Mes turime 218 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2011
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16010
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63336
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Svirkiečiai susibūrė prisiminimų popietėje

2018 m. vasario 7 d., trečiadienis Nr.10 (1734)

Sausio 27 dieną gausus svirkiečių būrys susirinko Svirkų kaimo bendruomenės namuose, kur vyko prisiminimų popietė „Svirkų krašto žmonės: darbai ir šventės“. Tai jau antrasis projekto „Svirkų kraštas: pasienio gyventojų tapatybės suvokimas per bendruomenines veiklas“ renginys, kurį vykdo kaimo bendruomenė „Svirkų centras“.

Renginį sudarė dvi dalys. Pirmiausia buvo pristatyta Svirkų krašto nuotraukų, kurias Svirkų kaimo bendruomenės nariai surinko iš gyventojų bei rado tvarkydami bendruomenės namus, paroda. Įdomiausias parodos nuotraukas, kuriose užfiksuotas darbymetis Svirkų tarybinio ūkio laukuose, suaugusiųjų šventės, jaunimo pasilinksminimai, vaikų renginiai, akimirkos iš mokyklų (Svirkų, Kackonių, Davaisių) gyvenimo skaidrėse parodė kaimo bendruomenės „Svirkų centras“ narė, VGTU Filosofijos ir kultūros studijų katedros docentė dr. Vida Navickienė. Nuotraukos grąžino į tuos laikus, kai asmeninio gyvenimo šventės būdavo švenčiamos ne tik giminaičių ar draugų, bet ir gausiame svirkiečių būryje. Renginyje prisiminimais dalijosi Julius Rinkevičius, praeityje ne kartą išrinktas darbščiausiu kombainininku, ilgametė Svirkų kaimo felčerė Danguolė Strižakienė, bibliotekininkė Valentina Veličko, iki pat Svirkų pagrindinės mokyklos uždarymo jos direktoriumi dirbęs Algirdas Uziala, Svirkų seniūnas Povilas Čapskas bei kiti. Visi šiltai kalbėjo apie Svirkų krašto žmones – darbščius, garbingus, aktyvius, draugiškus, mylinčius savo žemę. Šios žmogiškosios vertybės formuoja ir dabartinių svirkiečių požiūrį: vieni greičiau prisitaikė prie pakitusių gyvenimo aplinkybių, o kitiems dar turi praeiti daugiau laiko, tačiau abejingų žmonių vis mažiau.

Kita renginio dalis grąžino į dar senesnę – ikikolūkinę – praeitį, kai kaimo moterys eidavo patekyluosna – su dovanomis lankydavo gimusį kūdikį. Šią pamirštą tradiciją į sceną perkėlė kūrybinga ir gausi Latakų šeima iš Girdėnų kaimo, parodžiusi spektaklį „Patekylai“. Nuotaikingą pasirodymą žiūrovai sutiko labai šiltai, juolab kad buvo vaidinama sava – svirkietiška – šnekta.

Kaimo bendruomenės „Svirkų centras“ nariai vasario mėnesį planuoja visus pakviesti į dokumentinio filmo apie dabartinį Svirkų kraštą ir jo žmones premjerą. Šį filmą, skirtą atkurtos Lietuvos 100-mečiui, kuria jauna „Svirkų centro“ kūrybinė komanda.

Jolita URBANAVIČIENĖ