Mes turime 622 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:11150
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29571
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:111320
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kryptis – sveikas gyvenimo būdas

2018 m. birželio 27 d., trečiadienis Nr.47 (1771)

Dar mokslo metų įkarštyje Švenčionių rajono mokytojai, socialiniai pedagogai ir psichologai buvo pakviesti į seminarą, kuriame nagrinėta itin aktuali mūsų laikmečio problema – kaip suformuoti neigiamas jaunimo nuostatas į visuomenėje paplitusius žalingus įpročius, ypač į alkoholio vartojimą. Seminarui vadovavę psichologai su jaunosios kartos ugdytojais plačiai kalbėjosi apie tai, kaip pratinti moksleivius atsispirti negatyviai supančios aplinkos įtakai. O to neįmanoma padaryti, neformuojant pozityvaus moksleivių požiūrio į pasaulį. Tik mokant juos pasitikėti savimi, tinkamai bendrauti su bendraamžiais ir valdyti savo emocijas, galima pasiekti trokštamą rezultatą – regėti jaunimą blaivų, besivadovaujantį tikrosiomis gyvenimo vertybėmis.

Tačiau svarbiausia – kad jaunas žmogus sveiko gyvenimo būdo turi išmokti laikytis pats, niekieno neverčiamas ir nekontroliuojamas. Tai buvo pagrindinė seminaro prelegentų akcentuota mintis, sulaukusi vieningo jo dalyvių pritarimo.

Minėtasis seminaras buvo tik viena iš Lietuvos psichologų sukurto ir sėkmingai įgyvendinamo projekto „Renkuosi pats“ dalių. Mat šio projekto rėmuose jo organizatoriai dar sukūrė ir mobilų internetinį žaidimą moksleiviams. Jo esmė – išmokyti pačius vaikus vertinti, kas šių dienų visuomenėje yra gerai, o kas – blogai. Įdomios ir nestandartinės žaidimo užduotys skatina moksleivius sutelkti dėmesį į pozityvius gyvenimo dalykus, įsisąmoninti, kurlink veda priklausomybė nuo žalingų įpročių ir sugebėti jiems atsispirti.

Švenčioniškių pedagogų paraginti, rajono mokyklų moksleiviai noriai įsitraukė į šį žaidimą. Užduotys jiems atkeliauja per specialią programėlę. Kai kurios priverčia gerokai pasukti galvą, bet būtent tuo ir yra įdomios. Štai viena iš aktyvių žaidimo dalyvių, dvylikametė Aistė Sinkevičiūtė iš Švenčionių progimnazijos prisipažįsta kasdien nekantriai laukianti atkeliaujant vis naujų užduočių. „Jos tokios smagios, kartais visiškai netikėtos. Pavyzdžiui, man itin patiko lieptas sukurti ir išbandyti savas originalus pasisveikinimas“, - sako mergaitė. Už sėkmingą dalyvavimą žaidime Aistė jau pelnė prizą – ausines, tad ragina ir savo draugus įsitraukti į šį užsiėmimą. O ji pati jo ėmėsi paskatinta ir mylimos auklėtojos, ir draugės.

Žaidimo užduotys specialiai pritaikytos atitinkamų amžiaus grupių (nuo 11 iki 18 metų) moksleiviams. Aktyviausi skatinami dovanėlėmis, o 72 geriausiai išsprendę užduotis bus pakviesti į vasaros stovyklą. Stovyklautojai turiningai leis laiką rugpjūčio mėnesį, taigi įsitraukti į žaidimą dar ne vėlu ir naujiems nariams.

Projektą „Renkuosi pats“ finansuoja Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, remiamas Sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos, o jį įgyvendina Lietuvos moterų draugija ir UAB „Projektų įgyvendinimo grupė“.

Dana KURMILAVIČIŪTĖ