Mes turime 331 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2695
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27825
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75151
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Seimo Pirmininkas apie savivaldybių darbuotojus: „Yra mylimi ir nemylimi, ir daug neteisybės“

2018 m. balandžio 21 d., šeštadienis Nr.29 (1753)

Praėjusį penktadienį rajone lankėsi Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis ir Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis. Savivaldybėje vykusio susitikimo metu meras R.Klipčius pažėrė Seimo Pirmininkui virtinę priekaištų, į kuriuos V.Pranckietis atsakė: „Klausantis atrodo, kad dėl visko, kas nepadaryta, kalta tik centrinė valdžia. O kur pačių iniciatyva?“

 

Vizito pradžia - Pabradėje

Trečiadienio laikraštyje rašėme, tad šįkart trumpai priminsime, kad Seimo Pirmininko vizitas prasidėjo nuo Pabradės socialinės globos namų. Čia Seimo Pirmininko jau laukė Seimo nariai Vytautas Rastenis, Gintautas Kindurys ir jo padėjėja Vida Rastenienė, politikas Vytautas Bulka. Garbingus svečius pasitikęs Pabradės socialinės globos namų direktorius Vytautas Vigelis surengė ekskursiją po globos namų kompleksą. Čia iš Seimo Pirmininko išgirdome, kad anksčiau su entuziazmu skelbtas užmojis išardyti socialinės globos įstaigas pristabdytas. Pasirodo, Vakarų valstybės paeksperimentavo ir grįžta prie seno – bando šią paslaugą centralizuoti. Švedai net įspėjo Lietuvą nedaryti klaidos dėl daugelio priežasčių, taip pat ir finansinių.

Po ekskursijos įvyko susitikimas su globos namų kolektyvu. Direktorius Vytautas Vigelis pastebėjo, kad socialinių darbuotojų atlyginimai bene mažiausi, ir klausė Seimo vadovo, kaip numato spręsti šią problemą. V.Pranckietis sakė, kad užsibrėžtas tikslas – priartinti socialinių darbuotojų atlyginimus iki vidutinio šalies atlyginimo (886 Eur). Seimo Pirmininkas atsiprašė, kad tuos reikalaujamus 2 proc. skiria ne žmonėms, o NATO, ir paaiškino, kad kitaip negali pasielgti, nes to reikalauja šalies saugumas.

Daug pokyčių ir naujų rūpesčių kyla dėl poligono plėtros ir intensyvios veiklos. Karinė technika, kurios juda dešimtys vienetų per valandą, smarkiai gadina kelius, kurių ir taip būklė apverktina. Meškerinės kelias, vedantis į pastatytą karinį miestelį, neasfaltuotas, gyventojai skundžiasi. Seimo Pirmininkas sakė sieksiantis, kad šis kelias būtų kuo greičiau išasfaltuotas. Intensyvėjanti poligono veikla gyventojams kelia išties daug nepatogumų, bet suprantama, kad manevrų niekas nepanaikins, naktinių pratybų atsisakyti taip pat negalima. Pasak Seimo Pirmininko, nepatogumai, susiję su poligono kaimynyste, gyventojams turi būti kompensuojami pirmiausia gerais keliais, infrastruktūra ir pan. Seimo nariui G.Kinduriui šios problemos gerai žinomos. Jis informavo, kad su poligono vadovybe pavyko sutarti, jog jie įsigys greiderį ir sugadintus kelius patys operatyviai taisys.

Paaiškėjus, kad suremontuoti avarinį Bajorėlių tiltą savivaldybė nepajėgia, jį perėmė savo žinion Vyriausybė. Jeigu prasidėjus tilto remontui kažkas iš rajono valdžios bandys pasigirti, žinokit, kad tai – melas.

 

Meras užvertė Seimo Pirmininką priekaištais

Trejus metus per laikraštį mokėme merą etiketo – kad aukštus svečius reikia gerbti. Seimo Pirmininkai periodiškai lankėsi rajone, bet meras nesiteikdavo jų pasitikti. Prieš pat Vasario 16-ąją Švenčionėliuose apsilankęs K.Pranckietis taip pat nebuvo nei pasitiktas, nei palydėtas, net neturėjo kam įteikti atvežtą dovanų vėliavą. Meras nepasirodė.

Ir štai pagaliau praėjusį penktadienį rajone lankantis Seimo Pirmininkui ir Seimo nariams R.Klipčius uoliai sekė paskui svečius iš vieno susitikimo į kitą. Lankantis savivaldybėje Seimo Pirmininkui teko išklausyti mero skundų ir priekaištų virtinę...

 

Trūksta teisių, visi bara, pinigų neduoda...

Iš mero išgirdome, kad ir to vietinei valdžiai trūksta, ir ano, o labiausiai – teisių. Centrinė valdžia neprileidžia prie jokių „aukso gyslų“... Vyriausybė neleidžia disponuoti žeme, ministerijos europinių lėšų neduoda, skolinimasis projektams apribotas. Negalima skolintis daugiau, negu tais metais grąžino paskolų. Pagal sveikatos apsaugos ministerijos poziciją, rajone mažėjant gyventojų gresia galas sveikatos įstaigoms, už naujų socialinių būstų statybas savivaldybė irgi gauna pylos. Ties šiais skundais verta stabtelėti. Ar tikrai savivaldybė gauna pylos taip jau nepelnytai? Pirmiausia, dėl sveikatos įstaigoms pavojų keliančio rajono gyventojų mažėjimo. Merui ir jo liberalų komandai reikėtų prisiminti savo vieną iš svarbiausių rinkimų pažadų – jeigu R.Klipčius taps meru, jaunimas grįš į rajoną! Ar bent vienas grįžo? Dar daugiau išvažiavo, nes jų vietas užėmė Vilniuje neradę darbo sostinėje gyvenantys mero draugeliai. Tai kaip ten su tais rinkimų pažadais? Ar po metų vėl taip pat mulkins rinkėjus?

Už naujų socialinių būstų statybas, kai rajone pusė namų ir butų stovi tušti, jų neįmanoma parduoti, savivaldybių vadovus reikėtų ne barti, o realia bausme bausti. Socialiniam būstui skirto keturiasdešimties butų daugiabučio statybas Pabradėje pradėjęs meras teisinosi, kad didžiausias socialinių būstų poreikis yra Pabradėje, o ten nėra laisvų butų. Įdomu, kas turėjo nutikti Pabradėje, kad iš karto prireiktų tokio kiekio socialinių būstų? Šaltinių teigimu, dauguma socialinio būsto laukiančiųjų renkasi Pabradę, nors šiuo metu gyvena Švenčionėliuose. Gerai, kad tie išrankūs remtinieji nepanoro būstų Gedimino prospekte Vilniuje...

Vyriausybė yra patvirtinusi puikią ir lengvai įgyvendinamą aprūpinimo socialiniu būstu priemonę – nuomos kompensaciją. Kodėl valdininkai su tokiu dideliu noru imasi naujų statybų? Šios srities specialistas, žinoma, užsitikrinęs, kad pavardės neminėsime, reikšmingai nusišypsojo: „Kur statybos, ten pinigai“...

 

Vaiko teisės iš savivaldybių bus perimtos

Teoriškai visi valdininkai pasisako už permainas. Kol jos neliečia jų tiesiogiai.

Sprendimas perduoti šiuo metu dar savivaldybėms priklausančius Vaiko teisių apsaugos skyrius centralizuotai Vaiko teisių kontrolieriaus tarnybai susilaukė savivaldybių nepasitenkinimo, nors su šia funkcija jos visiškai nesusitvarko. Apie tai byloja medikai, į kurių rankas beveik kas dieną patenka tėvų sužaloti vaikai. O kiek nepatenka? Kiek apsinuodija, dingsta iš kiemo, sudega vieni namuose?

 

Kam priklausys savivaldybių kontrolieriai?

Dar didesnio valdininkų nepasitenkinimo susilaukė bandymas išlaisvinti savivaldybių kontrolierius. Dabar meras išsirenka, mero koalicija patvirtina kontrolierių (ar kelis), kuris kontroliuoja, kaip jį paskyrusi ir jam algą mokanti rajono valdžia leidžia biudžeto lėšas.

Seime svarstoma, kad savivaldybių kontrolieriai turėtų būti pavaldūs tik Valstybės kontrolieriui. Va, čia tai būtų kontrolė!... Seimo narys G.Kindurys sakė, kad vyksta įnirtingos diskusijos šiuo klausimu. Pasak jo, ne paslaptis, kad požiūris į savivaldybes dėl tam tikrų dalykų neigiamas.

 

Nieko naujo: mažos algos...

Meras R.Klipčiaus prisipažino, kad ekonomikos augimą (turbūt viršplanines biudžeto lėšas) skyrė darbuotojų motyvavimui – priedams prie atlyginimų. Kai kuriems darbuotojams skirti net 65 proc. priedai prie atlyginimų. Mero nuomone, savivaldybėje atlyginimai maži, nemotyvuojantys. Vasario mėnesį vidutinis atlyginimas Švenčionių rajono savivaldybėje, turinčioje 157 darbuotojus, buvo 887 eurai. O jeigu dar pridėsime kelis šimtelius priedo, tai ne toks jau ir nemotyvuojantis...

 

Apie priedus, kuriuos apsprendžia… politiniai sprendimai

Priedai būna visokie. Ne visiems papildomai skiriama daugiau kaip pusė atlyginimo. Aukštų svečių akivaizdoje gavęs nepatogų klausimą, meras R.Klipčius į jį taip ir neatsakė. Išsisukinėjo, tarsi nesupratęs klausimo... Politinės korupcijos požymių galimai turinti istorija.

Tarybos narė ir Seimo nario G.Kindurio padėjėja Vida Rastenienė kreipėsi į Seimo Pirmininką, prašydama įvertinti, ar 1 proc. priedo skyrimas kvalifikuotam specialistui, atliekančiam sudėtingą darbą, nėra patyčios. Tokio dydžio – 1 proc. – priedas buvo skirtas Teisės ir metrikacijos skyriaus vyr. specialistei, kurios vyras yra Valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, nepalaikantis valdančiųjų.

Meras apsimetė nieko nežinąs. Net po to, kai atsistojo tarybos narys Romualdas Pauliukevičius ir papasakojo, kokį paaiškinimą išgirdęs iš administracijos direktoriaus dėl žmonai skirto 1 proc. priedo. Pasak R.Pauliukevičiaus, direktorius jam tiesiai pasakė: „Tai buvo politinis sprendimas“. Seimo Pirmininkas, deja, negalėjo pasakyti nieko paguodžiančio. Mat priedai yra savivaldybių vidaus reikalas. Jis tik patarė opozicijai viską viešinti, kad rinkėjai žinotų, kas darosi.

Jeigu panaši istorija (priedų skyrimo) būtų įvykusi Seime, turbūt būtų byla arba bent jau atsistatydinimas iš pareigų, bet savivaldybėje... Turbūt ne veltui Prezidentė yra pasakiusi, kad didžiausia korupcija yra savivaldybėse.

 

Seimo narys iki šiol neturi biuro Švenčionyse

Pabaigai – visiškai absurdiškas faktas iš rajono realybės. Vienmandatėje apygardoje išrinktas Seimo narys Gintautas Kindurys iki šiol neturi biuro Švenčionyse, rajono centre, kur apsilanko daugiausiai rajono gyventojų. Įstatymas numato, kad savivaldybė PRIVALO suteikti patalpas Seimo nario biurui.

Seimo Pirmininkas ir Seimo nariai taip pat lankėsi Švenčionių vaistažolių fabrike, o vakare susitiko su Švenčionių miesto visuomene.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ