Mes turime 400 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3474
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19675
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95705
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kažkas mūsų valstybėje tikrai ne taip...

2018 m. vasario 24 d., šeštadienis Nr.14 (1738)

Kovodama prieš jauną politikę, rajono valdžia įžūliai naudojasi savivaldybės resursais: iš rajono biudžeto samdomi brangūs advokatai, valdančiųjų žiūrovus – savivaldybės įstaigų darbuotojus – darbo metu į teismą veža savivaldybės automobiliai. Kaip visa tai vertinti kovos su korupcija fone?

 

Trečiadienio laikraštyje rajono tarybos narys Kęstutis Trapikas pasidalino skaudžiomis mintimis po teismo, kurį inicijavo rajono valdantieji prieš jauną tarybos narę Dovilę Žižienę. Lietuvos šimtmečio išvakarėse (vasario 15 d.) dalis Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narių morališkai palaikė kolegę Dovilę Žiženę Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo salėje. Dovilę pažįstantys žmonės priblokšti šios žinios – jie iki paskutiniosios netikėjo, kad turtingi ir galingi valdžia besimėgaujantys asmenys išdrįs taip nuožmiai pulti jauną, vos metus rajono taryboje esančią,politikę, aktyvią bendruomenės pirmininkę, trijų vaikų mamą, surandančią laiko dar ir visuomeninei veiklai. Puolimas iš tiesų galingas. Nors valdantieji įgaliojo teisme atstovauti savo žmones – Janiną Deveikienę ir Antonij Jundo, šiems teismo posėdyje nereikėjo vargintis, nes rajono valdžios siekius gynė vienas brangiausių advokatų. „Kažkas ne taip mūsų valstybėje, kurioje, pasirodo, galima už valdiškus pinigus persekioti ir bausti jaunus, perspektyvius žmones, sujaukti demokratiniais pagrindais sutvarkytą šimtametę Lietuvos valstybę“, -liūdnai svarstė Kęstutis Trapikas, sukrėstas pirmojo teismo posėdžio. Jis priminė, kad praeitų metų pabaigoje savivaldybės tarybos valdantieji (A.Zuoko ir V.Tomaševskio vadovaujamų partijų atstovai, pabėgėliai iš Darbo partijos ir K.Savickas) nutarė kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą su prašymu pateikti išvadą, ar Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narė Dovilė Žižienė galimai nevykdė jų teikime nurodytų Vietos savivaldos ir kituose įstatymuose nustatytų įgaliojimų ir pažeidė tarybos nario priesaiką. Paprasčiau sakant, valdantieji kaltina Dovilę Žižienę balsavus už kitą tarybos narę – Vidą Rastenienę, kuri tuo metu buvo išėjusi iš salės ir palikusi kortelę, ir tikisi atimti tarybos nario mandatą. D.Žižienė kaltinimus neigia. Jokių jos kaltės įrodymų valdžia nepateikė, motyvo taip pat nėra. Atrodytų, nėra dėl ko ir ginčytis. Juolab, kad posėdžiuose yra buvę didesnių nesusipratimų, kaip antai, kai tarybos dauguma balsavo už sprendimą, dar nesvarsčiusi klausimo.

Kuo taip užkliuvo valdantiesiems, Dovilė Žižienė sako ir pati nesuprantanti, bet jų nemalonę jaučianti nuo pat pradžių, kai gavo rajono tarybos nario pažymėjimą. Beje, kartais tokių minčių kyla peržiūrint kai kurių tarybos posėdžių įrašus. Bet vargu ar kas galėjo tikėtis, kad rajono valdžia negailestingai įsuks į teismus, kurie reikalauja ir laiko, ir pinigų, jauną daugiavaikę motiną.

Vasario 21 d. įvyko antras teismo posėdis. Jame jau dalyvavo ne tik Dovilę morališkai palaikyti atvykę, bet ir teismo pakviesti liudyti tarybos nariai Vytautas Bulka ir Konstantas Ramelis. Šio teismo labai siekusių rajono valdžios atstovų prašymą apklausti merą Rimantą Klipčių teismas atmetė.

„Kokia čia byla – grynas farsas. Kaltintojai, rajono valdžia, nepateikė jokių konkrečių įrodymų – kažkas kažką girdėjo, matė, o patvirtinti negali, jokių konkrečių faktų. Motyvo balsuoti už kitą tarybos narį taip pat nebuvo – dėl to klausimo (šilumos ūkio investicijų planas, - red.) nekilo net diskusijų. Vienu balsu daugiau ar mažiau, neturėjo jokios įtakos. Įsivaizduokite, šitą sukurptą bylą nagrinėjo 5 teisėjai, nors teismai ir taipužkrauti darbu“, - piktinosi Vytautas Bulka. Jis tikisi teisingo sprendimo valdžios nemalonėn patekusiai jaunai politikei, niekuo nenusikaltusiai, bet vien apie save galvojančių valdžiažmogių priverstai minti teismo slenksčius, užuot ramiai dirbus atsakingą savo darbą ir laisvalaikį leidus su vaikučiais. „Tikiu teisingumu“, - teigė V. Bulka.

„Šįkart į teismo posėdį neatvyko Antonij Jundo. Gal lenkai pagaliau suprato, jog Klipčiai jais naudojasi? - svarstė Vytautas Bulka. - Antonij Jundo, nepraradęs sąžinės ir padorumo žmogus, garsėjantis krikščioniškomis vertybėmis, turbūt pamatė, į kokį absurdą buvo įveltas, jam turbūt buvo gėda dalyvauti tokiame teisme.“ Šios nemalonios prievolės A.Jundo atsikratė jam tarybos suteiktą atstovavimą perdavęs atstovavimo sutartimi savivaldybę ne pirmą kartą ginančiam labai brangiam advokatui. Tam pačiam, kuris gina savivaldybę ir teisminiuose ginčuose dėl Darbo partijos iškeldinimo ir turto grąžinimo (kuris niekaip negrąžinamas) galimai neteisėtais būdais. Jo paslaugos tame ginče įvertintos 11466 Eur. Šioje byloje suma gali būti panaši.

„Rajono valdžia neatsakingai taško rajono biudžeto lėšas – visų mūsų sumokėtus mokesčius, užuot skyrusi šiuos pinigus vargingai gyvenantiems žmonėms paremti, - išsakė savo nuomonę V.Bulka.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismosprendimas bus paskelbtas vasario 28 d.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis