Mes turime 415 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3881
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29011
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76337
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Virtinė pažeidimų Šventos senelių namuose – tai ne socialinių darbuotojų kaltė. Jie patys kenčia nuo per didelių krūvių

2017 m. gruodžio 23 d., šeštadienis Nr.94 (1723)

Paviešinus patikrinimo metu rastus pažeidimus, valdininkai sujudo atsirašinėti. Kaip liaudis sako, ant ko ten kepurė dega?

Tarp užfiksuotų pažeidimų yra ir labai rimtų. Pavyzdžiui, neteisėtai buvo imamos priemokos iš senelių namuose gyvenančių asmenų už medikamentus ir medicinos priemones, o tai jau – finansinis nusikaltimas.

Negana to, „išlindo“ ir daugiau negerovių. Kas neįėjo į patikrinimo apimtį, viešai pasakė valdininkės.

 

Pažeidimus surado departamento tikrintojai

Prieš porą savaičių rašėme, kad Socialinių paslaugų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atliko Švenčionių socialinių paslaugų centro patikrinimą ir įvertino Šventos senelių globos namuose teikiamų paslaugų kokybę. Vertinimo metu įstaigos veikloje nustatyti teisės aktų reikalavimų pažeidimai, kurių nepašalinus VISŲ iki 2018 m. kovo 1 d, bus stabdomas licencijos galiojimas. Atrodytų, nėra laiko tuščiažodžiauti ir ginčytis, reikia kibti į darbą.

Žaibiškai sekė netikėta rajono valdžios reakcija. Būtent – valdžios. Nemanau, kad Socialinių paslaugų centro direktorė Joana Jurkevičienė, kuri, kaip teigia šaltiniai, vis dėlto traukiasi iš pareigų, ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Eglė Jakštaitė-Rouda būtų ėmusios departamento patikrinimo išvadas vadinti nesąmonėmis ir absurdu, neigti išvardintus trūkumus, nors čia pat pripažįsta, kad viskas taip ir yra, ieškodamos pasiteisinimų, atveria dar daugiau problemų. Straipsnyje buvo išvardinti tik tie pažeidimai, kurie užfiksuoti Socialinių paslaugų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patikrinimo medžiagoje ir išvadose. Kaip kitaip vertinti minėtų valdininkių, užimančių vadovaujamas pareigas, išdėstytas mintis su  kovinga antrašte: „Melagingos žinios, ar sąmoningas informacijos iškraipymas...? Išeitų, kad tai taikoma ir patikrinimo išvadai?

 

Atsirašinėja, bet iš esmės su viskuo sutinka...

Visus minėtus faktus valdininkės dar kartą patvirtino. Kam tada reikėjo „atsišaudyti“ tuščiais? Peršasi mintis, kad kažkur būta „lėlininko“ rankos...

Taip, direktorė J. Jurkevičienė sutinka, kad socialinių poreikių vertinimas iš dalies neatitinka reikalavimų. Ji pripažįsta,kad socialiniai darbuotojai dėl per didelių darbo krūvių neretai nespėja tinkamai užpildyti dokumentacijos.

Taip, J. Jurkevičienė sako, kad įstaiga šiandien išties neturi užimtumo specialisto, kuris galėtų visą savo darbo dieną skirti gyventojų laisvalaikiui. Ir ne „Švenčionių kraštas“ tai paskelbė, kaip klaidingai nurodo valdininkė, o vertindami veiklą nustatė departamento specialistai pokalbių su gyventojais metu. Tai atsispindi patikrinimo išvadose.

Anot direktorės, spekuliacijų objektu tapo ir Senų ir neįgalių žmonių globos namuose įrengtos virtuvėlės, kur gyventojai gali pasigaminti nesudėtingus patiekalus, išsivirti arbatos, kavos. Tenka dar kartą priminti, kad ne laikraštis, o departamento specialistai konstatavo, kad ši nesudėtinga veikla (virtuvėlės), teikianti ir bendravimo malonumą, ir apsitarnavimo įgūdžių palaikymą, neišnaudojama. Gal tada vertėtų priekaištus nukreipti tiesiogiai tiems, kas surašė patikrinimo išvadas?

Direktorė vadina melu ir tą straipsnio, taigi ir patikrinimo išvadų, dalį, kad globos namai neturi net kompiuterio. Sako, ĮSTAIGA turi nešiojamą kompiuterį, kuriuo gali naudotis ir gyventojai. Niekas ir neabejoja, kad įstaiga turi ir kompiuterį, ir ne tik jį, bet ministerijos atstovai, o ne laikraštis, išvadose parašė kaip pažeidimą tai, kad nėra senelių namų gyventojams skirto kompiuterio su interneto prieiga. Išvadose taip pat pažymėta, kad tiems, kurie negali patys juo naudotis, turi padėti socialiniai darbuotojai. Ir šitą reikalavimą teks iki kovo 1 d. įgyvendinti.

Dėl personalo iškvietimo mygtukų direktorė, švelniai tariant, iškreipė informaciją. Buvo rašyta (remiantis patikrinimo išvada): „...ne visiems gyventojams užtikrinta galimybė greitai, neišeinant iš kambario, išsikviesti personalą“. Direktorė cituodama iškreipė, neva parašyta, kad globos namų gyventojai apskritai negali išsikviesti personalo, ir toliau aiškina, kad sistema sumontuota. Nesiginčiju – sumontuota dar 2014 metais, rekonstruojant ir pritaikant patalpas. Rašiau, kad „kai kuriuose kambariuose mygtukai užstatyti baldais“. Direktorė informuoja: „Dviejuose kambariuose po patikrinimo pakeisti baldai, kad gyventojams būtų patogiau naudotis sistema“. Puiku - mažiausiai vienas trūkumas jau pašalintas.

Dėl bjauriausio pažeidimo – iš gyventojų neteisėtai rinktų priemokų už medikamentus ir kt. - ėmėsi aiškintis Socialinės paramos skyriaus vedėja E. Jakštaitė-Rouda. Neneigė, kad toks pažeidimas yra, bet vis tiek kalta žurnalistė... Iš vedėjos žodžių galima suprasti, kad neteisėtos priemokos buvo imamos todėl, kad valdininkai pramiegojo ir nė karto per trejus metus neperžiūrėjo finansinių normatyvų medikamentams. Kaip ankstesnė rajono valdžia paliko 2014 m. patvirtintus normatyvus, taip jie trejus metus ir galiojo. Savivaldybė pinigus taupė, o iš senelių neteisėtai lupo. Švenčionių socialinių paslaugų centras tik šių metų rugsėjį kreipėsi į skyrių dėl finansinių normatyvų medikamentams padidinimo, kadangi senojo, nustatyto 2014 m., nepakako padengti vaistų ir slaugos priemonių įsigijimui. Skyrius dar porą mėnesių „pamiegojo“ - naujas normatyvas tarybos sprendimu padidintas lapkričio 29 d., kai jau svilo padai – buvo įvykęs patikrinimas ir lapkričio 30 d. pateiktos išvados su visais pažeidimais.

 

Už viską atsakingas įstaigos vadovas

Už viską atsakingos Socialinių paslaugų centro ir Socialinės paramos skyriaus vadovės bando dangstytis socialiniais darbuotojais, neva tai juos straipsnis įžeidė. O čia jau tikrasis melas. Pirmiausia, neieškojau kaltų – ir taip akivaizdu, straipsnyje nebuvo nė vieno priekaišto socialiniams darbuotojams. Už visus pažeidimus ir trūkumus atsakingi vadovai ir tik vadovai. Jeigu jie tinkamai organizuotų darbą, nebūtų tokių pažeidimų. Vadovai turėjo užtikrinti, kad valstybinės institucijos globoje atsidūrę ir už išlaikymą susimokėję senoliai gautų reikiamą priežiūrą ir kokybiškas paslaugas, o įstaigos darbuotojai turėtų normalias darbo sąlygas.

 

Direktorė pripažįsta, kad socialinių darbuotojų darbo krūviai PER DIDELI

Pašalinus departamento nurodytus trūkumus, senelių namų gyventojų gyvenimo kokybė turėtų pagerėti. Po įsiplieskusios diskusijos turėtų tapti lengvesnė ir socialinių darbuotojų dalia. Direktorė turbūt jau suprato, ką prikalbėjusi: darbo krūviai neturi būti per dideli. Jeigu taip nutiko, gal jau laikas peržiūrėti etatus ir sunormuoti darbo krūvius, kad darbuotai galėtų tinkamai atlikti pareigas, neaukodami savo poilsiui skirto laiko? Ir kad po kovo 1-osios (trūkumams pašalinti skirtas terminas) senelių globos namams negrėstų spyna.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ