Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3195
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19396
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95426
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jubiliejinis „Juoko sūkurys“ žiūrovus kvies gruodžio pradžioje

2017 m. lapkričio 22 d., trečiadienis Nr.85 (1714)

Gruodžio 2 d., šeštadienį, Švenčionėlių kultūros centre vyks tradicinis renginys – mėgėjų teatrų festivalis „Juoko sūkurys“. Šiemet tai – projektinis renginys, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto vadovė – Daiva Pošiūnienė. Su kai kuriomis pertraukomis beveik kasmet vykdavęs festivalis šiemet bus rengiamas 20-ąjį kartą.

Pirmoji mėgėjų teatrų šventė „Juoko sūkurys“ įvyko 1996 m. Pasak D.Pošiūnienės, per visą festivalio gyvavimo laikotarpį Švenčionėlių kultūros centro scenoje buvo parodyta apie 130 svečių ir šeimininkų spektaklių ir 30 humoro grupių pasirodymų. Spektaklius rodė 34 Lietuvos teatrai. Spektaklius matė per 7000 žiūrovų.

Nuo 2007 m. „Juoko sūkurys“ tapo tarptautiniu festivaliu, todėl švenčionėliškiai ir miestelio svečiai susipažino su kaimyninių šalių mėgėjų teatrų pastatymais. Buvo parodyti 8 spektakliai lenkų ir latvių kalbomis.

Per daugiau kaip dvi dešimtis „Juoko sūkurio“ gyvavimo metų susiklostė ir daug gražių tradicijų, atsirado nuolatinių dalyvių. Festivalio iniciatorės Daivos Pošiūnienės duomenimis, daugiausiai Švenčionėlių kultūros centre pasirodė Trakų karališkasis rūmų teatras, Vilniaus „Senjorų“ teatras, Anykščių r. Viešintų klojimo teatras. Daugiausia čia buvo parodyta spektaklių apie meilę: R.Toma „Aštuonios mylinčios moterys“, J.Žemaitė „Trys mylimos“, G.Mareckaitė „ Penkios mylimos arba Kaip rasti šeimos laimę“, P.Gripan „Aksamitka velnio dukra arba Įsimylėjęs pajacas“ (lenkų kalba), muzikinė komedija „Pavasario piršlybos“.

Daugiausiai Švenčionėlių kultūros centro scenoje programas rodė šios humoro grupės: Švenčionių r. žmonių su negalia draugijos humoro grupė „Kastylis“, Švenčionėlių KC humoro grupė „Bobų šou“, Kaišiadorių KC humoro grupė „Vilties žibintas“.

Šių metų 20-ajame tarptautiniame festivalyje žiūrovų taip pat laukia daug smagių akimirkų, juoko, ašarų, meilės, praeities ir dabarties aktualijų. Scenoje pasirodys ir nuolatiniams žiūrovams gerai žinomi kolektyvai, ir dar nematyti. Taigi advento išvakares galima turiningai ir linksmai praleisti Švenčionėlių kultūros centre ir susipažinti su kaimyninių rajonų ir Latvijos respublikos mėgėjų teatrų kolektyvais. Gaila, bet šiųmetiniame „Juoko sūkuryje“ nebus šeimininkų spektaklio...

Na, o iš svečių tikrai galima žiūrėti kiekvieną ir mėgautis.

Pradės festivalį 11.10 val. Vilniaus KC senjorų teatras A.Griciaus komedija „Palanga“. Spektaklis apie prieškario Kauno ponų gyvenimo būdą Palangos kurorte. Lengvai pasišaipoma iš ponų, vadinančių save šviesuomene, lėbavimus ir flirtus, išjuokiami ponų išsilavinimo ir mokslo žinių trūkumai. Daug temų aktualios ir šiais laikais. Režisierė Nijolė Baužytė.

Nuo 13.40 val. kvies Anykščių KC teatras su S.Mrožeko drama „Emigrantai“. Bene kiekvienoje Lietuvos šeimoje arba giminėje yra emigrantų. Taigi ši tema daugeliui aktuali, o kai kam ir skausminga. Anykštėnų „Emigrantai“ – tai pasakojimas apie du žmones, atsitiktinai susitikusius užsienyje. Dramos herojai neturi vardų, yra personažas AA – intelektualas, galbūt pabėgęs politinis veikėjas, jis į viską žiūri filosofo akimis, tyrinėja, analizuoja it dvasios anatomas. Kitas herojus XX – darbininkas, turi rankas ir didelį norą gyventi, sugrįžti į namus, išlaikyti šeimą, kuri jo laukia. Abu herojai gyvena baisiomis sąlygomis ir nenori išeiti į viešumą – tik krauna, ką uždirba. Jie nori iš naujo pradėti gyvenimą. Jiedu nepritampa svetur, iš svetimos šalies bando sugrįžti tik mintimis ir tai yra skaudžiausia. Dramos pabaigoje intelektualas pasako kalbą, apie gyvenimo prasmę, tačiau darbininkas jo neklauso – miega. Kas bus toliau? Tegul atsakymas į šitą klausimą nebus atsakytas... kol kas. Režisierius Jonas Buziliauskas.

Nuo 15.00 val. Švenčionėliuose svečiuosis Utenos KC Leliūnų sk. teatras „Le Liūnė“ su J.Šarkausko komedija „Koldūnai“. Čia personažai įsivelia į gyvenimiškas situacijas. Kiekvienas iš mūsų tikriausiai į panašias situacijas esame paklivę ne kartą. Vacys ir Margarita eilinė, niekuo neišsiskirianti šeima. Gyvenanti niekuo neišsiskiriantį gyvenimą. Tačiau kasdienė rutina taip įtraukia, kad kartais norisi tiesiog ramiai atsisėsti prieš televizorių ir su kaimynu pažiūrėti futbolą. Bet ne viskas taip paprasta, kai gyveni su kaprizinga žmona, kuri taip pat turi savo poreikių ir svajonių. Ir kai jau atrodo, kad viskas vienaip ar kitaip išsisprendžia, būtinai viską turi sugadint uošvienė. Ji mat nori tekėti. Gal ir nieko keisto nebūtų, jei ne vos per pusę jaunesnis išrinktasis. Tai sujaukia šeimos gyvenimą, bet, pasirodo, kad šuo pakastas visai ne čia... Režisierius Šarūnas Kunickas.

16.10 val. festivalio dalyvių pasirodymus tęs Skapiškio KC teatras „Stebulė“, kuris parodys K.Čiplio-Vijūno komediją „Bobutės susipyko“. Linksmame spektaklyje pajuokiamas senasis kaimas, moterų santykiai jame. Pasakojama, kaip paprasčiausios apkalbos gali sugadinti santykius tarp kaimynių, kadaise buvusių gerų draugių. Režisierė Vita Vadoklytė.

Pavakarę, nuo 17.20 val. Visagino kūrybos namų teatro studija „Gyvenimas gražus!“ parodys M.Savažono melodramatiška komedija „Čiao“. Šioje prancūzų rašytojo bei dramaturgo pjesėje nusikeliama į praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio Prancūziją. Veiksmas vyksta Paryžiuje. Pjesėje gvildenamos amžinos temos – čia kalbama apie meilę ir pasiaukojimą, moralę ir turtą, dorą bei sąžinę. Scenoje matysime dviejų dienų įvykius, kurie rutuliojasi susidūrus turtingo pramonininko Žeromo Kufiselio ir doro tarnautojo Antuano Martine šeimų interesams. O pagrindiniai vaidmenys, žinoma, tenka jų atžaloms – viskuo aprūpintai, bet tikro dėmesio ir meilės stokojančiai Sofi bei laisvamaniškam geraširdžiui gatvės muzikantui Vensanui. Jie nuoširdžiai pamilsta vienas kitą. Tiesą sakant, tokios istorijos kasdien vyksta aplink mus. Jos žavios ir nepakartojamos, kaip ir pats gyvenimas!

Tarptautinio mėgėjų teatrų festivalio „Juoko sūkurys“ programą vainikuos 19.00 val. Latvijos Respublikos Gulbenės liaudies teatro muzikinė pasaka – L.Purs „Katės malūnas“. Muzikinė pasaka tinka ir vaikams, ir suaugusiems. Joje dalyvauja net 35 aktoriai. Graži muzika, gražūs kostiumai ir nuoširdi istorija. Net ir nemokant latvių kalbos, spektaklis tikrai bus suprantamas visiems.

Taigi tikrai nesuklys tie, kurie gruodžio 2 d., šeštadienį, paskirs teatrams. Renginys nemokamas, tad galima įsitaisyti nuo pat ryto ir mėgautis. Diena neprailgs, nes tarp spektaklių bus ir pertraukėlės, kurių metu kultūros centre tik renginio dieną veiksiančioje kavinėje bus galima ir užkąsti, ir atsigaivinti, ir kava pasimėgauti.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis