Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4033
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22577
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69903
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Užgavėnių linksmybės Cirkliškyje

2018 m. vasario 21 d., trečiadienis Nr.13 (1737)

Vasario 11 d. cirkliškiečiai ir visi, laukiantys nesulaukiantys pavasario, susirinko į Cirkliškio kaimo bendruomenės „Žiburys“, Cirkliškio seniūnijos ir Švenčionių profesinio rengimo centro organizuotas Užgavėnes. Oras buvo puikus. Persirengėliai, susėdę į dėdės Petro arkliuko roges, važiavo gatvėmis ir kvietė visus į šventę.

Nuo 14.00 val. cirkliškiečiai ir svečiai „varė žiemą iš kiemo“. Tradicinis šventės akcentas – laužas. Į jį buvo sudėtos ir sudegintos visos ligos, negandos ir kitos blogybės.

Renginio vedėja Laima Strakšienė priminė, kad per Užgavėnes reikia sočiai ir dažnai valgyti, kad užtektų per visą gavėnią. Čia pat šeimininkės kaitė puodus troškintų kopūstų su šonine, arbatos, kepė blynus, kiaušinienę, čirškino spirgučius.

Per Užgavėnes dera linksmintis, triukšmauti, važinėti, siautėti, voliotis sniege. Tą cirkliečiai ir darė iš visos širdies. Vaikams buvo sustumtas sniego kalnas, nuo kurio su rogėmis leidosi ne tik jie, bet ir suaugę.

Dėdės Petro arkliukui neteko tinginiauti, norinčių važinėtis buvo daug.

Persirengėliai: Kanapinis, Lašininis, čigonė su čigoniukėmis, meška, boba, diedas kvietė atvykusius į ratelį. Visus linksmino Alfonsas Pošiūnas ir Jūratė Vaišnorienė. Labiausiai visi buvo įbauginti Giltinės, kuri mosikavo dalgiu. Žiemos šventėje Gintaras Vilniškis ne tik vaikus, bet ir suaugusius kvietė išmėginti jėgas virvės traukime, susigrumti rąsto stūmime ir kitose rungtyse. Savo jėgas išbandė įvairiose rungtyse ir Kanapinis su Lašininiu. Kanapinio ir Lašininio dvikova buvo įtempta. Aišku, vikresnis buvo Kanapinis. Jis ir laimėjo.

Šventės pabaigoje Kanapinis sudegino ant laužo Morę. Buvo apdovanotos Užgavėnių kaukės. Iš visų įdomiausia buvo medinė kaukė, po ja slėpėsi Kazimieras Pošiūnas iš Modžiūnų kaimo.

Šventės rėmėjams: Cirkliškio seniūnijos ūkininkams ir verslininkams buvo įteiktos padėkos. Ilgai dar skambėjo muzika, netilo kalbos, niekas nenorėjo skubėti namo, visi planavo, kad kitų metų Užgavėnėms pasigamins dar įdomesnių kaukių.

Lidija GAIŽUTIENĖ

Cirkliškio kaimo bendruomenės „Žiburys“ pirmininkė