Mes turime 165 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1121
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4514
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51840
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių gyventojai piktinasi: Kapinėse žolė iki kelių, prie kapinių riogso šiukšlynai, Taikos g. žmonės negali patekti į namus, o rajono valdžiai niekas nerūpi

2018 m. gegužės 30 d., trečiadienis Nr.39 (1763)

Švenčionių miesto gyventojai apmaudą dėl padėties mieste išlieja ir tarpusavyje, ir su mumis nuoskaudomis pasidalina, nes rajono centras dar niekada toks apleistas nesijautė. Po savivaldybės langais vietoj įspūdingų gėlynų šiugžda nušiurusi veja, o iš buvusių rožynų – tik ražai liko. Mat, rožėms reikia priežiūros, o kam čia rūpi, kai vakare visas karavanas „elito“ traukia į žydintį Vilnių.

Žmonės, žinoma, ne valdininkų estetika rūpinasi, o pagrįstai piktinasi dabartinės valdžios apsileidimu – juk aikštė prie savivaldybės – miesto veidas, jo vizitinė kortelė. Pinigų užtenka – rajono biudžetas nuolat turi viršplaninių lėšų, atrodytų, ko dar – imk ir tvarkykis. Pasirodo, pinigai ne viskas, reikia dar ir noro, ir fantazijos, o jų, kaip matome, deficitas... Todėl ir Kalėdų dvasios Švenčionių mieste neliko – tarp parko medžių paslėptos kalėdinės eglutės jau kelerius metus reikia su žiburiu ieškoti, o miesto svečiai, važiuodami centrine miesto gatve, stebisi: „Jūs Kalėdų nešvenčiate?..“

Gyvą kalėdinę eglutę pakeitusio metalinio karkaso pamaigytas fontanas iki šiol neatsigauna. Ar sutaisyti negali, ar rajono valdžia jį pamiršo? Turime pagrindo taip manyti, nes ir ankstesniais metais tik „Švenčionių krašto“ sugėdinta ir keliskart paraginta jau vasarai įsibėgėjus valdžia fontaną įjungė. Tiesa, gaivą dar dovanoja parko medžiai, bet gyventojai turėtų būti budrūs, kad ir jų neištiktų žiauri lemtis, kai tikruosius medžius keičia taip vadinami „miesto medžiai“, turintys ir kitą vardą – raganų šluotražiai. Šmaikšti liaudis pastebėjo, kad tie naujos mados medžiai auga auga, bet taip ir neužauga, o po dešimtmečio pradeda džiūti. Pasak biologų, šie medžiai turi vieną didelį trūkumą – jie nevalo oro, nes sodinukai daug metų žalojami, atimant gyvybines jėgas. Jeigu žmonės pasidomėtų, ką jiems sodina, tikriausiai protestuotų, nes kai neliks senųjų medžių, neliks kuo kvėpuoti... Beje, ne visur gyventojai taip lengvai leidžia valdžiai naikinti miesto „plaučius“ - galingus plačiašakius, gaivą teikiančius medžius. Antai Šiauliuose gyventojai pasipriešino valdžiai ir išsaugojo kaštonų alėją. Tai – tikrojo pilietiškumo apraiškos.

Santūrūs švenčioniškiai pilietiškumą tikriausiai pademonstruos tik per artimiausius rinkimus, o kol kas tenka spręsti kur kas buitiškesnes, bet labai nemalonias problemas. Daugiabučių kvartalo gyventojai nuo praėjusių metų rudens brenda purvą, klupinėja per duobes, nors kiemų tvarkymo darbai tik neseniai prasidėjo. Kam reikėjo viską išdraskyti prieš žiemą, niekas nesupranta. Ir dabar, kai jau vyksta darbai, daug ko nesupranta, o ką nors paaiškinti niekas nesiteikia. Gyventojas pasidalino pastebėjimais: praėjusį penktadienį prie Taikos g. 5 namo statybininkai vakarop ėmė ir iškasė metro pločio griovį palei visą namą, nepalikę jokio praėjimo. Iškasė ir taip paliko, patys išvažiavo. Vyriškis iš kito namo pasakojo, kad teko pagelbėti neįgaliam žmogui iš grioviu apjuosto namo, nes jis buvo įkalintas savo name – negalėjo net į parduotuvę išeiti. „Baisu, kaip statybininkai dirba, o valdžiai niekas nerūpi, bent pasižiūrėtų kada“, - sakė į redakciją skambinęs žmogus.

Rajono valdžios dėmesio nesulaukia ne tik miesto gyventojai, bet ir amžino poilsio atgulusieji. Sekmadienį su svečiais nuvykusi į Švenčionių kapines, miesto gyventoja dar ir pirmadienį negalėjo atsitokėti nuo gėdos, kurią patyrė prieš gimines, atvykusius iš kitų rajonų. Svečiai neslėpė pasibaisėjimo, kaip apleistos Švenčionių kapinės – prie pat įėjimo voliojasi šiukšlės, žolė nešienauta – iki kelių, vietomis – iki liemens. Moters giminaičiai sakė, kad niekur Lietuvoje tokio apsileidimo nematę. Pasak jų, visur nušienauti ne tik pagrindiniai takai, bet ir tarp antkapių, paminklų.

Dar baisesnis vaizdas buvęs prie rusų kapinių Strūnaičio gatvės gale. Ten prie kapinių riogsojo krūva senų baldų. Kažkas neturi sąžinės – į tokią vietą atvežė, o tie, kas turėtų tvarkos žiūrėti, ne ką geresni, laiku nesusigriebė. Sekmadienį rusai šventė Šv. Trejybės dieną, kapines lankė labai daug žmonių, o čia – toks vaizdas. „Kodėl negali tokiems darbams pasitelkti atidirbančiųjų už pašalpas? - piktinosi moteris. - Yra ir mūsų rajone gražiai tvarkomų kapinių. Teko būti Stanislavavo kapinėse – ten žolė visur nušienauta, aplinka tvarkinga“.

Prie šios gėdos belieka pridėti, kad ir Švenčionėlių senosios kapinės lygiai taip pat apleistos – žmonės brenda per nešienautą žolę, o paskui su nerimu turi apsižiūrėti, ar neprisirinko erkių...

„Kur žiūri rajono valdžia?“, - klausė mano pašnekovai. Turbūt Vilniaus kryptimi, širdis ten, kur namai... Net „rajono prezidentu“ vadinamas mero tėvas tarybos narys Rimas Klipčius savaitgalį savo gimtadienį drauge su daugiau kaip 200 svečių šventė Vilniuje, prabangiame „Vilnius Grand Resort“ viešbutyje... Vietoj to, kad suteiktų galimybę užsidirbti vietos verslininkams.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ