Mes turime 341 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6329
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28216
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72199
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Generinių vaistų veiklioji medžiaga valsartanas, pagaminta Kinijoje, gali sukelti vėžį

2018 m. liepos 18 d., trečiadienis Nr.52 (1776)

Ar reprodukcija prilygsta kūriniui? Turbūt toks klausimas net nekyla. Tada kodėl mus verčia patikėti, kad generiniai vaistai yra ne prastesni už originalius?

Žmonės nespėjo atsikvošėti nuo žinios, kad nei jie patys, nei jų gydytojai neturi teisės pasirinkti kompensuojamų vaistų, belieka imti tai, ką valdžia leidžia, kaip tėkštelėjo dar viena žinia – kompensuojamų vaistų sąrašas sveikatos ministro valia sutrumpėjo kone trečdaliu. Nors buvo žadėta, kad tie laimingieji, kuriems jau paskirti brangūs vaistai, kitaip sakant, originalas, galės ir toliau juos vartoti, o pigesni bus skiriami tik po ministro reformų susirgusiems, jau paaiškėjo, kad tų vaistų sąraše tiesiog neliko. Taupymo džiaugsmai užklupo visus – ir senus, ir naujus ligonius. Sveikatos ministras pravedė tamsiai tautai, kuri mieliau valgo sviestą, o margariną laiko nesveiku produktu „tik dėl savo tamsumo“ (citata), informacinę kampaniją, kad generiniai vaistai – patys geriausi, tad nėra čia ko pirkti brangių originalių, net žadėjo bausti tuos, kurie kalba kitaip. Ir vėl driokstelėjo bloga žinia. Šįkart ypač šiurpi, nes, pasirodo, žmonės prisirijo vaistų, kurie, kaip skelbiama, galėjo sukelti vėžį. 22 šalys pašalino iš prekybos 27 pavadinimų vaistus nuo aukšto kraujospūdžio ir širdies ligų, kurių veiklioji medžiaga valsartanas, o turintiems šių vaistų siūloma grąžinti juos į vaistines. O ką daryti tiems, kurie jau prisivartojo?

Nepanorusi skelbti savo pavardės medikė paaiškino,  valsartanas – tai ne vaisto, o veikliosios medžiagos pavadinimas. Vaistinių preparatų su valsartanu yra daug, tačiau ne visos juos gaminančios kompanijos veikliąją medžiagą savo gaminiams gauna iš ten pat. Šią veikliąją medžiagą gaminusi kompanija tiekė valsartaną daugybei generinių vaistų gamintojų. Priemaišos, kurios sukėlė įtarimą specialistams, buvo rastos Kinijoje esančios kompanijos „Zhejiang Huahai Pharmaceuticals“ pagamintame valsartane.

Kaip vaistas tapo pavojingas sveikatai? Taip nutiko veikliosios medžiagos sintezės metu. Ant vaisto pakuotės nurodytas gamintojas, bet tai nereiškia, kad jis pats gamino visus komponentus. Net svarbiausią vaisto dalį - veikliąją medžiagą - gamina nebūtinai pats vaistų gamintojas. Yra tam tikri gamintojai, kurie specializuojasi veikliųjų medžiagų gamyboje. Šiuo atveju būtent taip ir buvo. Generinių vaistų, kurie dabar pašalinti iš prekybos, gamintojai prisipirko veikliosios medžiagos valsartano iš specializuoto gamintojo Kinijoje. Kinijoje esančios kompanijos „Zhejiang Huahai Pharmaceuticals“ gaminamame valsartane sintezės metu susiformavo tam tikras darinys, kuris turi kancerogeninį poveikį.

Danijos medicinos agentūra konstatavo, kad priemaišos vaistuose galimai buvo jau 5 metus. Danijos medicinos agentūra nurodė ir tai, kad ant vaistų pakuočių nebūtinai bus parašyta, jog produktas pagamintas Kinijoje, nes toje šalyje pagaminta veiklioji medžiaga buvo tiekiama vaistų gamintojams kitose šalyse, kurios nurodytos ant pakuočių kaip gamintojos, nepaisant to, kad pagrindinė veiklioji medžiaga pagaminta ne jų.

Ką daryti? Vienintelis kelias – prašyti savo gydytojo patarimo, nors jo rankos ir surištos draudimais skirti brangius originalius vaistus. Kas gali garantuoti, kad ir kiti generiniai vaistai nebus pagaminti Kinijoje ir su kažkokiomis priemaišomis, nors ant pakuotės matome Europos gamintojo vardą?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ