Mes turime 217 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1187
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15186
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62512
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rinkime 2017 metų Lietuvos medį!

2017 m. spalio 14 d., šeštadienis Nr.75(1704)

Šie metai jau antrieji, kuomet rengiami Lietuvos metų medžio rinkimai. Lietuvos metų medžio atrankos konkurso tikslas – ne tik išrinkti Metų medį, kuris atstovaus mūsų šaliai Europos metų medžio konkurse, bet ir pagerbti kitus vertingiausius šalies medžius, skleisti informaciją apie juos kaip regiono savitumo ir patrauklumo dėmenis.

Rinkimuose dalyvauja 12 augalų, atrinktų iš 49 paraiškų. Tai Adamavo ąžuolas, Buivydo ąžuolas, Elmės šešiakamienis ąžuolas, Grybiškių ąžuolas, Gudlaukio ąžuolas. Dalyvauti konkurse taip pat atrinkti Papilės penkiolikakamienė ir Meškėnų liepos, Veisiejų ir Raganos uosiai,  Raganų eglė, Medaus obelis ir Aukštadvario kaštonas. Kiekvienas pilietis gali pasirinkti ne daugiau kaip 1 (vieną) labiausiai patikusį medį ir už jį balsuoti elektroninėje erdvėje, naudodamasis kompiuterio (IP) adresu svetainėje www.arboristai.lt.

Galime pasidžiaugti, kad šiemet į pretendentus tapti Lietuvos medžiu atrinktas ir Švenčionių rajone augantis Adamavo ąžuolas. Ąžuolas auga pievoje, atviroje erdvėje, prie tvenkinio. Šis ąžuolas yra įspūdingas, išskirtinis savo dydžiu ir be galo vertingas senas medis. 1999 metais jis paskelbtas respublikinės reikšmės saugomu gamtos paveldo objektu – medžio genetika, augavietės sąlygos ir žmogaus elgesys lėmė, kad dabar šis ąžuolas yra šimtmečius skaičiuojantis medis milžinas. Jo kamiene yra drevė, į išorę atsiverianti keturiomis angomis, o pietrytine kamieno puse nuo lajos žemyn leidžiasi didelė žaibo palikta žymė. Kelios apatinės kamieninės šakos yra išdžiūvusios, bet apmirusios šakos ir negyva mediena – tai neatskiriama medžio sąsaja su branda. Manoma, kad medžiui yra apie 600 metų. Jokamieno apimtis 1,3 m aukštyje – 715 cm., aukš­tis  - 26 m., lajos projekcija – 21 m.

Balsuokime už šį gražuolį!

http://www.arboristai.lt/439-lietuvos-medzio-rinkimai-2017/1434-adamavo-azuolas

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos informacija