Mes turime 189 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3510
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17509
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64835
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Užuot sumažinę centrinio šildymo kainą, rajono vadovai nutarė išsigryninti pinigų...

2018 m. balandžio 25 d., trečiadienis Nr.30 (1754)

Meras ir rajono valdžia nevykdo savo svarbiausių rinkiminių pažadų – atpiginti šiukšlių mokestį ir centralizuotai tiekiamą šildymą. Galėjo atpiginti ir viena, ir kita

 

Šiukšlių mokestis ir centralizuotai tiekiama šiluma buvo tie du kuinai, ant kurių į valdžią atjojo Klipčiai. Pažadėjo sumažinti kainas. O šventas naivume, dalis žmonių ir patikėjo. Naivuolių buvo ne per daugiausia (meras surinko tik 300 balsų daugiau), bet tiek pakako, kad tuo metu skolose paskendusi šeimyna patogiai įsitaisytų „baltuosiuose rūmuose“.

Prabėgo treji metai, o pažadai ir liko pažadais. Šiukšles šįkart palikim ant sąžinės rajono valdžiai, iš mūsų visų nuplėšusiai per 100000 eurų daugiau, negu kainavo šiukšlių tvarkymas. Šiuo metu karštesnė šilumos tema.

Šią savaitę vyksiančiame rajono tarybos posėdyje rajono valdžia ruošiasi dar išsigryninti vos ne pusę milijono labai išradingu būdu. Šįkart - iš šilumos tiekimo įmonės

Kaip sakoma, viskas teisėta. Akcininkai nusprendė sumažinti bendrovės įstatinį kapitalą, kad gautų iš to pinigų (tai - ne dividendai!). Tarybai parengto sprendimo projekto aiškinamajame rašte taip tiesiai ir rašoma:Sprendimo projekto tikslas – pritarti UAB „Fortum Švenčionių energija“ įstatinio kapitalo sumažinimui 781 920 Eur, siekiant akcininkams išmokėti bendrovės lėšų.

Sprendimo projekto uždavinys – sumažinus UAB „Fortum Švenčionių energija“ įstatinį kapitalą, išmokėti akcininkams: Švenčionių rajono savivaldybei ir UAB ,,Fortum Heat Lietuva“, kurie yra pasidaliję bendrovės akcijas lygiomis dalimis (po 50 % ), po 390 960 Eur.“

Projekto sprendimo rengėjai pateisina įstatinio kapitalo mažinimą tuo, kad šilumos įmonėper 17-a savo veiklos metų Švenčionių rajono savivaldybėje įgyvendino daug projektų, rekonstravo katilines, pakeitė susidėvėjusias šilumos trasas ir kt. Kadangi visos pagrindinės investicijos į šilumos ūkį yra įgyvendintos, bendrovės veikla yra pelninga, yra siūloma akcininkams sumažinti bendrovės įstatinį kapitalą, siekiant išsimokėti lėšų. Jau galima „avį kirpti“ ? Štai čia reikėtų pasakyti STOP!

Pirmiausia, kodėl iš šilumos vartotojų nuplėšti pinigai neša naudą tik akcininkams? O kas iš to vartotojams? Juk jie už šildymą aiškiai permoka, jeigu akcininkai gali pasidalinti vos ne milijoną. Tik nereikia dangstytis VKEKK patvirtinta kaina. VKEKK tvirtina aukščiausią ribinę kainą, kurios įmonė negali viršyti. Tik rajono valdžia ir šiuo atvejus labiau myli pinigus, negu rinkėjus. Ir tai suprantama – iki rinkimų dar visi metai. Kai visus viršpelnius susižers, tada turbūt ir pradės mylėti/žadėti...

 

Akcininkų sprendimą sumažinti „Fortum Švenčionių energija“ įstatinį kapitalą tarybos narys ekonomistas Kęstutis Trapikas vertina atsargiai:  „Rajono biudžetui pajamos reikalingos, tik nelygu kam jos bus panaudotos. Komiteto posėdyje bandžiau išsiaiškinti, bet atsakymo taip ir negavau. R.Bliūdžiuvienė sakė esanti nekompetentinga atsakyti į šį klausimą. Administracijos direktorius A.Šarėjus aiškino, kad pirmiausia reikia priimti šį sprendimą (paimti pinigus iš bendrovės įstatinio kapitalo, - red.), o paskui galvoti, kam panaudoti.

Ši situacija rodo: pirma, kad „Fortum Švenčionių energija“ turi daug apyvartinių lėšų, o tai reiškia, kad šilumos kaina rajone per didelė, galima ją pamažinti.

Antra, akivaizdu, kad šilumos įmonė gerai sutvarkė šilumos ūkį. Prisipažinsiu, pradžioje į šios bendros su suomiais įmonės steigimą žiūrėjau skeptiškai, bet dabar pripažįstu, jog prieš 17 metų buvo padarytas geras sprendimas. Įmonė daug investavo į šilumos ūkį, sumaniai pasinaudojo ES lėšomis, rezultatai puikūs.

Ar tai naudinga įmonei? Manau, kad ne. Per 17 metų katilai turbūt nusidėvėjo, greičiausiai jau kitąmet teks juos keisti. Šias lėšas reikėtų ne paimti akcininkams, o palikti įmonės tolesniam išgyvenimui - katilinių įrangos atnaujinimui, kad paskui nereiktų tam imti paskolų, kurios, kaip žinia, gula ant šilumos vartotojų.

Keistas ir pinigų paėmimo būdas. Akcininkai paprastai gauna dividendus. Šiuo atveju pasirinktas pinigų išmokėjimas akcininkams mažinant įstatinį kapitalą pasitaiko labai retai. Praktiškai tai pinigų išgryninimas. Ko tuo siekiama, reikėtų gilesnės analizės. Aišku, beveik 400 tūkst. eurų, tarsi nukritę iš dangaus, savivaldybei būtų gera dovana, bet, pasikartosiu, jeigu būtų protingai panaudoti.

Kitas akcininkas – „Fortum Heat Lietuva“- vykdo verslo plėtrą, tad jam pinigai taip pat reikalingi. Natūralu, kad akcininkai sutarė. Tik štai kelia abejonių, kad sprendimo projekto iniciatorius, kaip rašo valdininkai aiškinamajame rašte, tikrai UAB ,,Fortum Švenčionių energija“, kurios padėtį tokie pinigų išgryninimai aiškiai pablogina.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ