Mes turime 148 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:254
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14253
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61579
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ant Advento slenksčio

2017 m. gruodžio 6 d., trečiadienis Nr.89 (1718)

Tokiais žodžiais renginį Pašaminės kaimo klube pradėjo Danutė Bagdanavičienė, kviesdama susimąstyti, pažvelgti į save ir paklausti, ar neįžeidžiau, neįskaudinau artimojo, kaimyno, ir pasidžiaugė, kad paskutinę lapkričio dieną didelis ir gražus būrys žmonių susirinko į paveikslais išpuoštą salę, prie gražaus ir vaišėmis turtingo stalo, pabūti kartu su artimesniais ir tolimesniais kaimynais bei brangiais svečiais. Nors renginys nebuvo konkrečiai skirtas Adventui, tačiau ore lengvai besisukančios snaigės bei artėjantis ramybės bei susikaupimo metas tiesiog nardino visus į savo būties, gyvenimo prasmės, tikėjimo, dvasinio tobulėjimo apmąstymus.

Švenčionėlių miesto kultūros centro Pašaminės skyriuje vyko prasmingas renginys „Pabūkime ilgiau vieni šalia kitų“, kuriame dalyvavo žurnalistas, fotografas, menininkas Zinas Kazėnas-Zika, Reškutėnų ir Pašaminės folkloro ansambliai. Renginio vedėja Danutė Bagdanavičienė popietės leitmotyvu pasirinko susimąstyti skatinančias ir slapčiausias sielos kerteles paliečiančias italų rašytojo ir kunigo Bruno Ferero mintis. Ji nuoširdžiai rekomendavo visiems susirasti Bruno Ferero knygų ir pasisemti iš jų išminties.

Dar iki prasidedant renginiui besirenkantys pašaminiškiai bei reškutėniškiai smalsiai žvalgėsi į spalvingais paveikslais, koliažais nukabinėtas sienas. Gausi ir originali paroda – tai žurnalisto, fotografo, menininko, keliautojo Zino Kazėno-Zikos kūrybos iš išmonės turtai.

Zino Kazėno vardas ir pavardė gal ir mažiau žinomi plačiosioms masėms, tačiau garsioji jo fotografija – mergaitė su trispalve virš sovietinių kareivių pulko – žinoma turbūt kiekvienam. Plačiai apie patį autorių, jo gyvenimą ir kūrybą „Švenčionių krašto“ laikraštyje buvo rašyta ne kartą. Vienos iš publikacijų autorius – iš Pašaminės kilęs atsargos karininkas, žurnalistas, savo krašto istorijos ir garsių asmenybių tyrinėtojas Povilas Šimkavičius, kuris ir padėjo Zinui Kazėnui-Zikai atvežti savo parodą į Pašaminę ir pačiam čia apsilankyti. Pristatydamas parodos autorių Povilas pažymėjo, kad jam stojant į Žurnalistų sąjungą pirmasis rekomendaciją parašė būtent Zinas. Kita rekomendacija buvo „Švenčionių krašto“ redakcijos bei šio straipsnio autorės. Štai taip su p. Zinu ir tapome kruopštaus ir darbštaus žurnalisto, archyvų tyrinėtojo Povilo krikštatėviais...

Tačiau juokai juokais. Bet renginys buvo ne tik kupinas šmaikščių svečio istorijų iš jo patyrimų svečiose šalyse, atviravimų apie asmeninį gyvenimą, įvairialypės kūrybos aptarimo ir labai prasmingų pamąstymų. Daugelyje pasaulio valstybių dirbęs, mokantis nevieną užsienio kalbą, lankęsis ne viename karštame karo kamuojamame pasaulio taške Z.Kazėnas jau buvo suplanavęs išvykti dirbti į Naująją Zelandiją. Tačiau, kaip pajuokavo pats p. Zinas, jį „suvystė“ moteris, kuri tapo jo žmona, tad teko likti Lietuvoje. Na, o Lietuvai ir mums visiems, nuo to tik geriau – galime džiaugtis talentingu kūrėju.

Nuo seno Pašaminę ir Reškutėnus sieja graži draugystė. Tad labai džiugus ir tuo pačiu jautrus buvo šio kaimo folkloro ansamblio pasirodymas. Visų mėgstamos ir dainuojamos dainos liejosi iki pat pavakarių. Puikiai dainavo ir Pašaminės folkloro kolektyvas, virpinęs susirinkusių širdis ir partizanų dainomis bei jausmingomis baladėmis.

Bendravimas tęsėsi ir skanaujant pašaminiškių bei reškutėniškių šeimininkių pyragus (ypač skanų iškepė ir Vidos Šimkavičienės sesuo Aušra) bei užkandžius. Svečiams, rėmėjams bei visiems prisidėjusiems prie šio renginio Pašaminės kaimo klubo vedėja Dalė Basiūnienė tarė nuoširdžius žodžius, įteikė Padėkas, gėlių bei atminimo dovanėles. Atminimo dovanėlėmis bei puikiais atvirukais visus renginio dalyvius apdovanojo Zinas Kazėnas-Zika. Dovanų padalino Povilas ir Vida Šimkavičiai.

Su Pašaminės kaimo klube eksponuojama Zino Kazėno-Zikos paroda gali susipažinti visi susidomėję. Be to, čia eksponuojami ir Dalės Basiūnienės floristikos darbai.

Irena POŽĖLIENĖ