Mes turime 195 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4304
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21646
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65629
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jeigu viduje harmonija – žmogus jaučiasi sveikas

2017 m. gruodžio 2 d., šeštadienis Nr.88 (1717)

Yra nemažai temų, kuriomis Audronė Leleikienė gali kalbėti kompetentingai ir įdomiai. Ji – Rytų technikos masažo specialistė, Bacho žiedų terapijos konsultantė, Lietuvos sergančiųjų hipertenzija asociacijos prezidentė, be to, Lietuvos edukologijos universitete studijuoja psichologiją.

Na, o šįkart susitikime Švenčionių viešosios bibliotekos skaitykloje su visuomene ir bibliotekos darbuotojais buvo pasirinkta Bacho žiedų tema.

Bachas daugeliui žinomas kaip garsus kompozitorius. Tačiau Bacho žiedų terapija – tai Edvardo Bacho sukurta sistema, kurios esmė yra neigiamų emocijų transformavimas į teigiamus jų atitikmenis. Dr. Bacho žiedų terapijos pagrindas yra savęs pažinimas ir savigyda.

E.Bachas (1886-1936) gimė netoli Birmingemo, Anglijoje. Jis studijavo mediciną Londono Universitete ir gavo Visuomenės sveikatos diplomą Kembridže. E.Bachas dirbo Nacionalinėje Blaivybės Ligoninėje ir daugiau kaip dvidešimt metų užsiėmė privačia praktika Londone savo klinikoje. E.Bachas buvo sėkmingas tradicinės medicinos atstovas, kuris gydydamas savo ligonius pastebėjo, kad itin dažnai lemiamas pasveikimo faktorius priklauso nuo ligonio emocinės būsenos, nuo jo charakterio ir požiūrio į pasaulį. Todėl savo gyvenimą paskyrė laukinių augalų tyrimui ir sistemos kūrimui, orientuotai ne į ligos simptomus, bet į tai, kaip sergantysis jaučiasi emociškai ir kas jam yra būdinga. Ilgainiui jis atsisakė tradicinės medicinos taikomo gydymo.

Dr. Edvardo Bacho teigimu, egzistuoja 38 neigiamos bendražmogiškos emocijos, arba būsenos, nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus, rasės ar tautybės, todėl būtent tiek esencijų ir yra. Esencijas sudaro laukinės gėlės ir medžių žiedai. O neigiamos emocijos ir yra didžiausias sveikatos priešas. Kiekvienas galime padėti sau atsikratyti negatyvių emocijų geriau pažinę mus supančius augalus ir jų savybes. Dr. Bachas nuoširdžiai tikėjo, kad liga atsiranda tada, kai išnyksta harmonija tarp kūno ir proto, o ligos simptomai yra išorinė negatyvių emocijų išraiška.

Dr. E. Bachas tyrinėjo augalus ir pastebėjo, kad jie skiriasi savo energetinėmis savybėmis ir daromu poveikiu žmogui. Atrinkęs tuos, kurie savo savybėmis gali pakeisti patiriamą emociją, pritaikė juos negatyvių emocijų gydymui. Vien atpažinti neigiamų emocijų nepakanka, žmogus turėtų ugdyti natūralų gebėjimą jų išvengti. Tą padeda daryti skirtingomis savybėmis pasižymintis augalai ir iš jų išskirtos esencijos. Pavyzdžiui, atsikratyti pykčio ir pavydo padeda bugienis, aukščio ar tamsos baimės – puikūnas, sudaužytai širdžiai paguodos suteikia gluosnis, o išdidumą ir puikybę malšina kvapnioji raistenė. Pasinaudoti teigiamomis šių augalų savybėmis patogiausia vartojant šių augalų koncentratus – esenciją.

Pasak Bacho terapijos specialistų, ši sistema pasižymi paprastumu, kaip ir pati gamta. Išalkai – nusiskini obuolį, ištroškai – išgeri vandens. Jeigu viduje harmonija – žmogus jaučiasi sveikas, yra glaudus ryšys tarp laimės ir sveikatos.

Audronė susirinkusiems trumpai apibūdino kiekvieną dr. Bacho žiedų terapijos augalą. Net ir paskaitos metu kai kurie dalyviai atrado savo problemą. Pasak A.Leleikienės, tai nėra sudėtinga. Dažniausiai žmogus, pasiskaitęs arba paklausęs apie kiekvieną dr. Bacho žiedų terapijos augalą, atranda ir savo problemą. Galima ir pačiam prisirinkti žiedų, tik reikia tą daryti giedrą saulėtą dieną, geriausiai iš ryto. Surinkti žiedai užpilami šaltinio vandeniu, o ištraukai kaip konservantas naudojamas alkoholis. Tačiau Bacho žiedų tinktūros geriama vos po kelis lašiukus, tai alkoholio poveikio nejaučiama, o tiems kurie absoliučiai negali vartoti nė lašo alkoholio specialistas gali parinkti kitu būdu pagamintas ištraukas.

Šios esencijos veikia švelniai, nesukelia pripratimo ir šalutinio poveikio, nes veikia emociniame, o ne fiziniame lygmenyje. Tinka suaugusiems, vaikams, gyvūnams ir augalams.

Tą jaukią pavakarę susirinkusieji Švenčionių viešosios bibliotekos skaitykloje taip pat galėjo išbandyti Bacho žiedų esencijų poveikį, asmeniškai pasitarti su Audrone dėl vienokių ar kitokių vyraujančių emocijų ar patiriamų problemų. Informacijos ir peno apmąstymams buvo daug, ypač tiems, kurie pirmą kartą išgirdo apie Bacho žiedų terapiją ar išbandė jos poveikį asmeniškai. Todėl planuojama su A.Leleikiene susitikti dar kartą ir dėl šios, ir dėl kitų nemažiau aktualių temų. O šį kartą viešniabuvo apdovanota gėlėmis ir Algio Jakšto poezijos knyga.

Irena POŽĖLIENĖ