki 17,6 tūkstančių hektarų.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) pirmadienį pranešė pasirašiusi sutartį dėl karinio poligono Pabradėje plėtros. Iki 2021 metų pabaigus infrastruktūros projektus, poligone galės treniruotis brigados dydžio vienetas iš kelių tūkstančių karių. Dabar Lietuvos poligonuose gali treniruotis bataliono dydžio vienetai, tai yra maždaug 500 karių. Sutartį dėl infrastruktūros plėtros pasirašė KAM bei NATO Paramos ir pirkimų agentūra (NSPA). Pagal ją, iki 2021 metų numatoma įgyvendinti 13 projektų: 12 iš jų suplanuoti poligone Pabradėje, o vienas – Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

Lietuvoje vykstančių nacionalinių ir tarptautinių karinių pratybų mastai išaugo tiek, kad visapusiškam Lietuvos ir sąjungininkų pajėgų priėmimui ir treniravimui nebeužtenka esamų poligonų dydžių, praneša Krašto apsaugos ministerija. Be to, Lietuvos kariuomenę aprūpinant nauja ginkluote, jos įsisavinimui reikalingi maksimaliai dideli atstumai. Laikinasis kariuomenės Sausumos pajėgų vadas pulkininkas T.Masaitis atskleidė, kad išplėtus Pabradės poligoną bus pereita į kokybiškai ir kiekybiškai naują visų Sausumos pajėgų vienetų karinį rengimą.

Infrastruktūros darbams pagal sudarytą sutartį iš viso numatoma skirti apie 47 mln. eurų, iš jų apie 23 mln. eurų bus skirta iš NATO saugumo investicijų programos per NATO Paramos ir pirkimų agentūrą.

Dabar poligono teritoriją sudaro 8485,99 ha. 2220,1 ha - karinio poligono teritorija, 6265,89 ha - karinio mokymo teritorija.

Karinio poligono teritorijoje yra trys kariniai miesteliai, kuriuose išdėstyti visi pagrindiniai saugomi infrastruktūros objektai (pastatai, stacionarios šaudyklos ir pan.).

Poligone vykdomos įvairaus pobūdžio pratybos, pradedant individualaus kario rengimo iki plataus mąsto tarptautinių. Kai kurios jų tapusios jau tradicinėmis, apimančios vienos ar kelių kariuomenės rūšių pajėgas.

2016 m. rugpjūčio mėnesį poligone pastatytas treniruočių infrastruktūros kompleksas „Mūšis mieste“. Tai - pirmasis Baltijos šalyse tokio tipo treniruočių kompleksas, sudarantis sąlygas Lietuvos ir sąjungininkų kariams treniruotis mūšio mieste operacijas. Maždaug 15 hektarų plote išsidėsčiusį treniruočių kompleksą „Mūšis mieste“ sudaro 26 statiniai ir šalia esantys objektai. Visa kariams skirta treniruočių komplekso infrastruktūra buvo suprojektuota ir pastatyta taip, kad čia būtų atkartotos realios miesto sąlygos: gyvenamieji namai, mokykla, religinės paskirties statinys, policijos nuovada, parduotuvė, stadionas, autobusų stotis, gatvės, šaligatviai, žaidimų aikštelės. Unikalu ir tai, kad tiek planuodami operacijas mieste, tiek ir jas vykdydami, kariai taip pat galės naudotis po žeme esančia tunelių sistema, imituojančia miesto požemines komunikacijas.

Procesai poligone vyksta sparčiai ir planingai. Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2016 m. liepos 20 d. nutarimu, Krašto apsaugos ministerija prieš metus su trupučiu užsakė Pabradės karinio poligono ir karinio mokymo teritorijos bendrąjį planą. Lygiai prieš metus (tik mėnesiu anksčiau) vyko bendrojo plano baigiamojo etapo planavimo dokumentų sprendinių viešinimo procedūros. Tiesa, susipažinti su bendrojo plano sprendiniais ir pateikti pasiūlymų šio krašto gyventojai galėjo du mėnesius (nuo 2017-04-12 iki 2017-06-16) Vilniuje, Krašto apsaugos ministerijoje. Tuo metu gyventojai nerodė susidomėjimo bendruoju planu, tad dabar dažnas stebisi šio karinio objekto plėtros mastais. Bendrajame plane buvo numatyti karinio poligono ir karinio mokymo teritorijos plėtros poreikiai. Taip pat buvo numatyti karinio poligono ir karinio mokymo teritorijos plėtros sprendiniai ir nustatytos vykdomai veiklai reikalingų objektų išdėstymo galimybės, suplanuota inžinerinė ir karinė infrastruktūra reikalingų teritorijų ir inžinerinių komunikacijų koridorių ribos, galimos žemės sklypų ribos ir žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo principui, planuojamos teritorijos aprūpinimo inžineriniais tinklais ir susisiekimo komunikacijomis būdai. Įvertinus žemės naudojimo poreikį, nustatyta karinio mokymo teritorija, kurios reikia kariuomenės veiklai ir už karinio poligono teritorijos ribų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ