Mes turime 549 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6023
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12433
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94182
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Padidėjęs kraujospūdis: dažnai nejaučiamas, bet labai pavojingas žudikas

2017 m. rugsėjo 16 d., šeštadienis Nr.67(1696)

Miršta milijonai

Kasmet pasaulyje dėl padidėjusio kraujospūdžio miršta maždaug 10 milijonų žmonių. Skaičiuojama, kad hipertenzija serga kas trečias suaugęs žmogus ir apie 2 procentus vaikų bei paauglių. Lietuvoje padidėjęs kraujo spaudimas yra nustatytas apie 50–60 proc. šalies gyventojų, kurių amžius nuo 25 iki 65 metų. Sulaukus 35 metų amžiaus kiekvienas žmogus bent 1 kartą per metus turėtų pasimatuoti arterinį kraujo spaudimą.

 

Vystoma švietėjiška veikla

Atrodytų viskas aišku ir paprasta, tačiau daugelis žmonių apskritai nežino, koks yra jų spaudimas, nes jo tiesiog nematuoja. Ši situacija nėra gera, todėl gydytojus, mokslininkus ir kitus specialistus vienijanti Lietuvos hipertenzijos draugija ir jos prezidentas prof. Marius Miglinas bei jau virš metų Lietuvoje gyvuojanti Hipertenzija sergančiųjų asociacija ir jos prezidentė Audronė Leleikienė išvystė aktyvią švietėjišką ir prevencinę veiklą. Surengta nemažai renginių, šį pavasarį vyko labai svarbi kraujo spaudimo matavimo akcija ir spaudos konferencija LR Seime.

Pasak Lietuvos hipertenzijos draugijos pirmininko prof. Mariaus Miglino, padidėjusio kraujo spaudimo mūsų tautiečiai dažnai nelaiko rimta liga, nors šis negalavimas dažnai komplikuojasi į insultą, širdies infarktą, inkstų pažeidimą ar kitus susirgimus ir sukelia daugiausia mirčių. Pasaulio statistika skelbia, kad didžiausia bėda yra ta, kad tik pusė dėl minėtų priežasčių mirusių žmonių žinojo apie savo padidėjusį kraujospūdį.

 

Kraujospūdžio matuotis nenori net Seimo nariai

Surengus švietėjišką akciją ir kraujospūdį pasiūlius pasimatuoti Seimo nariams, tik gana nedidelė dalis išdrįso. Kai kuriems Seimo nariams, viešojoje erdvėje propaguojantiems sveiką gyvenimo būdą, buvo nustatytas gerokai per aukštas kraujo spaudimas. Taigi situaciją reikia keisti. Ir prof. M.Miglino, ir A.Leleikienės įsitikinimu, reikia kuo greičiau žmones išmokyti reguliariai matuotis savo kraujo spaudimą, o aptikus, kad jis yra per aukštas, taikyti gydymą. Nes padidėjęs kraujo spaudimas pavojingas širdžiai ir kraujagyslėms, inkstams.

Siekiant gerokai sumažinti įvairių ligų riziką, kartais užtenka sistolinį kraujospūdį sumažinti 10 mm HG, tuomet insultų dažnis sumažėja iki 40 proc., koronarinės širdies ligos – iki 20 proc., o inkstų ligų iki 20 proc.

 

Sveikata rūpintis reikia jauniems

„Gerėjant sveikatos priežiūrai ir gyvenimo sąlygoms, ilgėja gyvenimo trukmė, o daugybinės lėtinės ligos tampa norma. Jomis serga 20-30 proc. žmonijos, joms gydyti yra sunaudojama iki 74 proc. sveikatos priežiūros resursų. Lietuvoje atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog daugybinėmis ligomis sergantys pacientai dažniau nei 2 kartus lankosi pas šeimos gydytoją ir turi net 60 proc. didesnę riziką pakartotinai patekti į ligoninę per 1 mėnesį nuo išrašymo. Visuomenėje neretai vyrauja nuostata, kad pradėti rūpintis sveikata reikia jau tik sulaukus anūkų, tačiau didžiausia galima nauda yra lėtinių ligų prevencija nuo 29 iki 38 metų, nes po to jau iki 51 metų rizika susirgti keliomis lėtinėmis ligomis kasmet didėja“, – sako prof. M.Miglinas, VUL Santaros klinikų Nefrologijos centro direktorius.

 

Informacijos sklaida į regionus

Lietuvos hipertenzija sergančiųjų asociacijos prezidentė Audronė Leleikienė pažymėjo, kad mažesniuose miestuose itin trūksta elementarios informacijos apie hipertenzija sergančio žmogaus būklę, pavojus, mitus, teisingą vaistų vartojimą. Padidėjusio kraujospūdžio nesureikšmina šeimos gydytojai, todėl ir žmonėms dažnai atrodo, kad tai nėra liga, nors jos pasekmės gali būti labai liūdnos.

Todėl po spaudos konferencijos Seime bei hipertenzijos prevencijai skirto pusmaratonio Trakuose visiems kilo mintis surengti mokomąjį seminarą Švenčionių rajono medikams.

Atlikus parengiamuosius darbus, suderinus gydytojų dienotvarkes, toks seminaras Švenčionių rajono ligoninėje įvyko šį antradienį. Mūsų medikams paskaitas skaitė profesorius M.Miglinas, Santaros klinikų Dializės skyriaus vedėjas Laurynas Rimševičius ir kiti specialistai. Rajono medikams buvo įteikti A.Leleikienės iniciatyva parūpinti kraujospūdžio matuokliai. Juos kolegoms išdalino Švenčionių ligoninės gydytoja Vitalija Lukšienė.

 

Kraujospūdis „jaunėja“

Tarptautinė hipertenzijos draugija nustatė, kad svarbiausia kovos su padidėjusiu kraujo spaudimu priemonė – žmonių informuotumas. Norint išvengti padidėjusio kraujospūdžio sukeliamų susirgimų, būtina gerinti viso pasaulio žmonių žinias apie hipertenziją. Šiai minčiai pritaria ir visi Švenčionių ligoninėje viešėję specialistai ir seminaro organizatoriai. Švenčionių medikai seminaro metu buvo supažindinti su naujausiais mokslininkų atradimais šioje srityje, naujausiais gydymo metodais, diagnozavimo metodais, sulaukė patarimų, kada pacientus reikėtų siųsti pas specialistus.

Kaip ir visame pasaulyje, taip ir Lietuvoje padidėjęs kraujospūdis „jaunėja“. Taip nutinka dėl dažnai vartojamo greito maisto, ilgo sėdėjimo ir mažo fizinio aktyvumo“. 

Šiemet Pasaulinė hipertenzijos lyga bendradarbiaudama su Tarptautine hipertenzijos draugija globaliu mastu vykdo iniciatyvą „Gegužė – kraujospūdžio matavimo mėnuo 2017“. Akcijos tikslas patikrinti 25 milijonus žmonių 100 šalių. Lietuva prisijungė prie šios iniciatyvos. Kampaniją Lietuvoje organizuoja Hipertenzija sergančiųjų asociacija ir vaistinių tinklas „Eurovaistinė“. Per mėnesį kraujospūdis buvo pamatuotas maždaug 3000 šalies gyventojų. Siekta, kad kiekvienas pasitikrinęs žinotų, koks yra jo kraujo spaudimas ir kokių veiksmų reikėtų imtis.

 

Kraujo spaudimą reikėtų matuoti taisyklingai

Nusprendus pasimatuoti kraujo spaudimą, svarbu tai daryti taisyklingai. Bent 5 minutes (o dar geriau 10-15 min) iki procedūros reikia negerti stiprios kavos ir kraujospūdį veikiančių medikamentų, nerūkyti, pailsėti. Kraujospūdis matuojamas sėdint, atsirėmus į kėdės atlošą, ranka turi būti padėta ant stalo. Manžetė uždedama ant žasto vidurio. Matuoti spaudimą reikėtų 2 kartus su 5 minučių pertrauka, tuomet išvesti matavimų aritmetinį vidurkį, Matuoti reikėtų rytais ir vakarais. Kraujo spaudimas dominuojančioje rankoje (dešiniarankis/kairiarankis) yra iki 10 mmHg didesnis nei nedominuojančioje. 

Optimalus suaugusio žmogaus arterinis kraujo spaudimas yra 120/80 mmHg. Pakartotinai kelis kartus per 2 savaites išmatavus kraujospūdį, jei jis yra 140/80 mmHg ir daugiau – diagnozuojama arterinė hipertenzija.

 

Hipertenzija sergančiųjų asociacija

Hipertenzija sergančiųjų asociacija (HSA) – tai savanoriška, nepriklausoma, pelno nesiekianti, visuomeninėorganizacija. HSA tikslas – atstovauti hipertenzinėmis ligomis sergančiųjų pacientųpilietinėms, socialinėms ir ekonominėms teisėms, ginti jų̨laisves ir orumą̨, įgyvendinant visapusiško pacientųdalyvavimo visuomenės gyvenime principą.

Labai džiugu, kad tokiai respublikinei organizacijai vadovauja A.Leleikienė, mūsų rajono gyventoja. Tad ateityje turėtumėm sulaukti ir daugiau svarbių švietėjiškų susitikimų su medikais, slaugytojomis, visuomene bei kitokių sveikatinimo bei prevencinių akcijų. Ponia Audronė sakė turinti nemažai sumanymų.

 

Norintys prisijungti prie asociacijos ar daugiau sužinoti apie jos veiklą bei savo sveikatai svarbius dalykus gali apsilankyti asociacijos tinklapyje: hipertenzija.lt

Irena POŽĖLIENĖ