Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5283
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15470
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91500
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono bėda

2017 m. gruodžio 9 d., šeštadienis Nr.90 (1719)

Šiuo metu mero Rimanto Klipčiaus kontroliuojamoje žiniasklaidos priemonėje skelbiama, kad rajone gerai įgyvendinami įvairūs projektai, sėkmingai vyksta namų renovacija, tik savivaldybės tarybos opozicija ir kai kurie LR Seimo nariai trukdo dirbti. Prie to, kaip jam „sekasi gerai“, nepasidrovėjo priskaičiuoti net to, kad atvažiuoja arkivyskupas metropolitas, tarsi jis būtų važiavęs pas Klipčių...

Pateiksiu tik keletą faktų, paneigiančių mero pagyrų teiginius, o jų – daugybė.

Vasaros viduryje buvo iškilmingai paskelbta – prasideda Taikos g. daugiabučių namų kvartalo Švenčionyse rekonstrukcija. Per kelias dienas buvo nugremžtas kiemų ir privažiavimų prie jų asfaltas, kurio ir taip mažai buvo. Tuo darbai ir baigėsi. Tik dabar, po trijų mėnesių pertraukos, pasirodė statybininkai, kuriems labiau tiktų užsimauti Kalėdų senelio kepures, nei žiemą vykdyti žemės kasinėjimo darbus. Keli tūkstančiai šio kvartalo gyventojų tapo rajono valdžios neveiklumo įkaitais, nes trejus metus šiame kvartale nebuvo taisomos gatvių ir kiemų duobės.

Pernai Lietuvoje renovuota 769 daugiabučiai namai, rajone – nei vieno. Šiemet šalyje įgyvendinta jau 300, vykdoma 506 namų rekonstrukcijos projektai. Švenčionyse baigiami remontuoti tik du maži šešių butų namai, nors lygiai prieš metus rajono valdžios įtakojama UAB „Švenčionių švara“ neskaidriai atliko šių namų statybos darbų rangovo parinkimą. Apie tai buvo daug rašyta šiame laikraštyje. Buvo neatsižvelgta į gyventojų prašymus vykdyti viešuosius pirkimus per centrinę pirkimų organizaciją (CPO), tuo būdu galimai šių namų renovacijos kaina buvusi žymiai mažesnė.

Tai patvirtina ir kitas rajono valdžios renovacijos „blynas“ Pabradėje. Nepavyko šiemet pradėti trijų penkiaaukščių namų Vilniaus g. rekonstrukcijos darbų, nes su rajono valdžios žinia buvo parengtas netobulas statybos darbų rangovų parinkimo būdas pagal viešųjų pirkimų teisės aktus. Vyko teisminiai ginčai tarp viešųjų pirkimų konkurso dalyvių ir organizatoriaus. Procesas užtruko, tad tų namų gyventojams valstybės parama sumažėjo nuo 35 iki 30 proc. Tik rudenį UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ vadovai pagaliau ryžtingai atmetė „valdžios konsultacijas“ ir pravedė skaidrų statybos rangovų konkursą per CPO sistemą. Pavyko, konkurso nugalėtojai pasiūlė apie 20 proc. mažesnes kainas nuo planuotų investiciniame projekte. Kiekvienas butas, priklausomai nuo ploto, mokės apie 2000 eurų mažiau. Tuo bus amortizuota gyventojams sumažėjusi kitais metais valstybės parama, kompensuojant investicijas, tenkančias energinį efektyvumą didinančioms priemonėms.

Pavėluotai, bet tikrai, įsibėgėjo daugiabučio namo renovacija Žemutinės g., Švenčionėliuose. Bet ko čia džiaugtis? Geras šeimininkas tokiu metų laiku tikrai nevykdytų jokių namo fasado apdailos darbų. Pabradėje elgiasi gaspadoriškai, minėtų namų rekonstrukcija prasidės pavasarį.

Sutinku, kad ir labai stengiantis, susiklosto įvairios aplinkybės, kurios įtakoja įvairių projektų įgyvendinimo sėkmę. Tik nereikia merui R.Klipčiui dėl to kaltinti nuo jo valios nepriklausomus savivaldybės tarybos narius, skleisti apie juos negatyvią informaciją, politiškai priekabiauti dėl išreikštos pozicijos balsuojant savivaldybės tarybos posėdyje.

Nalšios rinkimų apygardoje išrinktam LR Seimo nariui Gintautui Kinduriui rajono valdžia nesuteikė patalpų rinkėjų priėmimui Švenčionyse. Šių metų pradžioje šios destrukcijos iniciatorius buvo meras R.Klipčius, nors tuo metu mūsų krašto LR Seimo nariai, priklausantys Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai, labai stengėsi, kad būtų skirtas solidus finansavimas rajono mokyklų ir kultūros centrų rekonstrukcijai iš Vyriausybės investicijų programos. Nuo tarnybinio blizgančio BMW ir gyvenimo šalia Akropolio Vilniuje susireikšminusio jaunojo mero R.Klipčiaus nekorektiški veiksmai kai kurių LR Seimo narių atžvilgiu jau tampa rajono problema.

R.Klipčiaus skleidžiamo šmeižto mano atžvilgiu nekomentuosiu. Nesolidu.

Yra toks posakis: „Duok durniui kelią“. Ką reikia daryti, kai tas kelias kai kam platėja, kai prarandamas padorumas, mandagumas, pagarba kraštiečiams? Tai – retorinis klausimas.

Kęstutis TRAPIKAS

Rajono tarybos narys

 
Reklaminis skydelis