Mes turime 154 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1072
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11259
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87289
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gal baudos privers susimąstyti...

2012 m. vasario 1 d., trečiadienis Nr.9 (1152)

Pėstieji ir dviratininkai yra kone patys pažeidžiamiausi eismo dalyviai, todėl, logiškai galvojant, tiek pėstieji, tiek dviratininkai pirmiausia patys turi rūpintis savo saugumu, juolab, kad kelių eismo taisyklėse yra nemažai reikalavimų, kurių laikantis sumažėtų eismo įvykių, kuriuose nukentėtų pėstieji ar dviratininkai. Deja, tiek pėstieji, tiek dviratininkai ne visada laikosi KET reikalavimų. Jau ne vienerius metus tenka dalyvauti policijos rengiamuose reiduose ir akcijose, kurių pagrindinis tikslas – patikrinti, kaip KET reikalavimus vykdo pėstieji tamsiu paros metu. Pirmų akcijų metu buvo dalinami atšvaitai (tuo metu jų beveik nebuvo galimybės nusipirkti, dabar jų pilna prekybos centruose, paštuose), tad dabar jau ir baudas tenka mokėti, o tos baudos ne tokios ir juokingos – nuo 80 iki 140 litų. Tiesa, pirmą kartą įkliuvus galima atsipirkti 40 Lt bauda, jei ją sumokėsi per 10 dienų. Taip kad galimybė rinktis yra: ar eiti tamsiu paros metu su žibintuvėliu, atšvaitu ar šviesą atspindinčia liemene, ar mokėti baudą, o tai, kad policijos pareigūnai nelinkę tokiais atvejais leistis į diskusijas, įsitikino praeitą trečiadienį (sausio 25 d.) vykusio reido metu, kai vien Pabradės mieste buvo surašyti protokolai 7 pėstiesiems, kurie tamsiu paros metu neapšviestu gatvės ar kelio ruožu ėjo neturėdami nei žibinto, nei atšvaito.

Kartu su Švenčionių RPK pareigūnais – Kelių poskyrio specialistu Dmitrijumi Kolesovu ir patrulių būrio vadu Eriku Kurila važiavome Pabradės kryptimi. Džiugina tas faktas, kad beveik sutikti pėstieji laikėsi KET reikalavimų, ėjo kas su žibintuvėliu, kas su atšvaitu. Tiesa, ties Šutų kaimu vienas pėsčiasis policijos pareigūnams sukėlė įtarimų, bet sustoję įsitikinome, kad vyriškis ėjo su žibintuvėliu ir iš nugaros pusės šviesos nesimatė.

Įvažiavę į Pabradę, pasukome Prienų kryptimi, bet ties geležinkelio stotimi stabtelėjome, nes iš sustojusio traukinio pasipylė pėstieji. Didžioji jų dalis su atšvaitais, o štai du vyrai drąsiai žingsniavo važiuojamąja neapšviesta gatvės dalimi neturėdami nei žibintuvėlių, nei atšvaitų. Prašymai nepadėjo, ir jiems buvo surašyti protokolai. Kadangi abu vyrai nėra bausti už panašų nusižengimą, atsipirko minimalia 40 Lt bauda ir dovanų gavo po atšvaitą.

Toliau - Prienų link. Nors dar buvo nevėlu, bet kelias tuštut tuštutėlis. Nesutikome nieko ir Prienų kaime, o Magūnuose sutikta pėsčioji ėjo su žibintuvėliu. Panašus vaizdas buvo ir grįžtant atgal į Pabradę. Pravažiavę Pabradės miestą pasukome Molėtų kryptimi. Čia vėl sutikome pėsčiąjį, einantį be atšvaito, be žibintuvėlio. Šiam piliečiui surašomas protokolas ir skiriama maksimali 140 Lt bauda, nes jis jau buvo baustas 2011 m. pabaigoje už tokį patį pažeidimą ir baudos dar nesumokėjęs (vargu ar ir antrą sumokės). Kaip juokaudami sakė policijos pareigūnai, ko gero, jam teks paras atsėdėti. Kitas tuo pačiu metu Pabradėje dirbęs policijos patrulių ekipažas surašė 4 protokolus pėstiesiems, per tą vakarą Pabradės m. surašyti 7 protokolai ir skirtos nemažos baudos pėstiesiems. Sausio mėnesį iš viso surašyta apie 30 protokolų pėstiesiems eismo dalyviams.

Nepamirštas ir prevencinis darbas. Policijos pareigūnai skaito paskaitas mokymo ir globos įstaigose, aiškina, kaip teisingai nešioti atšvaitą, kaip jis padeda tapti matomu tamsoje. Neseniai tokia paskaita buvo skaitoma ir Pabradės socialinės globos namuose, nes šios globos įstaigos gyventojai išeina į miestą ir turi žinoti elementariausius KET reikalavimus.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis