Mes turime 291 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5648
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24192
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71518
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Baigtas „Labanoro kulto pastatų ansamblio aplinkos sutvarkymo“ projektas

2012 m. sausio 28 d., šeštadienis Nr.8 (1151)

Yra tokia arabų patarlė: „Dievas su tais, kurie kantriai siekia tikslo“. Šios patarlės mintis labai tinka Labanoro krašto žmonėms, kurie sugebėjo ne tik per rekordiškai trumpą laiką pastatyti naują bažnyčią, kuri buvo pašventinta 2011 m. rugsėjo 10 d., nepraėjus nė porai metų po lemtingojo 2009-ųjų gruodžio 21-osios gaisro, bet ir sėkmingai užbaigė projektą „Labanoro kulto pastatų aplinkos sutvarkymas“. Projektą vykdė Labanoro Švč. Mergelės Marijos parapija, o finansavo VVG „Švenčionių partnerystė“ projekto LEADER lėšomis. Projektui vykdyti buvo skirta solidi 509 372 Lt suma, o įskaičiavus bendruomenės nepiniginį įnašą savanorišku darbu ir intelektualine veikla, projekto vertė buvo 56

5 969 Lt.

Prisimenu, 2011 m. liepos 5 d. pasirašant projekto sutartį VVG „Švenčionių partnerystė“ pirmininkė Birutė Borovikienė sakė tikinti, kad šis projektas bus sėkmingai įvykdytas, nes Labanore yra du veiklūs ir atsakingai dirbantys žmonės: Labanoro seniūnas Vincas Jusys ir parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas, su kuriuo ir kalbėjausi apie sėkmingai užbaigtą projektą „Labanoro kulto pastatų ansamblio aplinkos sutvarkymas“.

- Gyvenime reikia turėti viziją, galvoti apie perspektyvą, tada ir Dievo pagalbos sulauksi, - pradėdamas mūsų pokalbį sakė Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas. – Kai po gaisro pradėjome projektuoti naują bažnyčią, buvo paruoštas ir aplinkos sutvarkymo projektas, kuris mums pasitarnavo teikiant paraišką paramai iš LEADER gauti. Kaip sakoma, Dievas duoda bėdą, bet duoda ir rodą, taip ir šiuo atveju buvo. Turėjome paruoštą projektą, tai ir lėmė mūsų sėkmingą dalyvavimą konkurse LEADER paramai gauti. Ir nors galima juokaujant pasakyti, kad tie pinigai aplinkai sutvarkyti iš dangaus nukrito, nes artimiausiu metu mes tikrai nebūtume galėję gauti tiek pinigų aplinkai sutvarkyti. Reikia pabrėžti tą faktą, kad viskas daroma visuomenės reikmėms, nes kai sutvarkėme viską, tai atsirado ir takeliai iškloti trinkelėmis, padaryti įvažiavimai žmonėms su negalia, sutvarkyta automobilių stovėjimo aikštelė, bažnyčios apšvietimas. Sutvarkius aplinką, bažnyčia tapo dar gražesnė, išraiškingesnė.

- Kas vykdė darbus?

- Mums ir čia pasisekė, nes projektą „Labanoro kulto pastatų ansamblio aplinkos sutvarkymas“ vykdė bažnyčią stačiusi UAB „Vidista“. Mes puikiai sutarėme statant bažnyčią, nekilo problemų ir vykdant projektą. Statybininkams, kaip ir mums, buvo garbės reikalas nesugadinti bendro vaizdo, o kai dirba savo srities profesionalai, tai ir rezultatas yra. Juk baigus pirmą bažnyčios statybos etapą norėjosi turėti ir gražią aplinką. LEADER programos paramos dėka mes tą pasidarėme. Argi tai ne stebuklas, kai svajonės tampa realybe. Kai susitvarkė aplinka, pasimatė tikrasis naujos bažnyčios grožis, o kai prieš Kalėdas įjungėme bažnyčios apšvietimą, žmonės stovėjo iš nuostabos netekę žado. Vardan tokių akimirkų verta gyventi, dirbti, siekti užsibrėžto tikslo, - apie projekto vykdymą kalba Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas.

- Bet dalį projekte numatytų darbų teko atlikti patiems, tuo prisidedant prie projekto.

- Taip, iš tiesų. Į projektą įėjo mūsų nepiniginis įnašas, savo dalį mes įnešėme kruopščiu darbu. Darėme talkas, kurių metu lyginome žemes, rinkome akmenis, tvarkėme šiukšles, vienu žodžiu – kiek galėjom, tiek padėjom. Tie, kas negalėjo dirbti, prisidėjo malda. Ir sudėjus į vieną visumą VVG „Švenčionių partnerystė“ vykdomo projekto LEADER finansinę paramą, UAB „Vidista“ darbą, mūsų įnašą darbu talkų metu, gauname gražų rezultatą. Projektas „Labanoro kulto pastatų ansamblio aplinkos sutvarkymas“ baigtas laiku, o mūsų Labanoro Švč. Mergelės Marijos trečioji bažnyčia tapo dar gražesnė, o taip sutvarkytos aplinkos, manau, mums pavydės ne vienos parapijos žmonės. Dabar lieka tik tausoti tai, ką jau turime, ir, žinoma, toliau puošti aplinką, - baigdamas mūsų pokalbį sako Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas.

Algis JAKŠTAS