Mes turime 328 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4826
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15013
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91043
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Smagu, kai turi daug draugų

2017 m. lapkričio 11 d., šeštadienis Nr.82(1711)

Manau, nieks nepaneigs prielaidos, kad turėti daug draugų – puiku, o kad liaudies šokių festivalis „Draugai draugams“ turi daug draugų, ir pats įsitikinau, kai prieš festivalio pradžią Jolanta Razmienė, kurios dėka šis festivalis prieš daugiau nei dešimt metų atkeliavo į Švenčionių rajoną, bandė visus festivalio dalyvius surikiuoti scenoje. Nors Švenčionių kultūros centro scena – didelė, bet sutalpinti virš 500 dalyvių buvo sunkoka.

Iš kurgi į šių metų liaudies šokių festivalį suvažiavo svečiai? Pradėsiu nuo užsieniečių – Latvijos Daugpilio miesto gimnazijos šokių kolektyvas „Leili“, vadovė Aija Daugelė. O dabar apie kolektyvus iš Lietuvos. Iš kaimyninio Utenos rajono atvažiavo Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansamblis „Vieversa“, vadovė Roberta Macelienė. net du kolektyvai atvažiavo iš Panevėžio, tai „Vilties“ progimnazijos dainų ir šokių ansamblis „Viltis“, vadovai Rita ir Ričardas Bankauskai, ir tų pačių vadovų vadovaujamas Panevėžio muzikos mokyklos dainų ir šokių ansamblis „Pynimėlis“. Iš Šiaulių atvažiavo Šiaulių Jovaro progimnazijos tautinių šokių ansamblis „Šėltinis“, vadovai Violeta ir Romualdas Laugaliai. Iš Švenčionėlių atvyko Švenčionėlių progimnazijos tautinių šokių kolektyvas „Lašas“, vadovė Jekaterina Matulevičienė. Iš kaimyninio Vilniaus rajono – Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos kolektyvas „Perla“, vadovas German Komarovski. O koks festivalis „Draugai draugams“ gali būti be šeimininkų, kuriems šį kartą atstovavo du Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos kolektyvai, tai šiuolaikinių šokių kolektyvas „Erdvė“, vadovė Renata Grigianecienė, ir dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitukas“, vadovė Jolanta Razmienė.

Pagrindiniai festivalio organizatoriai – Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykla ir Švenčionių miesto kultūros centras. Festivalį parėmė Švenčionių miesto seniūnė Ina Sinienė ir gėlių salono „Ievos pievos“ savininkė Ieva Navikienė.

Festivalio koncertinę programą pradėjo šeimininkai – Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos kolektyvai. Pirmasis pasirodė šiuolaikinių šokių kolektyvas „Erdvė“, o po jo smagiu liaudišku šokiu pasirodė ir „Aukštaitukas“. Po šių dviejų pasirodymų buvo įteikti Švietimo ir kultūros skyriaus padėkos raštai ir mero gėlės vadovams, o po trumpų sveikinimų inkliuzo prasidėjo pats įdomumas – kolektyvų pasirodymai. Žinoma, gaila, kad smagaus jaunimo pasirodymo pasižiūrėti atėjo mažai pašaliečių, bet iš kitos pusės, gal ir gerai, nes ir taip festivalio dalyviai vos vos į salę sutilpo. Be to, pasižiūrėti, kaip šoka tavo bendraamžiai kartais irgi reikia...

O ką parašyti apie šokius? Juos reikia žiūrėti ir tik tada gali gėrėtis scenoje šokančių meistriškumu, o parašymas... tai tik žodžiai. Ir baigdamas norėčiau parašyti, kad širdis džiaugėsi matant tiek jaunų šokėjų, puoselėjančių per visas okupacijas išgyvenusius liaudies šokius, kuriuose užkoduota mūsų tautos patirtis.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis