Mes turime 282 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3183
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21727
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69053
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gruodžio danguje – įspūdingieji Geminidai

2017 m. gruodžio 13 d., trečiadienis Nr.91 (1720)

Tarp ryškiausių žiemos žvaigždžių išsiskirs Šienpjoviai

Giedrais gruodžio vakarais link vakarų horizonto svyrant Didžiajam žvaigždžių trikampiui: Vegai, Altairui, Denebui, aukštai pietuose išryškės didysis Pegaso kvadratas su išraiškinga Andromedos žvaigždžių eile, nusitęsusia link Persėjo ir Vežėjo žvaigždynų.

Beveik virš galvos Paukščių take žaižaruos įspūdingoji Kasiopėja. Apie vidurnaktį virš pietų horizonto iškils gražiausias šiaurinio dangaus žvaigždynas – Orionas, mūsų krašte vadinamas Šienpjoviais, o seniau dar vadintas Pjovėjais ir Kūlėjais. Aplink jį, tartum atžymėdamos dangaus lauko ribas, žėrės išsibarsčiusios kitos ryškiausios žiemos žvaigždės: žemiau ir kairiau Didžiojo Šuns žvaigždyne – Sirijus; kairiau, Mažajame Šunyje – Prokionas; kairiau ir aukščiau Dvyniuose – Kastoras ir Poluksas; tiesiai viršuje, beveik zenite ryškiai švies Vežėjas su ryškiąja Kapelos žvaigžde; dešiniau ir žemiau jos akį trauks rausva šviesa švytinti Tauro žvaigždė – Aldebaranas.

 

Paryčiais spindės Marsas, Jupiteris ir Merkurijus

Marsas paryčiais bus matomas Mergelės žvaigždyne, o daug ryškesnis už jį Jupiteris spindės kiek žemiau ir kairiau nuo jo – virš pietryčių horizonto kylančiame Svarstyklių žvaigždyne. Gruodžio 13-14 d. pro Marsą praslinks Mėnulio delčiagalis. 15 d. bebaigiantis dilti Mėnulio pjautuvas švytės kiek į kairę nuo Jupiterio.

Merkurijus mėnesio gale prieš Saulės tekėjimą trumpam pasirodys žemai palei pietryčių horizontą spindinčio Gyvatnešio žvaigždyno apatinėje dalyje.

Saturnas ir Venera – slėpsis Saulės spinduliuose.

 

Gruodžio dangų skros įspūdingieji Geminidai

Naktį iš gruodžio 13-osios į 14-ąją įvyks vieno įspūdingiausių meteorų srauto – Geminidų maksimumas. Geminidai – vienintelis žinomas meteorų srautas kildinamas, ne kaip yra įprasta, iš kometos paskleistų dulkių, tačiau iš asteroido Faetono (Nr. 3200) kosminėje erdvėje paskleistų dalelių. Geminidai reiškiasi kasmet nuo gruodžio 7 d. iki gruodžio 17 d. Šio meteorų srauto radiantas (meteoro trajektorijų susikirtimo taškas) yra Dvynių (Gemini) žvaigždyne, netoli Kastoro žvaigždės. Šiemet daugiausia meteorų Geminidai pažers naktį iš gruodžio 13 d. į  14 d. Tikimasi sulaukti iki 120 meteorų per valandą. Tačiau gali nutikti ir nenumatytų staigmenų. Mat šiuo metu prie Saulės artėja Geminidų meteorus sukeliantis slaptingas asteroidas  Faetonas 3200. Arčiausiai Saulės jis atsidurs praėjus kelioms dienoms po Geminidų maksimumo. Meteorus sukeliančio dangaus kūno priartėjimas prie Saulės gali ženkliai pagausinti meteorų kiekį. 

Daugiausia meteorų galima bus pamatyti po vidurnakčio apie 2 val. nakties, kai Dvynių žvaigždynas kulminuos. Jei naktis bus apsiniaukusi, meteorus stebti tiesiogiai įgalins tiesioginė transliacija internetu iš virtualaus teleskopo (https://youtu.be/OCe9XgvSZcs). Čia taip pat galėsite pamatyti ir plika akimi nematomo paslaptingojo asteroido Faetono 3200 priartėjimą.

Gruodžio 17-25 dienomis Šiaurinės žvaigždės aplinkoje reikšis ir kitas ne toks gausus Ursidų meteorų srautas. Naktį iš gruodžio 21 į 22 d. jis paskleis nuo 5 iki 10 lėtaeigių meteorų per valandą. Viena kita „krentančia žvaigžde“ prisidės ir kiti ne tokie skaitlingi gruodžio mėnesio meteorų srautai, besikryžiuojantys Mažojo Liūto, Berenikės Garbanų ir Vėžio žvaigždynuose.

 

Prasidės astronominė žiema

Gruodžio 21 d. 18 val. 28 min. Saulė įžengs į Ožiaragio ženklą ir kirs žiemos saulėgrįžos tašką. Prasidės astronominė žiema. Diena bus 10 val. 4 min. trumpesnė nei vasaros saulėgrįžos metu. Po keleto dienų sužibus pirmoms vakaro žvaigždėms susėsime prie Kūčių stalo. Jei Kūčių ir Kalėdų vakaros dangus bus giedras ir žvaigždėtas, tai pasak mūsų protėvių išminties, mūsų lauks derlingi ir geri metai.

Jonas VAIŠKŪNAS