Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2908
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13095
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89125
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajoną reikia prikelti iš letargo miego

2018 m. kovo 17 d., šeštadienis Nr.20 (1744)

Kiekvienas susitikimas su naujais žmonėmis visada padovanoja kažką naujo. Praeitą šeštadienį apsilankyti Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje pakvietė nepažįstamo žmogaus skambutis. O pasibaigus šv. Mišioms klebonas Medardas Čeponis pasiūlė visiems truputėlį pasilikti ir suteikė žodį svečiams. Juozas Šalčius trumpai papasakojo apie atvykimo į Švenčionis tikslą, kuris, pasirodo, buvo apdovanojimo įteikimas Vilniaus Žvėryno advokatų kontoros savininkui, kilusiam iš Švenčionių, Girdučiui Vainiui.

- Girdutis Vainius su mumis tarnavo nuo 1990 metų. Yra struktūros, kuriose nebūtina turėti generolo laipsnį, kad dirbtum Lietuvai. Mes buvome vidaus tarnyboje, kuri buvo 1990 metais, Girdutis su mumis – nuo 1987 metų. Paskui buvo Rytų Lietuvos komisija, kurios tikslas buvo lietuvybės sklaida Vilniaus krašte. Šiandieną mes norime pagerbti mūsų tarnybos brolį. Ateis laikas, ir jis jūsų kraštui, miestui, žmonėms bus labai reikalingas. Užtarnautą apdovanojimą įteiks Kauno Sąjūdžio tarybos pirmininkas dr. Raimundas Kaminskas, - kreipdamasis į koplyčioje esančius žmones kalbėjo Juozas Šalčius.

- Mes Lietuvos kovotojų sąjungos vardu norime jus pasveikinti su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena, su Kovo 11-ąja, ir palinkėti tikėjimo Lietuva. Lietuva buvo ir bus. Garbinga, patraukli ne tik mums patiems, bet ir kitiems. Mes Lietuvą mylime todėl, kad turime bendras vertybes, esame savo krašto patriotai, turime moralines ir dvasines vertybes ir todėl mums svarbu turėti savo valstybę ir švęsti ją. Jūs turite savo kraštietį Girdutį Vainių, kuriam rūpi Lietuva, Lietuvos istorija, jūsų krašto istorija, ir jis turi daug įvairių minčių, kaip šį kraštą pakelti į naujas aukštumas. Ir jau Kovo 11-osios proga nuo Kovotojų už Lietuvos laisvę visuomeninio komiteto, kurio įkūrėjai yra Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga, Lietuvos Sąjūdis ir kitos organizacijos, norime įteikti liudijimą gerb. Girdučiui Vainiui, kuriame yra pažymima: „Kovotojų už Lietuvos laisvę komiteto sprendimu, už nuopelnus organizuojant patriotinę veiklą Girdutis Vainius yra apdovanojamas Laisvės kovotojų Didžiojo kryžiaus ordinu.“ – prieš įteikdamas apdovanojimą gerb. Girdučiui Vainiui kalbėjo dr. Raimundas Kaminskas.

- Nors mano darbas yra kalbėti, bet šiandien aš esu susijaudinęs. Gimiau ir užaugau Švenčionyse. Čia, šitoj bažnyčioj, esu krikštytas šviesaus atminimo kunigo Vaclovo Aliulio. Noriu pasakyti, kad šitas kraštas man, kaip ir kiekvienam, yra brangus. Švenčionių kraštas yra unikalus, išsiskiria savo grožiu, istorinėmis vertybėmis. Šis kraštas yra pilnas nuoširdumo. Mes turim daug įžymių kraštiečių, kurie myli šį kraštą, myli Lietuvą. Šis kraštas – daugianacionalinis, čia visos tautos puikiai sutarė ir sutaria, ir aš tuo labai didžiuojuosi. Mes visada buvome tolerantiški. Tikiu, kad šio krašto laukia graži ateitis. Esu dėkingas už suteiktą apdovanojimą, - dėkodamas už įteiktą apdovanojimą kalbėjo Girdutis Vainius.

Pasibaigus ceremonijai, paprašiau jo pasidalinti mintimis apie Švenčionių rajoną, pakalbėti apie tai, kokią jis mato išeitį, kad šis kraštas suklestėtų.

- Į Švenčionis sugrįžtu beveik kiekvieną savaitgalį. Turiu čia sodybą. Nuo savo krašto nenutolau, ir man čia miela ir gera sugrįžti. Galima sakyti, kad laikinai gyvenu Vilniuje. Švenčionių karštas ne tik išskirtinai gražus, bet turi ir labai turtingą istoriją. Mažai kas Lietuvoje turi tokią istoriją. Čia tiek istorinių objektų, tiek įžymių žmonių čia gimę. Gaila, kad mūsų krašto istorija yra pamiršta. Juk Europoje yra tik dvi vietos, kur kasinėjimų metu atrasta, kad žmonės čia gyveno prieš 7-8 tūkstančius metų iki Kristaus. Tai vėlyvasis mezolitas ir ankstyvasis neolitas. Apie tai byloja iškasti radiniai aplink Kretuoną ir Vajuonį. Deja, ši istorija neišnaudota, tai didžiulis mūsų turtas, kurio niekas Lietuvoje daugiau neturi. Gaila, kad viskas yra letargo miego būsenoje. Ir tikslas yra prikelti iš letargo miego mūsų praeitį. Ne veltui sakoma, kas nežino savo praeities, tas neturi savo ateities. Viso rajono atgimimas gali prasidėti nuo to, jeigu mes teisingai sudėliotume savo praeitį, nes mūsų praeitis yra didžiulis turtas. Turime labai seną Lietuvos valstybės istoriją, taip ir Švenčionijos Nalšios kraštas turi turtingą praeitį, o kaip jau sakiau, išnaudoję praeitį, galime turėti dividendus ir gražiai Švenčionių krašto, rajono ateičiai. Reikia viską daryti, kad šis kraštas nubustų iš letargo miego. Rajono kilimas galimas tik tada, kai kaip atspirties tašką imsime krašto istoriją. Kai tą sugebėsime padaryti, gyvensime geriau, - apie gimtojo krašto praeitį ir ateities gaires kalbėjo Girdutis Vainius.

Štai toks susitikimas, tokia pažintis įvyko Kovo 11-osios išvakarėse, o tokie susitikimai leidžia daryti prielaidas, kad yra žmonių, kuriems Švenčionių kraštas brangus ir kurie pasirengę dėti pastangas, kad šis kraštas pakiltų iš letargo miego, kad būtų mažiau politikuojama, galvojama apie savo interesus, o būtų dedamos visos pastangos, kad didingą istoriją turintis Švenčionių kraštas ir atrodytų didingai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis