Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:241
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25371
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72697
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Smagi Baltarusių dainos šventė

2017 m. spalio 18 d., trečiadienis Nr.76(1705)

Spalio 7 dieną teko pabuvoti smagioje Baltarusių dainos šventėje. Šiemet 21-ąjį kartą Lietuvoje rengiama šventė Švenčionyse buvo surengta antrą kartą. Suvažiavo į šventę kolektyvai iš Vilniaus, Šalčininkų, Visagino, Klaipėdos, iš Latvijos Daugpilio miesto ir iš Baltarusijos Ašmianos. Kaip bebūtų gaila, bet nebuvo Švenčionių rajono atstovų, nors baltarusių tautybės žmonių Švenčionių rajone gyvena ne tiek ir mažai. Bet yra kaip yra, ir neverta dėl to aimanuoti. Dar vienas pastebėjimas – kolektyvuose buvo labai mažai jaunimo.

Bet grįžkime į tikrai smagią šventę, į kurią atvažiavo ir nemažas būrys garbingų svečių: festivalio organizatorė, Lietuvos baltarusių visuomeninių organizacijų susivienijimo prezidentė Larisa Sliesareva, Tautinių mažumų departamento prie LR Vyriausybės Ryšių su tautinėmis bendrijomis skyriaus vedėja Rasa Paliukienė ir vyriausioji specialistė Aušra Šokaitienė, Baltarusijos Respublikos ambasados Lietuvoje ministrė patarėja Liudmila Tatarinovič ir patarėja diasporos klausimais Olga Dašinevič, Švenčionių r. tarybos narė Jolanta Jurkuvėnienė, Švenčionių seniūnė Ina Sinienė ir, ko gero, patys laukiamiausi svečiai – gana gausiai susirinkę žiūrovai.

Sakoma, kad dainos – tai tautos siela. Baltarusiškos dainos būna ir liūdnos, ir linksmos, bet visada turi tą slavišką skambesį, tą sunkiai žodžiais nusakomą tyrumą ir atvirumą.

- Aš džiaugiuosi jus, gerbiamieji, matydama šiandien šioje jaukioje salėje, šiame nuostabiame festivalyje. Tikiuosi, kad dainos, kurios skambės šiandieną, jums patiks, ir jūs visi iš Švenčionių kultūros centro išeisite laimingi ir patenkinti, - pradėdama festivalį į dalyvius ir susirinkusius kreipėsi festivalio organizatorė, Lietuvos baltarusių visuomeninių organizacijų susivienijimo prezidentė Larisa Sliesareva. Žinoma, kaip ir kiekvienoje šventėje, buvo ir daugiau sveikinimų bei palinkėjimų, o koncertinę festivalio programą pradėjo vokalinis ansamblis „Siabrina“ iš Vilniaus. Daug aplodismentų sulaukė iš Daugpilio (Latvija) atvykęs Baltarusijos rašytojų sąjungos narys poetas Stanislav Volodzka. Šio poeto eilėmis sukurtas ne tik Lietuvos baltarusių visuomeninių organizacijų susivienijimo himnas „Baltarusių namai“, bet festivalio metu skambėjo ir daugiau šio poeto žodžiais parašytų dainų. Ir nors ne visus žodžius supratau, kai poetas skaitė savo eiles, bet esmė, kaip dabar mėgstama sakyti, „kabino iki sielos gelmių“. Argi gali nejaudinti žodžiai apie gimtinę, kurios niekas negali pakeisti, kurios mes nepamirštame.

Negailėjo žiūrovai aplodismentų ir ansambliui „Ranica“ iš Šalčininkų. Kiekvienas kolektyvas į Baltarusių dainos festivalio pynę įpynė savo dainas, melodijas. Savitai skambėjo ir ansamblių iš Visagino „Suzorije“ ir „Svitanok“ pasirodymas. Gražiai skambėjo ansamblių „Kupalinka“ iš Klaipėdos ir Daugpilio pasirodymų metu atliktos dainos, o vainikavo Baltarusių dainos festivalį „Švenčionys 2017“ liaudies dainų ansamblio „Žytnica“ iš Baltarusijos Ašmianos miesto pasirodymas.

Pasibaigus koncertinei programai buvo ir padėkos, ir apdovanojimai. Padėkos raštai buvo skirti ir Švenčionių rajono baltarusių bendrijos pirmininkei Ninai Susvilo ir pavaduotojai Marijai Rabovič.

Tiek trumpai apie puikų festivalį, kai klausaisi dainų ir nepajunti, kaip pralekia pora valandų, o tai, ko gero, geriausias lakmuso popierėlis...

Ačiū už gražią Baltarusių dainos šventę jos rengėjams ir dalyviams, suvažiavusiems į Švenčionis ir padovanojusiems gražią dainos šventę.

Algis JAKŠTAS