Mes turime 287 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3188
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13375
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89405
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kovo 22-oji – Pasaulinė vandens diena. Švenčionių rajone tiekiamas vanduo yra saugus

2018 m. kovo 21 d., trečiadienis Nr.21 (1745)

Kiekvienų metų kovo 22-ąją pažymima Pasaulinė vandens diena. Nors mūsų požeminis vanduo yra apsaugotas nuo išorinės taršos, tačiau intensyvi žmogaus veikla, pramonė, žemės ūkis, transportas, buitinės atliekos nuolat teršia aplinką, tad gali susidaryti sąlygos kenksmingoms medžiagoms pakliūti į vandenį. Todėl būtina nuosekli ir nuolatinė geriamojo vandens kontrolė.

 

- Kokios institucijos rajone atsakingos už geriamojo vandens kokybę?

- Už vandens saugą ir kokybę atsako patys geriamojo vandens tiekėjai, maisto tvarkymo įmonės, visuomeninių pastatų steigėjai (savininkai) ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Rajone turime 4 geriamojo vandens tiekėjus: UAB „Vilniaus vandenys“ geriamąjį vandenį tiekia Švenčionių ir Švenčionėlių miesto gyventojams, ŽŪB „Liepa“ tiekia Prienų kaimo gyventojams, UAB „Auksinis ungurys“ – Magūnų kaimo gyventojams. UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ tiekia visų kitų seniūnijų kaimo gyventojams.

 

- Ką reiškia „viešai tiekiamas“?

- Pagal pateiktą vandens tiekėjų metinę ataskaitą, rajone yra 11842 gyventojai, vartojantys viešai tiekiamąjį geriamąjį vandenį. Viešajam tiekimui priskiriama, kai geriamuoju vandeniu vandens tiekimo įrenginiais per parą individualiai apsirūpinama daugiau kaip 10 kub. m vandens arba vanduo tiekiamas 50 ir daugiau asmenų.

 

- Kas daroma, kad rajono gyventojai turėtų daugiau informacijos apie geriamojo vandens kokybę?

- Geriamojo vandens tiekėjai UAB „Vilniaus vandenys“ ir UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ savo internetinėse svetainėse turi skyrių, kuriame, atlikus geriamojo vandens tyrimus, yra skelbiami tyrimų rezultatai, teikiama informacija apie įvykusias geriamojo vandens tiekimo tinklų avarijas.

Siekiant, kad tiksli ir nešališka informacija apie geriamo vandens kokybę būtų prieinama visiems besidomintiems, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įgyvendino investicijų projektą „Elektroninės paslaugos maisto ir veterinarijos srityje“, sukūrė vandenviečių (vandens kokybės) žemėlapį. Artimiausioje ateityje vartotojai, atsidarę vandenviečių žemėlapį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje ir susiradę dominančią vandenvietę, galės peržiūrėti jos tiekiamo vandens tyrimų rezultatus.

 

- Kokie dažniausiai pasitaiko vandens kokybės neatitikimai?

- Beveik visi elementai, esantys vandenyje, yra reikalingi žmogaus organizmui. Su geriamuoju vandeniu mes gauname nuo 1-10% reikalingų per parą mikroelementų kiekio, tačiau jų perteklius vandenyje sąlygoja įvairius funkcinius sutrikimus ir ligas. Todėl šių medžiagų koncentracijos griežtai ribojamos. Dažniausi viešai tiekiamo geriamojo vandens neatitikimai būna dėl indikatorinių (kokybės) rodiklių: bendrosios geležies, mangano, amonio, padidinto drumstumo. Šios medžiagos nekelia pavojaus vartotojų sveikatai, tačiau pablogina geriamojo vandens juslines savybes.

 

- Kas lemia geriamojo vandens kokybę?

- Geriamojo vandens kokybę lemia daugybė veiksnių: vandens formavimosi geologinės sąlygos, vandens ruošimas, vandentiekio skirstomojo tinklo, vidaus vandentiekio būklė, geriamojo vandens sunaudojimas, aplinkos tarša ir kita.

Iš viso UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ turi 36 vandenvietes. Geriamojo vandens juslinių rodiklių gerinimui įrengti 9 geležies šalinimo įrenginiai, o 2018 m. planuojama įrengti dar 6 įrenginius.

UAB „Vilniaus vandenys“ vandens kokybei gerinti geležies šalinimo įrenginiai įrengti tik Švenčionėlių mieste.

 

- Kiek per metus vidutiniškai ištiriama vandens mėginių?

- Remiantis geriamojo vandens tiekėjų pateiktomis metinėmis ataskaitomis, vandentiekiuose, kuriuose vartotojams tiekiama mažiau kaip 1000 kub. m vandens per dieną arba aprūpinama mažiau kaip 5000 gyventojų, 2017 m. iš viso atlikta 1153 tyrimai. Neatitikusių tyrimų skaičius yra 48, iš jų 14 tyrimų Švenčionių miesto vandenvietės, tai yra 29 proc. Dažniausiai randama per daug geležies, amonio, mangano nustatomas padidintas drumstumas ir koliforminės bakterijos.

 

- Kokias tendencijas rodo patikrinimų statistika?

- Išanalizavus kontrolės duomenis, pastebima, kad per pastaruosius tris metus patikrinimų, kurių metu nebuvo nustatyta pažeidimų, skaičius sumažėjo Daugiausiai neatitikimų nustatoma labai smulkiose geriamojo vandens tiekimo įmonėse.

 

- Ar kokybiškas vanduo tiekiamas vaikų ugdymo įstaigoms?

- Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kiekvienų metų pradžioje derina vandens tiekimo įmonių geriamojo vandens programinės priežiūros planus, kuriuose geriamojo vandens tiekėjai planuoja atlikti tyrimus iš ikimokyklinių ugdymo įstaigų ir bendrojo ugdymo mokyklų. Atlikus tyrimus nustatyta, kad visose patikrintose ugdymo įstaigose iš čiaupų tekantis vanduo yra saugus.

 

- Ar dažnai gyventojai skundžiasi dėl vandens kokybės?

- Per 3 metus gauta 1 vartotojo skundas dėl viešai tiekiamo geriamojo vandens kokybės Švenčionių mieste. Skundo priežastis – netinkama geriamojo vandens kokybė – padidintas geležies kiekis, vartotojams nepriimtinos geriamojo vandens juslinės savybės.

Teresa USOVA

Švenčionių VMVT vyriausioji specialistė - maisto produktų inspektorė

 
Reklaminis skydelis