Mes turime 337 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1520
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17721
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93751
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nukentėjusiems ūkininkams šiemet bus sušvelnintas vienas iš žalinimo reikalavimų

2018 m. balandžio 7 d., šeštadienis Nr.25 (1749)

Nuo nepalankių oro sąlygų nukentėjusiems ūkininkams šiemet bus taikomi sušvelninti žalinimo paramos schemos reikalavimai. Šią galimybę suteikė Europos Komisija, atsižvelgusi į Žemės ūkio ministerijos prašymą.

Po to, kai praėjusiais metais rugpjūčio–spalio mėnesiais gausios liūtys ir potvyniai sutrukdė ūkininkams pasėti žiemines kultūras, o kai kur sunaikino jau pasėtus pasėlius, pareiškėjams tapo sudėtinga įgyvendinti žalinimo reikalavimus ir turėti 2 ar net 3 skirtingas kultūras.

Lietuvoje, o taip pat Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Danijoje bei Lenkijoje 2018 metais švelnesnį pasėlių įvairinimo reikalavimą numatoma taikyti tik tiems žemės ūkio veiklos subjektams, kurie pateiks įrodymus, kad dėl prastų oro sąlygų jie negalėjo pasėti arba prarado jau pasėtus žieminius pasėlius, o padaryta žala viršija daugiau kaip 30 proc. viso jų žiemos sėjai skirto ploto.

Europos Komisija pabrėžia, kad valstybės narės pirmiausia turėtų pasirūpinti mažais ir vidutiniais ūkiais, kurie patyrė nuostolius. EK pristatytame žalinimo reikalavimo sušvelninimo projekte (jis oficialiai bus patvirtintas balandžio antroje pusėje) numatyta, kad ūkiams iki 30 ha pasėlių įvairinimo reikalavimas netaikomas, ūkiams nuo 30 iki 150 ha taikomas dviejų pasėlių įvairinimo reikalavimas, o ūkiams virš 150 ha, kaip ir įprastai, bus privalu turėti tris skirtingus pasėlius. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad naujoji pasėlių įvairinimo tvarka bus taikoma tik šių metų deklaravimui.

Primename, kad EK nukentėjusiems nuo praėjusios vasaros liūčių Lietuvos ūkininkams skyrė 9 mln. 120 tūkst. Eur paramos, kuri bus išmokėta iki š. m. rugsėjo 30 d.

 ŽŪM inf.

 

 
Reklaminis skydelis