Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5559
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19419
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91776
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žodžio laisvė atšaukta?

2018 m. gegužės 5 d., šeštadienis Nr.32 (1756)

Kitą savaitę minėsime Spaudos dieną (taip paprastai ši profesinė šventė vadinosi anksčiau, kai žurnalistų dar nevadino šunauja ir į klausimus atsakinėjo ŽODŽIU net didžiausi viršininkai). Šventės belaukiant, kaip blogas ženklas, pasipylė tokie įvykiai, kad net balsu ištarti nejauku. Paviešinus Prezidentės ir korupcijos byloje kaltinamojo liberalo E. Masiulio susirašinėjimą elektroniniu paštu, paaiškėjo, kad pati Prezidentė TV žurnalistą L.Dapkų vadino „skaliku“. Po to neneigė, bet ir neatsiprašė – sakė, kad gal ir aštriai išsireiškė.

Tuo pačiu laiku plačiai po Lietuvą pasklido Širvintų rajono laikraščio žurnalistės pagalbos šauksmas – mat rajono merė tarybos posėdžių metu salėje žurnalistę „įkalino“ būtent jai atitvertoje nepatogioje darbui salės vietoje, kaip kokiame garde. Ir nė žingsnio daugiau po salę!

Nežinau, kaip reikėtų pavadinti tai, su kuo susidūrė mūsų rajone reportažą rengusi garsi „Lietuvos ryto“ TV žurnalistė Rūta Janutienė. Iš rajono savivaldybės ji išėjo… tuščiomis. Nė vieno atsakymo. Keturi valdininkai kaip užprogramuoti robotai kartojo tą pačią frazę: „Pateikite klausimus raštu“. Pagal valdininkų taisykles, tai reikštų, kad į paprastą klausimą jie turėtų atsakyti per dvi savaites, o sudėtingą – galbūt per mėnesį arba kaip sugebės. Bet ir tai dar nereiškia, kad atsakys. Rūta Janutienė gegužės 1 d. transliuotoje laidoje „Patriotai“ su nuostaba pareiškė, kad meras Rimantas Klipčius jai žadėjo pateikti raštu, bet taip ir netesėjo. Ką gi, gerai, kad bent neišvarė, kaip kad buvo su mūsų žurnalistu. Bet ne, kartą pasimokęs, kaip varinėti žurnalistą, ir teismo pripažintas kaltu bei nubaustas pinigine bauda, o dar labiau – asmenine gėda, meras Rimantas Klipčius kaip galėjo, taip „vyniojosi“ iš padėties, nors laidos tema jo tiesiogiai ir nelietė. Buvo rengiamas reportažas apie garsaus žurnalisto Edmundo Jakilaičio kultūros vertybe vadinamo svirno Kaltanėnų k., kurio remontui Kultūros ministerija skyrė 217 000 eurų mokesčių mokėtojų pinigų, nors projekte rašoma „Nauja statyba“. Apie šį projektą savivaldybės valdininkai net tardomi turbūt būtų neprasižioję.

Švenčionių savivaldybėje per trejus metus atsakinėti į gyventojų klausimus išėjo iš mados. Ką ten gyventojų – štai tarybos narė Vida Rastenienė tarybos posėdyje pareiškė, kad atsakymo į savo paklausimą laukia nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio. Dar mėnesį palauks – bus pusė metų... Veržli mero komanda net su gyventojų išrinktais tarybos nariais nesiskaito.

Pagal tokią logiką, kai valdininkai reikalauja pateikti jiems klausimus raštu, TV, laidos, interneto portalai, laikraščiai turėtų skelbti maždaug mėnesio, o kartais kelių mėnesių žinias... Kažkokia spaudos parodija. Pagalvokite, ar tai ne užmojis sunaikinti žiniasklaidą? Ir kas tada liktų iš demokratijos?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis