Mes turime 209 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2035
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16034
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63360
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono tarybos veiklos reglamente – dešimtis įstatymo pažeidimų

2017 m. rugpjūčio 23 d., trečiadienis Nr.59 (1688)

Pradėjusi darbą naujoji rajono valdžia pirmiausia, ką padarė, tai panaikino iki tol galiojusį rajono tarybos veiklos reglamentą – pagrindinį rajono tarybos dokumentą – ir pasitvirtino naują, savo. Pridirbo tokių nesąmonių, kokių rajone, o ir visoje Lietuvoje turbūt nėra buvę.

Pirmiausia, remdamasis šiuo naujuoju reglamentu, tarybos posėdžiuose meras užčiaupė tarybos narius. Ką reiškia mero garsieji: „Du klausimai nuo opozicijos, du – nuo pozicijos“? Ar meras tik tiek tegali ištverti klausimų? Bepigu „pozicijai“ (beje, visiškai netinkamai vartojamas žodis) – jiems tas pats, vis tiek nėra nei kam, nei ko klausti. O štai visi likusieji – pusė tarybos narių, visada turi klausimų, bet demokratinėje valstybėje staiga neteko žodžio teisės. Net aktualiausiais klausimais – svarstant rajono biudžetą, investicijas, mero ir tarybos veiklos ataskaitą. Paradoksas – net kai svarstoma RAJONO TARYBOS veiklos ataskaita, tarybos nariai priversti tylėti. Arba varžytis, kuris greičiau užsiregistruos, nes trečio klausimo meras neleidžia. Ir šis jaunas žmogus vadino ankstesnį merą diktatoriumi! Paradoksas, bet 12 tarybos narių iki šiol tik piktinosi, bet negynė savo teisių. Dabar atsirado gera proga, nes rajono valdžiai „nosį pabadė“ Vyriausybės atstovė dėl rajono tarybos reglamente pridarytų daugybės įstatymo pažeidimų. Tiesa, Vyriausybės atstovė gina tik įstatymą, o tarybos nariams savo teises belieka ginti patiems. Tarybos reglamentas, kaip ir visi sprendimai, priimami balsų dauguma, o valdantieji liberalai, prisijungę lenkus ir „darbiečius - pabėgėlius“, net pradėjus irti koalicijai, balsų daugumą vis dar turi. Jeigu balsavo dauguma tarybos narių, formaliai reiškia, kad sprendimą priėmė taryba.

Valdančiųjų daugumos balsais patvirtintame tarybos veiklos reglamente gal dėl kompetencijos stokos, o gal piktavališkai pridaryta per 10 Vietos savivaldos įstatymo pažeidimų, kuriuos Vyriausybės atstovė apskrityje surašė 4 lapuose ir pareikalavo ištaisyti. Šis reikalavimas, gautas gegužės 17 d., turėjo būti apsvarstytas artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje, bet ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo reikalavimo gavimo dienos. Praėjo du mėnesiai. Meras reikalavimus vykdo vangiai. Tik dabar, baigiantis vasarai, tarybos narių darbo grupė ėmėsi Reglamento. Gal ta proga ir tarybos nariai išsireikalaus nutraukti suvaržymą pasisakyti ir klausti tarybos posėdžių metu.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ