Mes turime 326 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4809
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23353
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70679
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Įkandin Ignalinai, ir Švenčionių rajono savivaldybė paskelbė ekstremalų įvykį

2017 m. rugsėjo 20 d., trečiadienis Nr.68(1697)

Kaip jau rašėme, rugsėjo 6 d. Ignalinos rajono savivaldybė, norėdama pagelbėti savo žemdirbiams, dėl didelio kritulių kiekio paskelbė ekstremalų įvykį. Po savaitės, rugsėjo 13 d., sukruto ir Švenčionių savivaldybė. Surengė  ekstremalių situacijų komisijos posėdį, kuriame taip pat paskelbė ekstremalų įvykį.

Švenčionių rajone pasėta javų 19786 ha. Iš jų grikių – 3233 ha, žirnių – 2156 ha, pupų – 1027 ha. 2017 m. rugsėjo 13 d. grikių nukulta tik 30 ha, žirnių – 446 ha, pupos nekultos. Vidutiniškai rajone nuimta derliaus apie 45 procentus visų pasėlių, o Adutiškio seniūnijoje nuimta tik 8 proc. Liūtys sustabdė ne tik javapjūtę, bet ir žiemkenčių sėją. Esant šlapiai dirvai ūkininkai negali įdirbti pūdymų, pasėti žiemkenčių, iš pievų negali išvežti šieno.

Ūkininkai, laiku pranešę Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) apie nuo pareiškėjo valios nepriklausančias aplinkybes, dėl kurių negali įvykdyti prisiimtų įsipareigojimų, ir pateikę minėtas aplinkybes įrodančius dokumentus, galės išvengti sankcijų.

Reikia pateikti laisvos formos paaiškinimą, kuriame išdėstoma, kokio reikalavimo/įsipareigojimo ir dėl kokių priežasčių nesilaikoma, taip pat tas priežastis įrodančius dokumentus t. y. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos pažymą apie hidrometeorologines sąlygas bei pažymą dėl pasėlių/laukų būklės po stichinio kritulių kiekio iš savivaldybės/seniūnijos.

Rajono ūkininkai dėl Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos pažymos apie hidrometeorologines sąlygas ir kitų klausimų, susijusių su prisiimtų įsipareigojimų nevykdymu, gali kreiptis į Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrių.

Mūsų inf.