Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:321
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25451
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72777
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Bruknės

2017 m. rugsėjo 20 d., trečiadienis Nr.68(1697)

Šiemet mūsų miškuose gausiai užderėjo bruknių. Dabar jos ypač prinokusios ir labai skanios, tad kol jų visiškai nesuplūkė lietus, galima dar suspėti prisirinkti šių vertingų uogų, kurie to nepadarė.

Bruknėse gausu organinių rūgščių, pektinų, raugų, vitamino C, mineralinių medžiagų – fosforo, kalio, kalcio, geležies, mangano, magnio.

Gydyti vartojamos ne tik uogos, bet ir lapai. Liaudies medicinoje bruknių lapų užpilai ir nuovirai vartojami sergant inkstų, tulžies pūslės akmenlige, gastritais, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, kepenų ligomis, reumatu. Jų nuoviro duodama gerti žmonėms, kurie naktį nelaiko šlapimo. Nuovirui pagaminti reikia 20–30 g lapų ir trijų stiklinių karšto vandens. Mišinys verdamas 10 minučių, paskui perkošiamas ir geriamas tris kartus per dieną. Uogų užpilas labai tinka karščiuojantiems ligoniams.

Virtos bruknės, pridėjus medaus, rekomenduojamos sergant plaučių tuberkulioze.

Uogas ir jų sultis patariama vartoti, kai padidėjęs kraujospūdis.

Peršalus ar sergant gripu naudinga valgyti bruknes – uogas ar uogienę, gerti jų sultis, arbatą.

Sergantiesiems cistitais šios uogos taip pat padės.