Mes turime 371 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3309
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19510
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95540
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ne tik koncertas, bet ir pamoka

2017 m. lapkričio 4 d., šeštadienis Nr.80(1709)

Klausydamiesi muzikos retai susimąstome apie instrumentus, kuriais groja muzikantai. Kaip ir kada atsirado šiuolaikinių muzikos instrumentų prototipai? O štai po Kristupo medinių pučiamųjų instrumentų kvinteto koncerto „Žėrintys medinukai“ Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“ žiūrovai apie koncerte naudotus instrumentus sužinojo labai daug, nes kiekvienas muzikantas papasakojo instrumento, kuriuo groja, atsiradimo istoriją. Seniausias instrumentas, skambėjęs koncerte, - fleita. Žinoma, senovėje tie instrumentai buvo visai kitokie, atsirado jie iš jūros kriauklių, nendrių, ragų. Pučiamųjų instrumentų pagalba senovėje buvo ir informacija perduodama. Kasinėjimų metu archeologai randa nemažai pučiamųjų instrumentų prototipų. Štai pagal tuos radinius galima spręsti, kad šiuolaikinės fleitos prototipų amžius virš 30 tūkst. metų. Gražus amželis. Apie fleitą papasakojo Giedrius Gelgotas, kuris sakė, kad ilgą laiką buvusios mediniais instrumentais prieš trejetą šimtų metų įgavo kitą išvaizdą ir dabar populiariausios sidabrinės fleitos. Fleitų yra 12 įvairių rūšių, ir didelių, ir mažų. Giedrius Gelgotas taip pat pademonstravo kaip skamba didžioji ir mažoji fleitos.

Ugnius Dičiūnas papasakojo apie obojų. Obojus gaminamas iš afrikinio juodmedžio. Apie išvaizda artimą obojui instrumentą – klarnetą – papasakojo Andrius Žiūra. Klarnetas atsirado maždaug prieš 300 metų. Klarnetui giminingi instrumentai yra saksofonas ir birbynė. Pats ilgiausias koncerto metu skambėjęs instrumentas – fagotas. Apie jį papasakojo Andrius Puplauskis. Fagotas gaminamas iš klevo, gamybos procesas sudėtingas ir ilgas. Sakoma, kad tėvas pasodindavo medžius, sūnus prižiūrėdavo, o anūkas jau iš tų medžių medienos gamindavo instrumentus. Taip iš kartos į kartą buvo ne tik fagotų gamybos paslaptys perduodamos, bet ir medžių auginimas. Visas medienos paruošimas užtrukdavo apie 50 metų. Fagotas, tikriau jo prototipas, atsirado maždaug prieš 500 metų. Kažkada jis buvo 3 metrų ilgio, o šiuolaikiniai yra gerokai trumpesni ir išrenkami.

Apie prie medinukų nepriklausančios, bet puikiai derančios prie jų valtornos istoriją papasakojo Paulius Lukauskas. Valtorna dėl savo tembrinio garso tinka tiek su mediniais, tiek su variniais pučiamaisiais. Beje, Lietuvos pašto emblemoje puikuojasi valtorna. Senovėje šis instrumentas buvo naudojamas kaip signalinis.

Medinių pučiamųjų instrumentų aukso amžiumi laikomas 20 a., bet ir 21 a. jie gana populiarūs. Kompozitoriai mielai rašo šiems instrumentams kūrinius. Koncerte „Žėrintys medinukai“ skambėjo ne tik užsienio kompozitorių, bet ir Giedriaus Kuprevičiaus kūriniai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis