Mes turime 274 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:335
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16536
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92566
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėliuose vaikas susirgo meningokokine infekcija

2017 m. spalio 28 d., šeštadienis Nr.79(1708)

Susirgo trečiokas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė informavo, kad spalio 24 d., antradienį, buvo gautas pranešimas iš Santaros klinikų Vaikų ligoninės apie įtariamą švenčionėliškio susirgimą meningokokine infekcija. Kitą dieną diagnozė jau buvo patvirtinta laboratoriniu tyrimu – buvo nustatyta ūminė meningokokemija.

Devynerių metų berniukas – Švenčionėlių progimnazijos trečiokas. Spalio 23 d., pirmadienį, jis dar buvo mokykloje, tačiau vakare pasijuto blogai: skundėsi stipriu galvos skausmu, pakilo temperatūra. Tėvai pirmą valandą nakties išsikvietė greitąją pagalbą ir vaikas buvo išvežtas į Švenčionių rajono ligoninę, o ryte – į Vilnių.

 

Rekomendacijos mokyklai ir tėvams

Visuomenės sveikatos centro specialistai, gavę diagnozę patvirtinantį pranešimą, susisiekė su mokykla ir pateikė rekomendacijas, kokių profilaktikos priemonių imtis. Buvo nustatyti visi asmenys, kontaktavę su vaiku, jie buvo nusiųsti profilaktinei gydytojo apžiūrai, tėvams nurodyta 10 dienų atidžiai stebėti savo vaikų sveikatą. 30 asmenų buvo paskirta antibiotikų profilaktika – 22 bendraklasiai ir mokytoja, taip pat trys šeimos nariai (berniukas dar turi tą pačią mokyklą lankančią sesutę) ir keturi Švenčionių rajono ligoninės darbuotojai. Medikų žiniomis, vaikas sveiksta, o naujų ligos atvejų nėra.

Prieš keletą metų Švenčionėliuose nuo meningokoko yra mirusi mergaitė.

Mokyklos patalpos valomos ir vėdinamos Švenčionėlių progimnazijos tinklalapyje yra pranešimas: „Mūsų progimnazijoje fiksuotas meningokokinės infekcijos atvejis. Šios infekcijos atveju taikomos profilaktinės priemonės. Prašytume Jūsų atidžiau stebėti savo vaikų sveikatą ir atsakingai reaguoti į kiekvieną negalavimą.“ Mokykla yra intensyviau nei paprastai valoma, patalpos vėdinamos. Pasak visuomenės sveikatos specialistų, tai vienintelė ir pakankama patalpų profilaktikos priemonė, kadangi meningokokas labai neatsparus aplinkos sąlygoms.

 

Ligos profilaktika

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai įspėja, kad laiku nediagnozuota meningokokinė infekcija tampa pavojinga gyvybei. Siekiant užkirsti kelią meningokokinei infekcijai labai svarbu dažnai plautis rankas, nešvariomis neliesti veido (ypač akių ir burnos, nosies). Kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę, reguliariai vėdinti ir valyti patalpas. Taip pat labai svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens bendravimą su sveikais asmenimis, o įtarus, kad kontaktas vis dėlto įvyko, kreiptis į šeimos gydytoją. Nuo meningokokinės infekcijos taip pat apsaugo skiepai, kurie kol kas Lietuvoje nėra kompensuojami, bet nuo kitų metų liepos mėnesio planuojama nemokamai skiepyti vaikus iki 4 metų.

 

Pradžia – tarsi peršalimas

ULAC primena, kad ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant situacija sunkėja – išryškėja odos bėrimas. Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Mūsų inf.

 
Reklaminis skydelis