Mes turime 370 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4702
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20903
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96933
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rudens lygiadienis – Baltų vienybės diena ant Ladakalnio

2017 m. spalio 4 d., trečiadienis Nr.72(1701)

Rugsėjo 22 d., per rudens lygiadienį, švenčiama ir Baltų vienybės diena. Baldų vienybės dienos paminėjimas – tai savotiška dovana mūsų protėviams šiuose kraštuose, šiose žemėse apsigyvenusiems prieš tūkstančius metų. Apie jų gyvenimą, buitį ir būtį byloja tik archeologų iškasti radiniai. Raštija į mūsų kraštus atėjo gana vėlai. Net Lietuvos vardas prieš tūkstantį metų paminėtas ne mūsų metraštininkų, o kitataučių kronikininkų iš dabar vadinamos Vakarų Europos. Beje, ir bendrą mūsų protėvių genčių pavadinimą baltai kaip mokslinį terminą XIX a. viduryje pateikė mokslininkas G.Neselmanas. Vardą, matyt, lėmė mūsų protėvių gyvenamosios teritorijos geografinė padėtis prie Baltijos jūros.

2017-ieji Lietuvoje minimi kaip Piliakalnių metai. Piliakalnių Lietuvoje daug, daug jų yra ir Nalšios žemėje, į kurios teritoriją kitados įėjo ir dabartinės Švenčionių ir Ignalinos r. teritorijos. Gal todėl Ignalinos viešajai bibliotekai vykdant projektą „Piliakalnių istorija žadina vaizduotę“ buvo aplankytas Švenčionių r. esantis Kačėniškės piliakalnis, pasivaikščiota po Šventos mitologinį taką. Baigiamasis projekto pristatymas rugsėjo 22d. vyko ant legendomis apipinto Ladakalnio. Sunku pasakyti, iš ko kilęs šis pavadinimas. Legendose kalbama apie gyvybės deivę Ladą, jos meilę... Kas žino, gal taip ir buvo, kai ant Ladakalnio kūrenama šventoji ugnis buvo matoma ne tik ant šalimais esančio Ginučių piliakalnio įsikūrusioje pilyje, kuri, kaip manoma, čia stovėjo nuo IX amžiaus iki 1433 m., kai ją sudegino Livonijos ordinas.

Bet grįžkime į mūsų dienas, į šių metų rugsėjo 22 d. Ant Ladakalnio gausiai susirinkę žmonės ne tik klausėsi projekto „Piliakalnių istorija žadina vaizduotę“ vadovės Laimos Andrijauskienės pasakojimo apie aplankytus piliakalnius, kitus Piliakalnių metams skirtus prasmingus renginius. Aktyviausiems šio projekto dalyviams Ignalinos viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė įteikė dovanas. Dovanas už bendradarbiavimą gavo ir Kaltanėnų UTC direktorius Kęstutis Lisauskas bei Sirvėtos regioninio parko kolektyvas. Gražiai skambėjo Ignalinos krašto folkloro ansamblio „Čiulbutė“ atliekamos senosios giesmės, o baigėsi Baltų vienybės dienai skirtas vakaras ugnies šou, kurį parodė grupė IGNI.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis