Mes turime 565 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4203
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10613
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92362
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Smagios Joninės Žeimenos paupyje

2018 m. birželio 27 d., trečiadienis Nr.47 (1771)

Švenčionėlių miesto kultūros centro kolektyvas prie Žeimenos upės trečiojo paplūdimio kasmet rengia tradicinę Joninių šventę, kurią mėgsta bei gausiai lanko ir švenčionėliškiai, ir svečiai.

Gamtos prieglobstyje, šalia tyliai vandenis plukdant Žeimenai, kur prieš kelerius metus Švenčionėlių „Žeimenos“ bendruomenė pagal projektą įrengė poilsio zoną, tiltelį į upę ir kitų infrastruktūrosstatinių, vykstanti ilgametes tradicijas turinti Joninių šventė tiesiog viliote vilioja pasinerti į žolynų magiją, dainų, šokių, apeigų ir būrimų pasaulį. Šiemet besirenkančius į šventę kultūros darbuotojai vaišino lietuvišku varškės sūriu ir kvietė nusiprausti Joninių vandeniu, kuris, kaip ir Joninių nakties rasa, kaip tik jau buvo įgavęs stebuklingų savybių, ir kiekvienam nusipraususiam padėsiąs būti sveikam, drūtam ir ištvermingam visus metus. Šventę vedė Vida Vilutienė.

Šventėje koncertavo Švenčionėlių miesto kultūros centro folkloro kolektyvas „Sudota“ (vadovė Leonarda Vilčiauskienė), sutartinių kolektyvas „Lakiūtė“ (vadovė Milda Petkevičienė), Lina Rodevičienė. Smagiai armonika sugrojo ilgametis kultūros centro saviveiklininkas Leonas Snieška. Smagią programą šventei parengė jungtinis Strūnaičio skyriaus liaudiškos muzikos kapelos „Merkūna“ (vadovas Jonas Meškelė) ir Adutiškio kapelos (vadovas Stanislovas Rumbutis) kolektyvas.

Daug dainų ir kalbų buvo skirta vaistingiesiems augalams, kurie Joninių naktį dar labiau sustiprina savo galias. Bene daugiausia apie tai, kaip ir apie paslaptingąjį paparčio žiedą ir kitus su žolynais susijusius būrimus gali papasakoti kaltanėniškiai žolininkai,meno mėgėjai, baltų tradicijų ir tautinio paveldo puoselėtojai Rasa ir Algirdas Breidokai. Jų surinktų žolynų arbatos tą magišką naktį bešvenčiančius ir gaivino, ir žvalino, ir šildė.

Gražiai buvo pagerbti ir varduvininkai Jonai, Jonės bei Janinos. Švenčionių rajono mero pavaduotoja Violeta Čepukova apvainikavo juos ąžuolų vainikais, o laikinai vykdanti Švenčionėlių miesto kultūros centro direktoriaus pareigas Anželika Terleckienė įteikė Švenčionių vaistažolių fabriko dovanas – žolelių arbatas. Šventės dalyviai laimę bandė „Zepter International“ loterijoje.

Buvo uždegtas ir visas negandas bei blogybes naikinantis Joninių laužas, merginos mėtė ir plukdė vainikėlius, tikėdamos nuspėti ateitį. Buvo apstu pramogų ir patiems mažiausiems.

Šventę surengė Švenčionių rajono savivaldybė, Švenčionėlių miesto kultūros centras, partneris – Švenčionėlių seniūnija. Šventės rėmėjai: tarptautinė kompanija „Zepter International“, UAB „Švenčionių vaistažolės“, UAB „Vėjinė“, Švenčionių r. tarybos narė Janina Deveikienė, UAB „Evdaras“.

Meno mėgėjų įsiūbuoti šokiai ir linksmybės tęsėsi koncertuojant muzikos grupei „Tautinis brandas“ bei Joninių diskotekoje.