Mes turime 402 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5101
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21302
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97332
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mama dėl vaiko viską gali...

2018 m. gegužės 12 d., šeštadienis Nr.34 (1758)

Tokie žodžiai – tik gražia Svirkų tarme – nuskambėjo pirmąjį gegužės savaitgalį minint Motinos dieną. Svirkų kaimo bendruomenės namuose gausus žiūrovų būrys su šypsenomis bei garsiu juoku sutiko naująjį spektaklį „Svotai atvažiavo“, kurį režisavo Virginja Sinkevičienė. Simboliška, kad scenarijų pagal tikrus įvykius sukurti paskatino jos mama Irena Latakienė.

Iš pradžių į bendruomenės namus susirinkusias mamas sveikino bibliotekininkės Valės Veličkienės parengti vaikai, kurie skaitė eiles, o vėliau įteikė spalvingas rankų darbo gėles visoms salėje buvusioms mamoms. Visas mamas pasveikino ir Svirkų seniūnas Povilas Čapskas.

Salės tyla netikėtai buvo nutraukta dviejų kaimo moterų, įlėkusių pro duris ir nustebusių čia sėdinčių žmonių nenoro apsilankyti šalia vykstančiame „kromelyje“... Tokiu būdu visi žiūrovai iš karto buvo pagauti veiksmo, įsitraukė į piršlybų subtilybes ir intrigas. Spektaklis buvo dinamiškas, o vienas iš režisūrinių sprendimų priminė filmų atkarpas, kai vaizdas tarsi atsukamas iš naujo. Taigi visa salė ūžė nuo juoko, kai nugirsta naujiena, vis pradedama iš naujo ir papildoma kokia nors nauja detale, norėjo pasidalinti pono kiaulių piemenė: „Aš ainu ainu ainu... i girdziu“ (vaidino Aldona Povilėnienė). Žodžiu – įvykių scenoje iki svotų atvažiavimo buvo įvairių, o jiems atvykus ir už stalo susėdus visiems aktoriams, kurių dauguma yra iš gražios Latakų giminės, žiūrovai pamatė realiai prieš daugelį metų vykusių piršlybų atomazgą. Nors penki vaikai neiškentę pribėgo prie tekėti pasirengusios jų mamos (vaidino Aušra Sinkevičienė), nors jaunikis išsigando tokio didelio pulko, bet pažadėtas „pasogai“ vienintelis šeimos arklys išsklaidė visas abejones.

Spektaklis svarbus keliais aspektais. Viena vertus, džiugina aktorių kūrybingumas, noras dalintis gražios šventės proga geromis emocijomis su aplinkiniais kaimo žmonėmis, gebėjimas kalbėti autentiška tarme. Kita vertus, Svirkų krašte vis labiau stiprėja bendruomeniškumo dvasia, į kaimo bendruomenės „Svirkų centras“ veiklą įsitraukia vis daugiau naujų žmonių, matoma besiformuojanti tradicija patiems imtis iniciatyvos veikti, kurti kitų žmonių labui.

Vida NAVICKIENĖ

 
Reklaminis skydelis