Mes turime 510 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3367
mod_vvisit_counterŠią savaitę:9777
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91526
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Smulkiuosius skatina bendradarbiauti

2018 m. liepos 21 d., šeštadienis Nr.53 (1777)

Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Tautinio paveldo ir mokymo skyriaus vyr. specialistė Nomeda Padvaiskaitė Švenčionių rajono žemdirbiams pristatė KPP 2014-2020 m. programos priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos srities „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“, nuostatus. O paprastai sakant, skatino kaimo vietovėse vykdančius smulkią veiklą asmenis rengti bendrus projektus ir teikti paraiškas ES paramai gauti bei paaiškino, kas gali gauti paramą ir kokiomis sąlygomis.

Priemonės tikslas – didinti smulkiųjų verslo subjektų konkurencingumą, skatinti jų bendradarbiavimą, efektyviai naudojantis (dalinantis) bendrais ištekliais, įrenginiais, vykdant bendrą ūkinę, komercinę veiklą ir pan. Paraišką gali teikti ne mažiau kaip du asmenys – paraiškos teikėjas ir partneris. Aišku, kuo daugiau partnerių, tuo paraiška gauna daugiau balų. Pareiškėjas ir partneriai lygūs.

Patirtis rodo, kad Lietuvoje žmonės dar labai menkai sugeba bendradarbiauti ir bijo kooperacijos – liūdnas kolūkių palikimas. Todėl dažniausiai pasitaikantys atvejai, kai bendradarbiavimo paraišką teikia šeimos nariai, vykdantys atskiras veiklas. Tai – vyras ir žmona, tėvas ir vaikai ir pan. Dažniausiai jie įsigyja techniką, pastatus, kuriais naudojasi bendrai. Pavyzdžiui, ūkininkaujantys tėvas ir sūnus nusiperka bendram naudojimui kombainą ar patalpas derliaus sandėliavimui.

Projekto partnerius reikia rinktis atsakingai, nes visą projekto vykdymo ir priežiūros laikotarpį – 5 metus – partneriai nekeičiami.

Sveikintini kaimynystės bendradarbiavimo projektai. Veiklos gali būti iš pirmo žvilgsnio ir labai skirtingos, pavyzdžiui, kalvis ir mezgėja įsigyja pastatą, kuriame įsirengia dvejas dirbtuves. Tęsiant bendradarbiavimą, jie gali įsigyti ir transporto priemonę produkcijai gabenti į pardavimo vietas.

Didžiausia paramos suma negali viršyti 90000 Eur. 2018 m. bendradarbiavimo projektams remti skirta 3,63 mln. Eur. Paraiškas priima NMA iki vasaros pabaigos.

 

Kas gali kreiptis paramos?

Paramos gali kreiptis smulkieji ūkiai, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra ne mažesnis kaip 4 000 Eur ir ne didesnis kaip 15 000 Eur; smulkieji miško valdytojai, kurių miško valda ne didesnė kaip 20 ha; labai mažos įmonės, kurios veikia ne trumpiau kaip dvejus metus; fiziniai asmenys, nacionalinių teisės aktų nustatyta tvarka vykdantys individualią veiklą ne trumpiau nei vienus metus.

Paramos besikreipiantys fiziniai asmenys turi būti ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus. Jie turi būti neskolingi SODRAI, VMI ir agentūrai. Paramos paraišką pareiškėjas privalo teikti su partneriais.

 

Paramos intensyvumas

Paramos intensyvumas projekto bendrosioms išlaidoms, einamosioms bendradarbiavimo, verslo plano parengimo išlaidoms yra 100 proc.

Projekto verslo plano įgyvendinimo išlaidoms taikomas 60 proc. paramos intensyvumas, o gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės sektoriuose bendradarbiaujantiems smulkiesiems ūkiams intensyvumas verslo plano įgyvendinimo išlaidoms didėja iki 70 proc.

Paraiškas galima teikti NMA teritoriniams skyriams iki rugpjūčio 31 d.

„Švenčionių krašto“ inf.