Mes turime 373 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2124
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18325
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94355
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Paliesiaus dvare koncertavo muzikos įžymybė Gidonas Kremeris

2017 m. gruodžio 6 d., trečiadienis Nr.89 (1718)

Ar galėjo būti toks orakulas, kuris prieš dešimtmetį, stovėdamas prie nykstančios buvusios Paliesiaus dvaro arklidės, griūvančių paskutinių pastatų, būtų išpranašavęs, kad nepraėjus nė 10 metų čia įsikūrusioje koncertų salė „Pasaga“ koncertuos pasaulinio lygio muzikantai, tokios žvaigždės, kaip smuiko virtuozas Gidonas Kremeris.

Vasario mėnesį 70-metį atšventęs maestro Gidonas Kremeris, gimęs Rygoje, yra tampriai susijęs ir su Lietuva. Vilniuje kažkada, daugiau negu prieš pusšimtį metų, jis sugrojo savo pirmąjį rečitalį, ir čia nuolat sugrįžta. Muzikos mylėtojų džiaugsmui, šįkart jis surado galimybę sugroti ir Paliesiaus dvaro koncertų salėje.

Prieš koncertą dvaro šeimininkas Julius Ptašekas kalbėjo apie tai, kad ir be reklamos žmonių į koncertą susirinko tiek, kad vos vos sutilpo.

- Tai, kad maestro G.Kremeris čia koncertuoja, yra neeilinis įvykis, susijęs su jo jausmais Lietuvai, su jo požiūriu į mus. Šitas koncertas yra skirtas mums, čia susirinkusiems, ir turi labdaros koncertų požymių, bet tai nereiškia, kad būtinai reikia aukoti. Nulis taip pat skaičius. Tai yra lėšos, kurios bus skirtos muzikiniam gyvenimui vystyti Paliesiuje, nes, patikėkite, be jūsų nebūtų mūsų ir mes čia kartu visi esame susiję. Muzika žmonėms sukelia įvairias asociacijas, bet kartais muzika būna tiesiog stebuklas. Šiandieną aš noriu pakviesti jus pabūti viename nedideliame stebukle, džiaugtis, klausytis to, ką mes išgirsime.

Ačiū visiems, kurie atvykote. Malonu matyti žmones, kuriuos aš pažįstu asmeniškai, ir tuos, kurių nepažįstu, - prieš koncertą kalbėjo gerbiamasis Julius Ptašekas.

Muzikinę programą pristatė žinomas Lietuvoje smuikininkas Gediminas Dalinkevičius, kuris savo pasisakymą pradėjo nuo padėkos žodžių gerbiamiesiems Juliui ir Mariui Ptašekams.

- Tai, kas šiandien vyksta, jau stebuklas, dar vienas stebuklas bus, kai jūs girdėsite maestro Gidono Kremerio grojimą. Vienas fantastiškiausių stebuklų yra tai, kad čia, Lietuvos pakrašty, toli nuo didžiausių pasaulio muzikinių centrų, groja vienas didžiausių, o gal ir didžiausias talentas, kuris šiandieną vieši čia, Paliesiuje. Maestro Gidonas Kremeris mūsų fotografo A.Sutkaus nuotraukas veža po pasaulį, ir jos tampa Lietuvos ambasadorėmis...

Gidonas Kremeris susijęs su Ryga, bet jis yra pasaulio žmogus ir šiandien jis parodo pavyzdį, kaip reikia pasaulio kultūroje ieškoti tų deimantų, kurie yra pamiršti. Tai – M.Weinbergo (Weinberg) kūryba. Ir šiandien jo kūryba atgaivinama gerb. Gidono Kremerio pastangomis. Gros maestro instrumentu, kurį pagamino Amati 1670 metais. Per šį instrumentą XVII amžius beldžiasi į jūsų širdis. Tuo pačiu tai bus ir šiandieninis pasaulis, kuris yra labai dramatiškas...,- pristatydamas koncerto programą kalbėjo Gediminas Dalinkevičius.

Kai suskambėjo pirmieji smuiko garsai, salėje įsiviešpatavo absoliuti tyla. Ir toje tyloje, skambant maestro Gidono Kremerio atliekamai muzikai, viena po kitos ekrane sušvito Antano Sutkaus fotografijose užfiksuotos akimirkos. Tas laiko inkliuzas, pavogta akimirka, tarsi sugrąžindavo į praeitį.

Apie muziką sunku rašyti, jos reikia klausytis. Nes patirtos emocijos yra reikšmingesnės už parašytus žodžius.

Pasibaigus pirmajai koncerto daliai, žiūrovų laukė malonus siurprizas – filmas, kurio vienas autorių yra Gidonas Kremeris. Už kadro skambėjo maestro 1997 m. įkurto kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ atliekami kūriniai. Šis orkestras savo gastroles pradėjo Vilniuje.

Pasibaigus koncertui, ilgai netilo ovacijos, o kai gerbiamojo maestro Gidono Kremerio po koncerto paklausiau, kaip skamba muzika „Pasagos“ koncertų salėje, jis atsakė: „Puikiai“. Maestro negailėjo gerų žodžių visai čia tvyrančiai atmosferai, salės akustikai ir sukurtoms darbo sąlygoms, jis sakė čia pajutęs labai daug pozityvios energijos. Tris dienas Paliesiaus dvare viešėjęs pasaulinio garso smuiko virtuozas, padedamas garso režisieriaus Viliaus Kero, įrašinėjo savo naują muzikinį kūrinį 1670 metais pagamintu Amati smuiku. Tad neseniai savo veiklą pradėjusiai Paliesiaus muzikos įrašų studijai tai buvo tikras išbandymas. Maestro įvertinimas, kad salės akustika yra būtent tokia, kokios jis ir ieškojęs, o darbo sąlygos puikios, daug reiškia. Pažadas čia dar ne kartą sugrįžti yra bene geriausias maestro pažinties su Paliesiaus dvaru įvertinimas. Malonu, kad po įtempto darbo menininkas rado galimybių pabendrauti su Paliesiaus dvaro bičiuliais.

Su Paliesiaus dvaro koncertų sale žiūrovai atsisveikino neilgam. Jau šią savaitę čia skambės maestro Petro Geniušo fortepijono rečitalis, o dar po savaitės – Viktoro Paukštelio koncertas. Muzikos gerbėjų didžiausiam nusivylimui, bilietai į šiuos koncertus „ištirpo“ greičiau, negu pirmosios snaigės...

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis