Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2310
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12497
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88527
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ar neatsidurs Šventos senelių namai po spyna?

2017 m. gruodžio 9 d., šeštadienis Nr.90 (1719)

Rasta daugybė pažeidimų

Socialinių paslaugų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atliko Švenčionių socialinių paslaugų centro patikrinimą ir įvertino Šventos senelių globos namuose teikiamų paslaugų kokybę. Vertinimo metu įstaigos veikloje nustatyti  teisės aktų reikalavimų pažeidimai.

Vertinimo išvadoje – 9 pažeidimai, kurie turi būti pašalinti iki 2018 metų kovo 1 d. Vertinimo išvadoje rašoma, kad pašalinus ne visus nustatytus pažeidimus, bus stabdomas licencijos „Institucinė globa (ilgalaikė, trumpalaikė) suaugusiems asmenims su negalia, senyvo amžiaus asmenims“ Nr.0000006698 galiojimas.

 Pasigirdo kalbos, kad traukiasi iš pareigų šio centro direktorė Joana Jurkevičienė. Tuo tarpu jos pavaduotojas – tarybos narys Valdemaras Kasperovičius, gavęs šį darbą iš karto, kai atėjo į tarybą su mero R. Klipčiaus komanda, niekur trauktis neketina.

 

Vietos neužpildytos

2017 m. planinis vietų skaičius Šventos senelių namuose – 30. Vertinimo metu globos namuose ilgalaikė globa buvo teikiama 23 asmenims, iš jų 9 senyvo amžiaus asmenims, 11 senyvo amžiaus asmenų su sunkia negalia ir 3 asmenims su sunkia negalia.

 

Liūdnas vaizdas

Senelių namai dažnai siejami su liūdesiu, nuoboduliu, apatija. Būtent toks vaizdas Šventoje  šįkart ir atsivėrė vertintojams prieš akis. Kalbėdamiesi su globos namų gyventojais ir darbuotojais, vertintojai nustatė,  kad Švenčionių socialinių paslaugų centras Šventos globos namuose nevykdo įstatymo reikalavimų, neskiria reikiamo dėmesio  žmonių poreikiams, neorganizuoja nei laisvalaikio, nei kasdieninės veiklos, todėl čia apsigyvenę asmenys jaučiasi prislėgti. Trūksta net vaistų ir slaugos priemonių. Beje, nors Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad vaistai ženkliai atpigo, paskutiniame rajono tarybos posėdyje Švenčionių socialinių paslaugų centro prašymu priimtas sprendimas padidinti lėšas vaistams.

 

Pažeidimai vertinant asmens poreikius

Nustatyta, kad asmens poreikių vertinimas iš dalies neatitinka Socialinės globos namuose keliamų reikalavimų. Iš atsitiktinai pasirinktų asmenų bylų matyti, kad atliekant asmens poreikių vertinimą nėra detaliai aprašoma, ką žmogus geba ir ko negeba atlikti, kur ir kokios konkrečios pagalbos jam reikia. Kaip žmogui gali būti teikiamos kokybiškos paslaugos, jeigu nėra tiksliai nustatyta, kokių paslaugų reikia?

 

Valtis be irklų...

Senelių globos namų veikloje nenumatytos konkrečios priemonės, kuriomis būtų siekiama socialinės globos tikslų ir uždavinių įgyvendinimo. Ne visuomet keliami uždaviniai ir numatomos priemonės, kai asmeniui reikalinga pagalba. Kai kuriais atvejais ISGP nurodyta informacija  net prieštarauja asmens socialinės globos poreikių vertinimo informacijai arba keliami uždaviniai neadekvatūs nesavarankiško asmens galimybėms. Paslaugų kokybei užtikrinti privalo būti nustatyti asmens socialiniai ryšiai, išrašai iš ankstesnės sveikatos priežiūros įstaigos apie sveikatos būklę, pokyčius, detalizuotos paslaugos, rašomos žymos apie paslaugų peržiūrą.

 

Jokių priemokų! O Šventoje jas ėmė

Vertintojai nustatė, kad Šventos senelių namų gyventojai nepakankamai aprūpinami vaistais ir slaugos priemonėmis. Už kai kuriuos vaistus, kompensuojamų vaistų priemokas, dalį slaugos priemonių (sauskelnes) išlaidų moka iš savo lėšų. Tuo tarpu globos namai turi užtikrinti, kad gyventojas, sumokėjęs už socialinę globą, bus aprūpintas visomis pagal poreikį reikalingomis slaugos priemonėmis.

 

Gyventojai pasigenda užimtumo

Žmogui būdinga ką nors veikti, bendrauti, jaustis naudingam. Visa tai ne mažiau svarbu ir atsidūrus socialinės globos įstaigoje. Bet vertintojai susidūrė su tokia keista situacija, kai Šventos senelių globos namuose neorganizuojama kasdieninė užimtumo ir laisvalaikio veikla. Paaiškėjo, kad pagrindinė globos namų gyventojų veikla – pasyvus laisvalaikio leidimas – televizoriaus žiūrėjimas, vienas kitas dar knygą paskaito. Gyventojai prisipažino socialinių paslaugų departamento atstovams, kad jiems trūksta užimtumo, bendros veiklos, net tarpusavio bendravimo. Personalas gi užimtumą klaidingai sieja su šventiniais renginiais, o ne konkrečiomis veiklomis, atitinkančiomis gyventojų poreikius ir pageidavimus.

Nustatyta, kad Šventos senelių namai neorganizuoja užimtumo ir neieško galimybių, kaip gyventojams būti aktyvesniems. Siekiant palaikyti gyventojų psichinę ir fizinę sveikatą, globos namai turi užtikrinti, kad įstaigoje ir pagal galimybes už įstaigos ribų būtų organizuojama asmenų poreikius atitinkanti kasdieninė laisvalaikio ir užimtumo veikla. Globos namai turi įtraukti savo gyventojus pagal jų galimybes į įvairias veiklas, motyvuoti juos. Visa tai gali suteikti teigiamų emocijų, padėtų žmonėms palaikyti turimus įgūdžius ir gerą savijautą. Taip pat tokių užsiėmimų metu gyventojai galėtų bendrauti, būtų skatinamas globos namų bendruomeniškumas, socialumas.

 

Virtuvėlėse – voratinkliai puoduose?

Šventos senelių namų įrengimas prasidėjo prieš ketverius metus, kaip dabar sakoma, dar prie anos valdžios. Visa tai, kas išvardinta departamento vertintojų pažymoje kaip pažeidimai, tada jau buvo planuojama kaip veiklos. Todėl buvo pasirūpinta ir aktyvaus laisvalaikio galimybėmis – erdvus parkas, ir galimybe pajusti namų dvelksmą – įrengtos virtuvėlės, kad senyvi žmonės galėtų jose, kaip savo namuose, bent arbatos išsivirti, o gal ir kažką nesudėtingo pasigaminti. Dabar apmaudu iš vertintojų išgirsti, kad šiuose namuose žmonėms trūksta veiklos, skiriamas nepakankamas dėmesys asmenų savarankiškumui ugdyti ir palaikyti. Neorganizuojama lavinamųjų užsiėmimų, seneliai neaprūpinami ergoterapinėmis ir lavinamosiomis priemonėmis. O juk užsiėmimai virtuvėlėse gali būti kaip priemonė, skatinanti bendravimą, kurianti namų aplinką, skatinanti smulkiąją motoriką, pagaliau, džiaugsmo teikianti veikla. 

 

Nevykdo reikalavimų

Paduoti maisto ir palikti senelius be dėmesio – aplaidumas. Po vertinimo paaiškėjo, kad globos namai privalo asmens kasdienę veiklą organizuoti taip, kad palaikytų, skatintų ir motyvuotų asmenį būti kuo savarankiškesniu. Tam būtina sudaryti galimybes pasirūpinti savimi ir savo buitimi patiems. Globos namai turi įtraukti asmenis  ne tik į užimtumo, bet ir kasdienines veiklas: maisto ruošimą, kambario tvarkymą, skalbimą ir kt. tam, kad būtų palaikomi įgūdžiai. Tam turi būti naudojamos lavinamosios priemonės, kurios padėtų susikaupti, lavinti atmintį, motoriką ir pan.

 

Nėra net kompiuterio

Tai įvardinta kaip vienas pažeidimų. Globos namų gyventojams nesudaryta galimybė naudotis kompiuteriu su interneto prieiga. Kompiuteris šioje įstaigoje turi būti naudojamas kaip viena asmens komunikavimo su aplinka galimybių. Jeigu asmuo pats nesugeba naudotis kompiuteriu, jam turi padėti darbuotojai.

 

Net pagalbos neprisišauksi...

Nustebino tai, kad vertintojai aptiko, jog ne visiems gyventojams užtikrinta galimybė greitai, neišeinant iš kambario, išsikviesti personalą. Puikiai prisimenu, kad įrengiant šiuos senelių namus buvo skrupulingai laikomasi visų reikalavimų. Kaip atsitiko, kad pagalbą reikia kviesti kaip kad rajono ligoninėje – beldžiant šaukštais? Pasirodo, viskas labai paprasta – kai kuriuose kambariuose pagalbos mygtukai užstatyti baldais ir jų pasiekti neįmanoma. O viename kambaryje jis atsidūrė lovos kojūgalyje...

Šį pažeidimą ištaisyti bus bene lengviausia – tereikės perstumdyti baldus. Kiti pareikalaus didesnių pastangų, žinių ir pakeisti požiūrį į žmogų, kad senatvė senelių namuose būtų šviesesnė ir prasmingesnė. Antraip ant tikrai jaukių ir gražių Šventos senelių namų durų gali tekti pakabinti spyną. Departamentas reikalauja pašalinti VISUS pažeidimus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis